FLA-ARI: Ekman-Larsson överlistar Driedger

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värt att notera? I Svenskkollen tittar vi närmare på omgångens svenska insatser.

Oliver Ekman-Larsson såg till att ge Arizona Coyotes bästa möjliga start på lagets tre matcher långa bortaturné genom Eastern Conference. Via ett mål och två assist var lagets svenske kapten i allra högsta grad tongivande i Coyotes 5-2-triumf över Florida Panthers. De tre poängen var dessutom matchat personbästa den här säsongen - 'OEL' gjorde tre poäng även den 22 december mot Detroit Red Wings.
Ekman-Larssons första assist kom efter att han, tillsammans med Taylor Hall, hittat fram till Christian Dvorak i powerplay. Målet innebar ledning 1-0 10:20 in på första perioden. Kaptenens nästa insats var ett rungande slagskott från vänster tekningscirkel halvvägs in på andra perioden - en fullträff som innebar kvittering 2-2. Strax därefter, på Taylor Halls 3-2-mål i powerplay, var det dags igen. Denna gång var det Ekman-Larsson och Phil Kessel som noterade assist.
Coyotes första powerplayuppställning med Kessel, Hall, Ekman-Larsson, Dvorak och Clayton Keller var synnerligen effektiv och gick 2-för-2 sett över hela matchen. Samtidigt stod boxplayenheten, också den anförd av Ekman-Larsson, för en perfekt insats genom att döda av både de utvisningar Coyotes tog. Totalt har laget dödat av sina 14 senaste utvisningar över de senaste fem matcherna.

FLA-ARI: Söderberg nätar med fin backhand på friläge

• Det var en stark arbetsinsats som gav oss segern i den här matchen, säger Tocchet till NHL.com/sv. Vi var nöjda med spelet i 'special teams' och det gjorde skillnaden ikväll.
    Ekman-Larsson spelade varje sekund i powerplay (1:19) och 3:18 av totalt 4 boxplayminuter.
    Även Carl Söderberg skrev in sig i poängprotokollet när han, ensam med Chris Driedger, iskallt lirkade in 4-2 - svenskens 13:e mål för säsongen.
    \\*
    LINDHOLM FIRADE 500 MATCHER I NHL - BAR FLAMES TILL SEGER
    Elias Lindholm gjorde i natt sin 500:e match i NHL. Och han firade milstolpen på bästa sätt genom att göra båda målen för sitt Calgary Flames när Chicago Blackhawks besegrades med 2-1.
    - Som liten drömmer du om att spela i NHL och nu när du ser tillbaka på det inser du hur många matcher det här faktiskt är och hur mycket förberedelser det tagit för att nå hit, säger Lindholm. Klart 1000 matcher är en större milstolpe, men dit är det fortfarande långt kvar. Jag kommer minnas den här kvällen, det är en sak som är säker.
    Lindholms första mål för kvällen kom 14 sekunder in på matchens andra period när han tryckte in 1-1 placerad i slottet. Hans andra mål, för övrigt fullträff #18 den här säsongen, tillkom 16:01 in på samma period - ett direktskott från vänster tekningscirkel.
    Adam Boqvist plockade upp en assist på Blackhawks enda mål i matchen.

CHI-CGY: Lindholm nätar mellan benen på Crawford

TUNG KVÄLL FÖR CANUCKS - MEN SVENSKARNA GJORDE SITT
Ingen i Vancouver Canucks kan vara särskilt nöjd med sin insats efter att laget monterats ner totalt av Tampa Bay Lightning till tonerna av 9-2. Två spelare som kanske har det något enklare att se sig själva i spegeln är Elias Pettersson och Loui Eriksson. Det var nämligen svenskduon som gjorde Canucks enda mål i matchen. Pettersson gav gästerna ledningen 18:58 in på första perioden via sitt 20:e mål för säsongen. Därmed blev han den sjunde spelaren i Canucks klubbhistoria att nå minst 20 mål i sina första två NHL-säsonger. Erikssons mål, hans tredje för säsongen, tillkom 14:05 in på andra perioden och innebar kvittering 2-2. Därefter kollapsade det mesta för Vancouver som släppte in matchens sju nästkommande mål.
Jacob Markström hade en jobbig kväll och byttes ut mot slutet av andra perioden efter att ha släppt in sex mål på 21 skott.
Victor Hedman noterade en assist för Lightning.
ZIBANEJAD, FAST IMPONERADE FÖR RANGERS - BURAKOVSKY LIKASÅ FÖR AVALANCHE
Att göra två poäng (1+1) hör vid det här laget till vanligheterna för Mika Zibanejad. Svensken är, efter nattens mål och assist mot Colorado Avalanche, uppe på 33 poäng (17+16) på 29 matcher. Men han var inte ensam blågul representant att göra poäng i New York Rangers 5-3-seger. Den betydligt mer ovane poängplockaren Jesper Fast stod för tre assist och skjutsade därmed sin poängtotal från 14 till 17 (6+11).

NYR-COL: Zbianejad chippar in fri puck från nära håll

• Vi var inte bra nog ikväll, säger kapten Gabriel Landeskog om Avalanche insats. Vi stod still och tittade på i försvarszon. De är skickliga offensivt och vi var alldeles för passiva.
    I Colorado stod Andre Burakovsky för två assist på sina 14:19 i istid. 24-åringen överträffade därmed de senaste två säsongernas poängtotaler med Washington Capitals (25, både 2017-18 och 2018-19) och står nu på 27 poäng (13+14) på 41 matcher. Karriärsbästa är 38 poäng, satt säsongen 2015-16.
    \\*
    VÄRT ATT NOTERA…
    Erik Karlsson stod för ett mål och en assist när San Jose Sharks föll med 3-2 borta mot St. Louis Blues. Backen har nu gjort poäng i tre raka matcher och står på totalt 32 poäng (5+27) på 44 matcher.
    … Nashville Predators föll tungt i John Hynes första match som ny huvudtränare (6-2 mot Boston Bruins), men lagets svenskar såg till att ge ett gott intryck. Filip Forsberg gjorde ett mål och en assist medan Mattias Ekholm noterade en assist.
    … Patric Hörnqvists goda form sedan återkomsten från skada den 28 december håller i sig. Penguins-forwarden har spelat sex matcher sedan dess och gjort fem poäng, varav fyra mål. En av dessa fullträffar kom i natt mot Vegas Golden Knights (4-3-seger för Pittsburgh).
    Lucas Wallmark (mål) och Robert Hägg (assist) noterade poäng när deras respektive lag, Carolina Hurricanes och Philadelphia Flyers, utkämpade en tuff batalj som slutade 5-4 på övertid till 'Canes.