MTL-CBJ: Dubois lyfter pucken i nättaket

NHL hade laddat upp med tre matcher på Super Bowl Sunday; Washington tog emot Pittsburgh, Carolina välkomnade Vancouver och Columbus var på besök i Montreal.

Elvis Merzlikins mot Carey Price. En rookie med 21 matchers erfarenhet av National Hockey League mot en av ligans mest respekterade veteraner med 667 matcher i bagaget. Dessutom på bortaplan i erkänt högljudda Bell Centre. Men Merzlikins hanterade pressen med bravur och Price blev faktiskt den som fick se sig besegrad först - detta när unge Pierre-Luc Dubois jobbade fram pucken i offensiv zon, varpå väldige backen Vladislav Gavrikov kunde skicka in 1-0 till Blue Jackets efter 12:45.
Hemmasonen Dubois - 21-åringen härstammar från Quebec - var på spelhumör och slog till två gånger om i andra perioden, hans 16:e och 17:e för säsongen, men ett mål från Tomas Tatar såg till att hemmalaget hade hopp inför tredje perioden.
Tredje periodens inledande 15 minuter kan sorteras in under kategorin "ställningskrig", men med 4:08 kvar att spela slog Max Domi till och reducerade till 3-2. Med 1:53 kvar att spela satte Gustav Nyquist 4-2 i öppen kasse, men Shea Webers slog till med en raket kort därefter och skänkte den sista minuten lite extra spänning. Trots ett par bra chanser i slottet fick inte Canadiens in kvitteringen och Blue Jackets kunde hålla undan.
Nedan följer en summering av omgångens övriga två matcher:
Washington Capitals - Pittsburgh Penguins 3-4 (1-2, 0-1, 2-1)
Det var uppdukat för hockeyfest i den amerikanska huvudstaden i form av rivalmöte mellan Washington Capitals och Pittsburgh Penguins. Inför match handlade mycket om huruvida Alex Ovechkins hysteriska målform skulle hålla i sig. Men det var isens enda dansk som öppnade målskyttet för hemmalaget. Lars Eller skickade iväg ett otagbart handledsskott i Matt Murrays vänstra kryss efter 10:38 av första perioden. Bara minuten senare kvitterade dock Sam Lafferty med ett blixtsnabbt handledsskott över Ilya Samsonovs axel - och när ytterligare en minut passerat vinklade Patric Hornqvist in 2-1 på ett skott från John Marino. I andra perioden utökade Dominik Simon ledningen till 3-1 på framspelning från Sidney Crosby. Capitals hade dock inte för avsikt att ge sig. Evgeny Kuznetsov reducerade till 3-2 6:00 in på tredje perioden och en ursinnig kvitteringsjakt inleddes. När Brandon Tanev efter 17:27 lite turligt kunde lyfta in 4-2 via Dmitry Orlovs klubba trodde nog Capital One Arena att matchen var över. Matchens kanske bästa Capitals-spelare Lars Eller hade dock andra tankar. Bara 15 sekunder senare hade han satt sitt andra mål för kvällen och givit Capitals en sista chans. Penguins kunde dock hålla undan och ta en meriterande bortaseger mot ligaledande Capitals.

WSH-PIT: Hörnqvist styr in Marinos skott

Carolina Hurricanes - Vancouver Canucks 4-3 STR (0-1, 2-1, 1-1, 0-0, 1-0)
Elias Pettersson inledde målskyttet 4:25 in på första perioden med sitt 22:a mål för säsongen. Målet var hans 50:e i NHL-karriären. Canucks behöll visserligen ledningen perioden ut, men Hurricanes kom ut med bättre fart i andra perioden och kunde såväl kvittera som ta ledningen, via Nino Niederreiter och Sebastian Aho. Tyler Myers såg dock till att kvittera efter 14:12 - backens sjätte mål för säsongen. I tredje perioden återtog Hurricanes ledningen via Andrei Svechnikov, men Elias Pettersson svarade med sitt andra mål och 3-3 var ett faktum. Resultatet stod sig över resten av tredje perioden samt övertiden, varpå straffar väntade. Pettersson satte visserligen sin för Canucks, men fick se sig besegrad då Teuvo Teräväinen och Justin Williams nätade för Hurricanes.

CAR-VAN: Pettersson snurrar och skjuter

SÅ GICK SNACKET:
"Han var otrolig. Han kontrollerade sina returer och släppte aldrig pucken med blicken." - Penguins coach Mike Sullivan om Matt Murray.
"Tredje perioden var mer som vi vill spela. Det tog oss två perioder att förstå vad den här rivaliteten betyder, men när vi väl kom igång i tredje gav vi oss själva en chans. Tyvärr räckte det inte den här gången." - Capitals coach Todd Reirden om förlusten.