Vegas

Vegas Golden Knights är klara för Stanley Cup-slutspel.
Segern med 4-1 mot Colorado Avalanche hemma i T-Mobile Arena gjorde att de blev det tredje expansionslaget sedan 1968-69 att nå slutspel i sin första NHL-säsong.

Bakom segern låg bland annat William Karlsson. Svensken stod för två målgivande passningar i den andra perioden, men kanske allra störst - han gjorde 4-1-målet i tom bur med 16 sekunder kvar att spela, vilket innebar hans 40:e fullträff för säsongen.
Med den blev han den första svensken att göra 40 mål sedan Daniel Sedin 2010-11, och bara den tionde svensken i historien efter Daniel Alfredsson, Håkan Loob, Mats Näslund, Markus Näslund, Kent Nilsson, Tomas Sandström, D. Sedin, Mats Sundin och Henrik Zetterberg).
Men det fanns mer för Vegas att fira förutom Karlssons milstolpe och den säkrade slutspelsplatsen.
Jonathan Marchessault stod också för tre poäng i matchen och blev den tionde spelaren i NHL:s historia att nå 70 poäng för ett lag under dets första säsong. Målvakten Marc-Andre Fleury vann sin 403:e match i karriären och har nu lika många som Grant Fuhr som ligger elva på den listan i NHL:s historia. Dessutom tog coach Gerard Gallant sin 200:e seger som huvudtränare.

Snacka om en bra kväll för Vegas Golden Knights och William Karlsson.
Här är summeringen från nattens matcher:
New York Rangers - Washington Capitals 2-4 (0-4, 1-0, 1-0)
Lias Anderssons fick en smakstart på sin NHL-karriär. New York Rangers förlorade visserligen med 2-4 mot Washington Capitals, men den 19-årige debutanten fick göra mål i sin första match med familjen firandes på läktaren.
Anderssons mål kom efter 13:16 av den andra perioden och betydde 1-4. Från bakom mål spelade Jimmy Vesey fram Andersson som stötte in pucken från nära håll. På läktaren firade pappa Niklas, mamma Jessica och brorsan Noah.
Målet gjorde Andersson till den yngsta Rangers-spelaren att göra mål i sin första NHL-match.
Capitals säkrade segern i den första perioden då laget gjorde fyra mål. Nicklas Bäckström stod för två assister vilka betydde hans 790:e och 791:a poäng i karriären, tredje flest i Capitals historia. Alex Ovechkin gjorde sitt 45:e mål för säsongen och nådde därmed den platån för nionde gången i sin karriär.

Toronto Maple Leafs - Buffalo Sabres 2-3 (0-1, 2-0, 0-2)
Hemmasviten är bruten för Leafs som förlorade hemma i Air Canada Centre för första gången på 13 matcher. Leafs ledde med 2-1 efter den andra perioden, men Casey Nelson och Jack Eichel, som gjorde sitt andra mål i matchen, vände på steken för Sabres i den tredje.
Patrick Marleau, som gjorde ett av Leafs mål, spelade sin 700:e raka match. Bara Florida Panthers Keith Yandle har en lägre pågående svit med sina 707 matcher.
Toronto missade i och med förlusten chansen att närma sig både Boston och Tampa i toppen av Atlantic Division.

New York Islanders - Florida Panthers 0-3 (0-1, 0-2, 0-0)
Nyss nämnda Yandle låg bakom Floridas två tunga poäng i deras slutspelsjakt. Backen satte 0-1 i den första perioden och spelade sedan fram till Evgenii Dadonovs 0-3 i den andra perioden. Lagets andra mål gjorde Nick Bjugstad. Panthers är nu bara en poäng efter den andra wild card-platsen i Eastern Conference.
Islanders förlust innebär att de nu är borta från slutspel. Laget har förlorat 14 av sina 16 senaste matcher.
Carolina Hurricanes - Ottawa Senators 4-1 (1-0, 2-1, 1-0)
Hurricanes gjorde vad de behövde och tog två poäng från mötet med Senators. Laget har nu tre raka segrar och är sju poäng från de andra wild cardet i Eastern.
Warren Foegele, Valentin Zykov, Brock McGinn och Sebastian Aho blev målskyttar för Hurricanes. För Foegele var det första NHL-målet och första matchen. Han hade dessutom en assist och blev därmed den femte spelaren i Hurricanes / Whalers klubbhistoria att göra minst två poäng i sin debut. De andra är Randy MacGregor (1981-82), Dan Bourbonnais (1981-82), Brad Defauw (2002-03) och Brock McGinn (2015-16).
Montreal Canadiens - Detroit Red Wings 4-2 (1-1, 2-1, 1-0)
Brendan Gallagher blev tvåmålsskytt och Alex Galchenyuk gjorde ett mål och en assist för Montreal som vann mötet mellan de två slutspelsavhängda lagen. Gallagher nådde därmed 30 mål den här säsongen, en notering han aldrig tidigare nått i sin karriär.
Svenskarna Gustav Nyquist (1+1), Henrik Zetterberg (0+1) och Jonathan Ericsson (0+1) hamnade alla i matchprotokollet för Red Wings. Zetterbergs assist på Nyquist mål var hans 953:e i karriären vilket gör att han är en poäng efter Sergei Fedorov för femteplatsen i Red Wings historia.

Tampa Bay Lightning - Arizona Coyotes 1-4 (0-0, 0-2, 1-2)
Tampa jagar förstaplatsen i Atlantic Division men åkte på en rejäl smäll borta mot Arizona. Rookien Clayton Keller stod för två poäng för Coyotes och har nu gjort poäng i nio raka matcher. Hans mål var det 23:e för säsongen vilket är nytt rookie-rekord i klubben. Det tidigare hade Peter Mueller (22) från säsongen 2007-08.
Nikita Kucherov gjorde Tampas enda mål i matchen. Lightning är bara två poäng före tvåan Boston Bruins som har två matcher mindre spelade.
Chicago Blackhawks - San Jose Sharks 3-4 (1-2, 0-1, 1-1, 0-0, 0-1)
Sharks tog sin åttonde raka seger efter en straffvinst i United Center. Marcus Sörensen gav sitt lag ledningen efter 9:15 av den första perioden, men innan den var slut hade Blackhawks vänt och tagit ledningen med 2-1 efter mål från Alex DeBrincat och Connor Murphy.
I den andra kvitterade Evander Kane till 2-2 och efter 15:41 av den tredje perioden satte Tomas Hertl 2-3. Kvitteringen kom dock från hemmalaget via Patrick Sharp efter 17:38 och matchen gick till förlängning och sedan också straffar där Kevin Labanc satte den avgörande straffen.
I Chicago stod Erik Gustafsson för en assist och Victor Ejdsell gjorde sin NHL-debut. Ejdsell spelade 17:25, sköt tre skott på mål, men var inne på tre baklängesmål.

Los Angeles Kings - Calgary Flames 3-0 (0-0, 2-0, 1-0)
Kings tog ett stort steg mot slutspel efter säkra 3-0 hemma mot Flames. De kan tacka ett effektivt powerplay för det.
Dion Phaneuf spelades fram av Adrian Kempe i numerärt underläge i den andra perioden och satte 1-0. I samma spelform satte Anze Kopitar sedan 2-0 med sitt 34:e för säsongen och i den tredje slutförde Jeff Carter målskyttet efter passning från Kopitar och Dustin Brown.
Kings har de första wild cardet från Western Conference. Förlusten för Flames innebär att deras slutspelshopp är ute med fem matcher kvar att spela. Laget saknade Johnny Gaudreau som åkt hem för att ta hand om familjen efter att hans pappa drabbats av hjärtproblem.

Så gick snacket:
"Det känns bra, såklart. Det är alltid kul att göra mål och speciellt i första NHL-matchen. Det tog ett par byten innan jag blev van vid rinken och tempot i ligan. Vi mötte ett av världens bästa lag idag, så det var tufft redan från start. Men jag tycker att jag spelade bra i den andra och tredje så det kändes bra" - Lias Andersson.
"Det var galet. En helt otrolig publik att spela inför. Det är en tor arena, många fans och känslan var fantastisk" - Blackhawks forward Victor Ejdsell.