CGY-STL: Thomas till Steen

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värda att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.

Alexander Steen gjorde i natt ett av målen i St.Louis Blues 5-4-straffseger mot Calgary Flames i Scotiabank Saddledome. Dessutom gjorde han sin 745:e match och 494:e poäng i klubben och fortsatte klättra på listan bland klubbens legendarer. Dock tvingades svensken lämna matchen skadad.
Steens 745:e framträdande i Blues gjorde att han passerade Brett Hull på listan över flest spelade matcher i klubben. Steen, som kom till Blues från Toronto Maple Leafs via en trejd säsongen 2008-2009, ligger nu fyra på den listan. Flest matcher i klubbens historia har Bernie Federko gjort (927).
Svensken firade sin milstolpe på bästa sätt. I bortamötet med Flames var det Steen som öppnade målskyttet. Steen bröt en Calgary-passning i mittzon, spelade över pucken till Robert Thomas och fick någon sekund senare tillbaks den på den bortre stolpen där han kunde stöta in den i mål. Då visade matchuret 5:45. Målet var Steens femte för säsongen och tog honom förbi Pavol Demitra för femteplatsen i Blues poängliga genom alla tider. Steen har gjort 494 poäng i Blues-tröjan.
Steen fick dock inte slutföra matchen. Efter 17:15 av den andra perioden tvingades svensken lämna isen med en underkroppsskada. Efter matchen meddelade coach Craig Berube att svensken kommer utvärderas i morgon.

Lagen följdes åt målmässigt och efter 60 minuter var ställningen 4-4. Elias Lindholm och Mikael Backlund gjorde varit passningspoäng för Calgary. Förlängningen blev mållös och i den efterföljande straffläggningen var det Blues som drog det längsta strået och vann. Segern var lagets första efter tre raka förluster.
ULLMARK SKADAD I SABRES FÖRLUST
Det blev dubbla förluster för Buffalo i natt. Dels förlorade dem matchen mot Ottawa Senators med 5-2 och tappade mark i sin slutspelspush. Dessutom tvingades också målvakten Linus Ullmark bryta matchen med 9:32 kvar av den tredje perioden efter att ha fallit konstigt i målgården.

BUF-OTT: Ullmark räddar Duclairs chans

• Det är alltid jobbigt att se en sådan situation. Vi får se och jobba igenom det här med honom nu, säger Sabres coach Ralph Krueger.
    Ullmark kommer utvärderas närmare under onsdagen. I och med förlusten fortsätter Sabres ligga tio poäng efter Carolina Hurricanes i racet om ett wildcard från Eastern Conference. I Ottawa vilade Marcus Högberg efter sin 50-räddningsmatch i går. Craig Anderson vaktade istället kassen. Av Ottawas fem mål kom tre i numerärt överläge. Segern var deras andra de senaste sju matcherna.