Sweden goal

KÖPENHAMN- Tre Kronor var illa ute, men lyckades efter förlängning slå Slovakien med 4-3 och är fortsatt obesegrade i VM-turneringen. Matchhjälte blev New York Rangers Mika Zibanejad som via en slovakisk back fixade svenskt segerjubel.
- En tuff match. Vi spelar kanske inte så bra som vi borde göra. Jag tycker vi faller in lite i deras spelplan, säger Zibanejad till nhl.com/sv.

Inför ett massiv gul vägg av fans i Royal Arena klev de svenska spelarna in på isen för sin femte match i årets världsmästerskap. Någon rost efter de två dagarnas vila sedan Österrike-matchen i onsdags syntes inte inledningsvis, utan de blågula tog omedelbart tag i taktpinnen och vann skotten i den första perioden med 21-8. Rickard Rakell hade ett friläge i ribban efter 7:13 och i ett powerplay senare under perioden pepprade Tre Kronor-spelarna slovakernas målvakt Patrik Rybar med både två och tre skott. Men burväktaren storspelade vilket ingöt mod hos slovakerna som sedan gjorde matchens första mål.

Efter 10:32 placerade sig Tomas Jurco framför mål och styrde in skottet från Mario Grman bakom den svenska burväktaren Magnus Hellberg.
Sverige fortsatte däremot pressa Rybar och till slut kom utdelningen. Dennis Everberg hade lärt sig från Jurco och touchade John Klingbergs skott fram till 1-1 efter 15:14. Svenskarna tog sedan ledningen genom Gustav Nyquist som grävde in 2-1 med sitt tredje mål i turneringen direkt efter ett avslutat powerplay.
- Vi kommer ut riktigt bra. Vi gör ett bra jobb i första period och öser över dem riktigt enkelt. Det kunde varit mer än 2-1, säger förbundskapten Rikard Grönborg till nhl.com/sv.
SLOVAKERNA GAV SIG INTE
I mittperiodens inledning fick Magnus Hellberg visa sin kapacitet som målvakt. Slovakerna fick chansen i en två-mot-en-situation efter bara 2:17, men Hellberg lyckades stoppa direktavslutet från David Bondra med plockhandsken. Någon minut senare ökade Sverige på till 3-1. Mikael Wikstrand och Adrian Kempe samspelade in i offensiv zon innan Kempe spelade igenom den slovakiska boxen där Jacob de la Rose kom farande och tryckte in pucken.
- Då kändes det som att vi hade kontroll, säger Grönborg.
Men innan den andra perioden var slut hann Slovakien reducera. Målet kom till efter att Zibanejads klubblad fastnat i sargen under ett svenskt powerplay, pucken träffade klubban och Slovakerna kontrade in 3-2 genom backen Marek Daloga.
- Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om det. Det är något som händer en gång i livet kanske. Inte just att bara det händer utan att pucken studsar raka vägen tillbaka på ett sådant sätt. Men sånt händer, säger Zibanejad.
Målet gav slovakerna momentum, som de också fick med sig in och tog vara på i den tredje perioden. Efter nästan sju minuters spel hittade Michal Kristof veteranen Ladislav Nagy i en kontring. Nagy tvekade inte utan direktstötte in 3-3. Nagy och Co. hade sedan flera heta chanser att ta ledningen matchen, men Hellberg stod pall perioden ut precis som Rybar.
Avgörande kom med 42 sekunder kvar av förlängningen. Sverige hade powerplay och tillsammans med Rakell kom Zibanejad i ett två-mot-en-läge. Zibanejad försökte passa till Rakell, men pucken ändrade riktning på en slovakisk skridsko innan den passerade en ställd Rybar. Slovakien tilläts utmana målet för offside, men domarna pekade på mittpunkten och Sverige kunde plocka hem segern.
- Jag tror alla såg att jag letade passning. Biljard är inte riktigt min grej även om jag tagit en vallning, säger Zibanejad med ett leende.
PREDATORS-SPELARE ANSLUTER
Under lördagen meddelade också den svenska landslagsledningen att Nashville Predators-trion Filip Forsberg, Viktor Arvidsson och Mattias Ekholm kommer ansluta till den svenska truppen.
- Otrolig spets. Det ska bli kul att få hit dem och det är kul att de vill komma också, säger Zibanejad.
Sverige leder grupp A före Ryssland och på söndagen väntar Schweiz för de svenska spelarna. Ett Schweiz som även de får förstärkning från Predators i form av forwarden Kevin Fiala och backen Roman Josi.
Detta hände mer under VM-dagen:
Lettland tog ett litet steg mot kvartsfinal efter att ha slagit Tyskland med 3-1 i den tidiga matchen i Herning och Jyske Bank Boxen. Letterna hade 3-0 innan tyskarna reducerade med 12 minuter kvar av den tredje perioden. Letterna satte därmed viss press på Danmark som behövde slå Korea för att inte halka efter i racet om en slutspelsplats. Men danskarna hade vissa problem mot gruppjumbon och kunde först andas ut efter att Nicklas Hardt fastställt slutresultatet 3-1 i slutet av den tredje perioden. Danmark passerade därmed letterna igen och är rejält med i toppen av Grupp B.
Eftermiddagsmötet i Köpenhamn gick mellan bottenlagen i Grupp A: Österrike och Vitryssland. Österrikarna var till slut det starkare laget och van klart med 4-0 efter mål från bland annat Philadelphia Flyers Michael Raffl.
Vitryssland slutar därmed sist i grupp A. I samma grupp avslutades kvällen sedan med en drabbning mellan Schweiz - som nyligen fått besked om inkommande förstärkning från Roman Josi och Kevin Fiala - och Ryssland. Kvällen förflöt planenligt för favoriten Ryssland genom ledningsmål från Kirill Kaprizov i början av den andra perioden. Schweiz kvitterade sedan till 1-1 i powerplay några minuter senare innan Evgeny Dadonov och Nikita Nesterov såg till att Ryssland gick till periodpaus med ledning 3-1. Colorado-förstärkningen Sven Andrighetto såg visserligen till att ge matchen nerv och ta Schweiz till 3-2, men mycket närmare än så kom inte alpnationen. Slutsiffrorna skrevs till 4-3.
Grupp B avslutade kvällen med en rejäl knall när succégänget Finland körde över Kanada med hela 5-1. Dubbla mål från genombrottsmannen Mikko Rantanen, ett mål och en assist från nytillkomne Eeli Tolvanen samt en assist från okrönte poängkungen Sebastian Aho var ingredienserna i det finländska segerreceptet.