brusin04047_169

Tampa Bay Lightning hade under natten chansen att ta ytterligare kliv mot ett slutspel när man besökte Boston och Bruins. Så blev det inte. Det var istället Bruins som tog ett definitivt kliv. I och med segern säkrade nämligen laget sin första slutspelsplats på tre år.
Matchen var mållös efter 20 minuters spel men sedan ryckte hemmalaget. Drew Stafford gjorde 1-0 efter 5:56 av den andra perioden när han vackert lyfte in pucken bakom Vasilyevski med en backhand. Svenskbekante David Pastrnak fick, drygt tio minuter senare, både tid och utrymme att lägga in 2-0 när han helt fri vid Vasilyevskis högra stolpe serverades en vacker passning från Riley Nash. Tampa Bay var inte helt ofarliga men längst bak stod Tuukka Rask säkert. Rask räddade samtliga 28 skott från Lightningspelarna och höll därmed nollan för åttonde gången den här säsongen.

Andrei Vasilyevski stod för totalt 34 räddningar, men han fick släppa ytterligare en puck förbi sig i den tredje perioden. Zdeno Chara skickade in 3-0 i powerplay med ett fint direktskott efter 9:22. Boston vann till slut med 4-0 efter att Pastrnak fastställt slutresultatet i tom bur.
Chansen till slutspel finns fortfarande för Tampa Bay men den är liten. Med tre matcher kvar ligger Lightning, tillsammans med New York Islanders, fem poäng bakom Toronto Maple Leafs som innehar den sista wildcardplatsen. Laget möter just Toronto, på bortaplan, på torsdag i en ny måstematch. Islanders och Tampas enda chans till slutspel är via wildcard. Ottawa och Toronto kan även nå slutspel via sin division (Atlantic) som har en plats öppen fortfarande.
Islanders vann sin match i natt borta mot Nashville Predators. Matchen slutade 2-1 efter förlängning.
Mike Fisher gav hemmalaget ledningen i mitten av andra perioden då Colin Wilson satte högsta fart ner mot Islandersmålet och serverade Mike Fisher som kunde sätta dit pucken bakom en något felplacerad Jaroslav Halak.
Tidigt i den tredje perioden kom utjämningen från Islanders då Brock Nelson skickade iväg en handledare över axeln på Pekka Rinne.
I sudden var det sedan Thomas Hickey som avgjorde för New York-laget. Målet kom efter det att målvakten Halak alert spelat upp en lång passning till Josh Bailey, som i sin tur lämnade över pucken till Hickey.

Tre matcher återstår för Islanders för att försöka nå den sista wild card-platsen i Eastern Division.
- Nu har vi ett par lag vi får hoppas förlorar sina matcher, sa Islander coach Doug Weight efter matchen. Tyvärr är det så. Vi skulle velat ha haft ödet i våra egna händer, men vi måste fortsätta kriga. Vi måste fortsätta vinna matcher. Tre stycken till.
New York Islanders möter härnäst Carolina Hurricanes på torsdag.
Boston Bruins - Tampa Bay Lightning 4-0 (0-0, 2-0, 2-0)
Tvåmålsskytten David Pastrnak gjorde sitt 34:e mål för säsongen när han lade in 4-0 i tom bur. David Krejci noterades för två assist.

Toronto Maple Leafs - Washington Capitals 1-4 (0-1, 0-1, 1-2)
Washington närmar sig sin andra raka Presidents' Trophy. I och med segern behöver laget nu bara en poäng för att säkra förstaplatsen. Lars Eller, Kevin Shattenkirk, Nate Schmidt och Tom Wilson gjorde lagets mål. Både Andre Burakovsky och Nicklas Bäckström noterades för var sin assist. Mitch Marner nätade för Toronto med 1:08 kvar att spela.
Minnesota Wild - Carolina Hurricanes 5-3 (3-3, 1-0, 1-0)
Minnesota verkar ha hittat tillbaka till någotsånär form inför slutspelet. I natt kom lagets andra raka seger och man har nu 3-1-2 på de senaste sex matcherna. Nino Niederreiter gjorde två mål och en assist för Wild. Zach Parise stod för ett mål och två assist och övriga mål gjordes av Jordan Schroeder samt Charlie Coyle. Jeff Skinner gjorde två mål och en assist för Carolina och är nu uppe på 35 mål totalt. Lagets tredje mål gjordes av Lee Stempniak. I och med segern säkrade Wild andraplatsen i Central Division.
New Jersey Devils - Philadelphia Flyers 1-0 (0-0, 0-0, 0-0, 1-0)
John Moore blev matchhjälte när han avgjorde matchen, 59 sekunder in på övertiden. Devils bröt därmed en sex matcher lång förlustsvit (0-4-2). Keith Kinkaid räddade samtliga 35 skott och höll nolla för första gången den här säsongen.
Dallas Stars - Arizona Coyotes 3-2 (2-1, 0-0, 0-1, 1-0)
Den finske backtalangen Julius Honka blev matchhjälte för sitt Dallas när han gjorde sitt första NHL-mål någonsin, 3:46 in på övertiden. Brett Ritchie och Jason Dickinson gjorde lagets övriga mål. Christian Dvorak och Anthony Duclair nätade för Arizona.
Ottawa Senators - Detroit Red Wings 2-0 (1-0, 1-0, 0-0)
Erik Karlsson gjorde sitt 17:e mål för säsongen när han spräckte nollan efter 12:59 av den första perioden. Tom Pyatt gjorde 2-0, 7:49 in på mittperioden. I och med segern ligger Ottawa på delad andraplats i Atlantic Division.

Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets 4-1 (1-0, 2-0, 1-1)
Jake Guentzel gjorde ett mål och en assist för Pittsburgh när de utökade marginalen till Columbus i tabellen. Carter Rowney, Patrich Hörnqvist och Brian Dumooulin gjorde lagets övriga mål. Sidney Crosby noterades för två assist. Brandon Dubinsky gjorde Blue Jackets trötsmål. Tre poäng skiljer lagen åt i Metropolitan Division; Pittsburgh ligger tvåa, Columbus trea.

San Jose Sharks - Vancouver Canucks 3-1 (2-0, 0-0, 1-1)
San Jose tycks ha fått fart på sitt spel igen och har nu två raka 3-1-segrar i ryggen inför de två avlutande hemmamatcherna i grundserien mot Edmonton och Calgary.
Melker Karlsson noterades för en målgivande passning i Sharks som kom till spel utan skadade Joe Thornton.
Los Angeles Kings - Edmonton Oilers 6-4 (0-2, 3-1, 3-1)
Oscar Klefbom noterades för en målgivande passning för sitt Oilers då laget föll borta mot LA Kings. Med tre matcher kvar är Edmonton och San Jose fyra poäng från Anaheim Ducks som toppar Pacific Division.
Nicholas Shore gjorde ett mål och tre assist för LA Kings.
Anaheim Ducks - Calgary Flames 3-1 (0-1, 2-0, 1-0)
Mikael Backlund rakade in en retur med fem minuter kvar av den andra perioden och gav Calagry ledningen borta mot Ducks.

Hemmalaget svarade med två mål i den andra perioden genom Patrick Eves och Kevin Bieksa. I den tredje fastställde Chris Wagner slutresultatet.
Ducks drygade i och med det ut sin ledning i Pacific Division och är nu fyra poäng före Edmonton, som dock har en match mindre spelad.
St. Louis Blues - Winnipeg Jets 2-5 (1-0, 1-3, 0-2)
Blues kunde inte vinna mark i kampen om tredjeplatsen i Central Division då Jets vann mötet i Scottrade Center med 5-2. Laget har fortfarande en poängs marginal till Nashville.
Det var första gången på 10 matcher som Blues förlorade i ordinarie speltid.
Jets avgjorde matchen med tre mål på 1:02 i den andra perioden.
Patrik Laine gjorde två mål för Winnipeg. Han är nu uppe i 36 fullträffar den här säsongen.

Nashville Predators - New York Islanders 1-2 OT (0-0, 1-0, 0-1, 0-1)
Islanders har fortfarande en liten chans att nå en wild card-plats, men behöver vinna de tre återstående matcherna, samtidigt som de får med sig andra resultat.
Nattens match mot Predators avgjordes i sudden då Thomas Hickey skickade iväg ett lurigt skott förbi två backar. Islanders målvakt Jaroslav Halak noterades för en assist på det avgörande målet.
Colorado Avalanche - Chicago Blackhawks 4-3 OT (0-0, 2-3, 1-0, 1-0)
Gabriel gjorde mål i numerärt underläge för Avalanche när Blackhawks besegrades efter förlängning. Segermålet gjordes av Erik Johnson 1:57 in i sudden.
Marcus Krüger gjorde ett mål och en assist för Blackhawks som missade chansen att ta sin 25:e bortaseger för säsongen och sätta ett nytt franchise-rekord. De får en ny chans på torsdag mot Ducks.
Nattens utropstecken:
Med två mål och en assist var Nino Niederreiter i allra högsta grad involverad i Minnesotas seger mot Carolina under natten. Totalt har den 24-årige schweizaren gjort 24 mål och 31 assist på 80 matcher.
Tre stjärnor:
Jeff Skinner, Carolina Hurricanes: 2 mål, 1 assist
Nick Shore, Los Angeles Kings:1 mål, 3 assist
Zach Parise, Minnesota Wild: 1 mål, 2 assist
Så gick snacket:
"Det var galet. Det gick snabbt, men vad kan man göra? Definitivt en riktig dålig minut för hela laget."-- Blues målvakt Jake Allen efter Jets tre mål på 1:02 i andra perioden
"Jag tror jag fick en blackout. Jag har ingen aning om hur det gick till." - Pens Brian Dumoulin om sitt mål
"Jag är nöjd att vi har skaffat oss det. VI har fantastiska fans och de kan förhoppningsvis göra skillnaden i slutspelet." - Bruce Boudreau om Wilds hemmafördel i första rundan
"Staden förtjänar det här. Klubben förtjänar det här. Och vi känner att vi förtjänar det också." - Tuukka Rask om Bruins slutspelsplats