Method_Smith_518

Det tog 48 sekunder, sedan hade Mike Hoffman fått publiken i Canadian Tire Centre på fötter, jublande glada över att hemmalaget tagit ledningen med 1-0 i den tredje matchen av den östra konferensfinalen mot Pittsburgh Penguins.
Marc Method gjorde det igen efter 10.34, Derrick Brassard efter 12.28 och Zack Smith efter 12.52 och Ottawa Senators hade fått en flygande start och rätat ut flera av de frågetecken som fanns kring deras offensiv efter den tredje perioden i 1-0-förlusten i Pittsburgh i match två.

Men hur kunde Senators, som bara gjort två mål på de inledande matcherna i serien, köra över de regerande mästarna som de gjorde under de första tjugo minuterna?
Backarna Dion Phaneuf och Erik Karlsson tyckte det syntes på energinivån redan från första nedsläpp att laget var på gång. Mike Hoffman höll med.

• Det fanns väldigt mycket energi i omklädningsrummet över att få komma hit hem och spela en konferensfinal mot de regerande mästarna, sa 1-0-skytten till NHL.com.
    Tränare Guy Bouchers manskap satte press redan i första bytet precis som de gjort och fått utdelning för i serierna mot Boston Bruins och New York Rangers.
    - Vi levde där ute. Om man har sett alla våra matcher här i slutspelet så ser man att det är så som vi sett ut. Jag menar, vi har haft många sådana matcher i slutspelet. Framför våra fans tycker jag vi har visat stor entusiasm och mycket energi, sa Guy Boucher.
Boucher
  • Våra fans älskar sättet vi spelar på och de älskar entusiasmen som spelarna visar.
    I match två hade Bouchers manskap energi i två perioder men kom inte upp som de ville i den tredje. De kastade bort puckar, forecheckingen skedde ofta av en ensam spelare och under de första 15 minuterna av den perioden hade Senators inte ens ett enda skott på mål.
    - Vi ville ändra på det idag men i övrigt ändrade vi ingenting. Före den här serien snittade vi tre mål per match. Och före ikväll var vi topp tre i flest gjorda mål under slutspelet, sa Boucher.
    Decibel-nivån i Canadian Tire Centre var hög redan innan start och den sjönk knappast i takt med att målen trillade in.
    - Jag tycker det gav oss momentum i den första perioden. Varje kedja, varje backpar tävlade väldigt hårt och vi fick ner puckarna djupt på dem. Vi lyckades ta vara på några målchanser och det var kul att se hur varje kedja bidrog, sa Derrick Brassard till pressen efter matchen.

Efter chockstarten och de tre målen i den första perioden lyckades Penguins inte resa sig.
- När man släpper in ett tidigt mål mot ett lag som spelar på hemmaplan ger det dem mer energi tror jag. Vi måste vara mer redo från start, vi måste vara mer på tå, sa Penguins tränare Mike Sullivan.
Lika intensiv som Ottawas inledning var, lika stabil och säkert var deras avslutning av matchen.
Zack Smith satte 5-0 i den andra perioden och Ottawa tillät inte Penguins att överhuvudtaget få trycka tillbaka eller komma med samma push som de gjorde i den sista perioden i match två. De reducerade visserligen till 5-1 i powerplay genom Sidney Crosby men utöver det begränsade Senators Penguins till endast 25 skott.
- Vi ville såklart inte släppa in det målet i powerplay men jag tycker vårt fem-mot-fem-spel var bra, sa Boucher vars lag innan matchen inte släppt in ett enda mål på sex numerära underlägen i serien.
- Vi pratar alltid om att ge allt när vi har pucken och när vi inte har den pratar vi om att ta tillbaka den. I dag backcheckade alla för allt det var värda och i vår egen zon var alla beredda att göra det som krävdes, fortsatte Boucher.

Målkalaset var nog inget som någon Ottawa-anhängare hade räknat med inför matchen. Åtta av lagets nio tidigare segrar i slutspelet hade varit uddamålssegrar men målen och segern gör att Senators har 2-1 i matcher inför det fjärde mötet som också spelas i Senators hemmaarena imorgon (läs fredag). Kan de upprepa gårdagens insats kan de dubbla den ledningen.
- Innan matchen skulle jag ha sagt att det skulle bli en uddamålsmatch. Det är ett väldigt bra lag. Det var bara det att vi hade mycket energi, sa Hoffman.
- Vi såg fram emot att spela. Vi var redo och det visade vi.