swedish performers 1223

Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång.

Julhelgen 2018 lär med all sannolikhet få en speciell plats i Christoffer Ehns minnesbank.
Det var nämligen i nattens match mot Toronto Maple Leafs, den 23 december - dan före dopparedan, som 22-åringen registrerades för sitt första mål i National Hockey League.
- Det var ett roligt ögonblick, sade Ehn till tv-kanalen Sportsnet. Jag har försökt få in ett mål ett bra tag nu så det var en skön känsla att se pucken gå in.

TOR-DET: Ehn hittar nättaket för sin första ksse

Målet tillkom 9:53 in på den andra perioden, var en snärtig backhand och innebar 3-1 för Detroit Red Wings mot Eastern Conference-giganten Toronto Maple Leafs. Red Wings såg länge ut att avgå med segern, men Pär Lindholm och Andreas Johnsson i Toronto ville annat. Först spelade Lindholm fram Frederik Gauthier till dennes första mål för säsongen, reducering 2-3. Sedan noterades Johnsson för en assist på suveräne Morgan Riellys 3-3-kvittering. Red Wings fick visserligen 4-3 via Frans Nielsen - framspelad av Niklas Kronwall - men John Tavares kvittering i slutsekunderna och Kasperi Kapanens mål på övertid beseglade Detroits öde.
William Nylander lämnade isen utan poäng för sjätte raka matchen och har nu gått utan poäng i åtta av nio matcher sedan han återvände till klubben efter en långvarig kontraktsdispyt.
\\*
ÖVRIGA BLÅGULA RUBRIKER
Wennberg fortsätter producera i begränsad roll
Alex Wennberg må vara en bra bit under den poängtakt han höll under karriärsbästa säsongen 2016-17, men likväl fortsätter han producera - framförallt assist - trots en speltid som sällan kryper över 15 minuter per match. I Blue Jackets övertygande 3-0-seger över divisionskonkurrenten New Jersey var det Wennberg som med en perfekt placerad passning genom anfallszon gav Oliver Bjorkstrand öppet läge att göra 2-0. Totalt har Wennberg nu stått för ett mål och 16 assist för 17 poäng på 36 matcher.

NJD-CBJ: Full fart från Panarin - som gör mål

Tung förlust för Henke och Lias
Henrik Lundqvist stod för en strålande insats för sitt New York Rangers hemma mot Philadelphia Flyers med 29 räddningar på 31 skott - en räddningsprocent på 93,5. Tyvärr räckte det inte till mer än en poäng då Flyers i slutändan segrade på straffar. För Rangers del får man dock kanske ändå vara tacksamma för poängen då Flyers för en skälvande minut ledde matchen med 2-1 i tredje perioden. Det var dock innan Lias Andersson klivit fram och assisterat Boo Nieves till 2-2. I slutändan var det unge Nolan Patrick som hjälpte Flyers till seger genom att sätta sin avgörande straff.
Säsongens första för Heed
Erik Karlsson stängts av två matcher för sin tackling på Los Angeles Kings Austin Wagner nyligen såg San Jose Sharks till att kalla in förstärkning. Och det blev en blågul sådan. I sin första NHL-match på över en månad klev Tim Heed in och spelade över 17 minuter. Backen passade dessutom på att sätta dit sitt första NHL-mål för säsongen - hans fjärde i karriären. Trots Heeds mål föll Sharks tungt på straffar hemma mot Arizona Coyotes.

SJS-ARI: Thornton spelar fram Heed