mika_primary

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värt att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.
Nattens omgång bestod av hela 13 matcher - och det var efter svensk inblandning som många av avgjordes. Totalt gjordes 16 mål fördelat på 13 svenska spelare. Hetast av alla var New York Rangers Mika Zibanejad.

Rangers 26-årige center fortsätter nämligen att glänsa under säsongsinledningen. I att följde han upp sina fyra poäng i premiären med att göra ett hat trick och spela fram till ett mål i New York Rangers 4-1-seger mot Ottawa Senators. Svensken, som nu gjort åtta poäng, var återigen inblandad i allt i offensiv väg för Rangers.

OTT-NYR: Zibanejad slår till på tre olika sätt

• Jag kan inte riktigt förklara vad som pågår just nu. Jag spelar med bra lagkamrater och otroliga spelare där ute. Jag får många chanser och de sitter, säger Zibanejad till NHL.com/sv.
    Zibanejad gjorde 1-0 på en retur efter 6:04 i första perioden. Senators kvitterade, men i mittperioden satte svensken 2-1 efter fint passningspel med Pavel Buchnevich och Artemi Panarin. Han fullbordade sedan sitt tredje hattrick i karriären genom att finta bort Erik Brännström och sedan sätta ett handledsskott i numerärt underläge. Han avslutade kvällen med att spela fram Panarin till 4-1.
    Zibanejad är den andra Rangers spelaren i historien att ha åtta poäng efter två matcher. Rod Gilberg 1976-77 var den första.
    OLOFSSON OCH DAHLIN BAKOM SABRES STORSEGER
    Victor Efter att ha öst in mål 30 mål i AHL förra säsongen, hoppas många Buffalo-fans att Victor Olofsson nu ska göra samma sak i NHL. I säsongens andra match började han leva upp till förväntningarna. Olofsson gjorde två powerplay-mål i Buffalos 7-2-seger över New Jersey Devils.

BUF-NJD: Olofsson gör sitt andra powerplaymål

Sitt första snärtade han in från den vänstra tekningscirkeln efter 2:56 fram till 1-0. Sitt andra gjorde han från den högra fram till 5-1. Olofsson har därmed gjort totalt fura NHL-mål i karriären, han gjorde två på sex matcher i slutet av förra säsongen.
Landsmannen Rasmus Dahlin, som gjorde ett mål i premiären, noterades för passningspoäng på båda Olofssons mål.
HÖRNQVISTS TVÅ FÖRSTA FÖR SÄSONGEN
Patric Hornqvist gjorde sina två första mål för säsongen när Pittsburgh Penguins besegrade Columbus Blue Jackets med hela 7-2 i PPG Paints Arena. Svensken, som gjorde 18 mål förra säsongen, satte 1-0 1:45 in i andra perioden när han lyckade styra in Jack Johnsons skott.
32-åringens andra kasse betyde 6-1 och kom halvvägs in i den tredje perioden.

PIT-CBJ: Crosby hittar Hörnqvist

• Det gäller att spela enkelt. Man ska inte tänka för mycket, spela rätt och sott spel. Alla bidrar på olika sätt. Jag vet vad jag är bra på och det är vad jag försöker bidra med varje kväll, sa Hörnqvist.
    Backen Marcus Pettersson snärtade sedan in 3-0 för Penguins med sitt första mål för säsongen. Ett av Blue Jackets mål gjordes av Gustav Nyquist, som kom till klubben som free agent i somras. Målet var hans första i sin andra match med klubben.
    FÖRSTA FÖR NYGÅRD - PERSSON, BJÖRNFOT DEBUTERADE
    Joakim Nygård lär med all sannolikhet aldrig glömma Edmonton Oilers 6-5-seger mot Los Angeles Kings. Den förre Färjestad-spelaren gjorde nämligen sitt första NHL-mål i matchen. Målet kom i spel fyra-mot-fyra efter att Nygård tagit plats framför kassen och fått pucken av schweizaren Gaetan Haas. Målet betydde 4-4.

EDM-LAK: Haas spelar fram Nygård

Poängbäste svensk i matchen blev Oscar Klefbom. 26-åringen levererade tre assist från sin backposition och belönades med nästan 27 minuters speltid.
Backarna Joel Persson, Oilers, och Tobias Björnfot, Kings, lär inte heller glömma matchen. Båda två debuterade nämligen i NHL och spelade drygt 15 minuter. Ingen av dem hamnade dock i poängprotokollet den här kvällen.
"TUNG FÖRLUST" FÖR PREDATORS
Svenskarna i Nashville lämnade isen i Bridgestone Arena med något blandade känslor. Viktor Arvidsson, Filip Forsberg och Mattias Ekholm gjorde nämligen alla varsitt mål i matchen, men Predators föll 5-3 mot Detroit Red Wings.
- En tung förlust för oss. Jag tyckte vi kunde ha spelat lite bättre i första och totalt sett matchat de lite bättre, säger Ekholm som gjorde Predators 3-3-mål.

NSH-DET: Arvidsson, Duchene i samarbete

Arvidsson reducerade till 2-1 medan Forsberg satte 2-2 i matchen. De två svenskarna står på två mål vardera efter lika många matcher.
SÄSONGENS FÖRSTA MÅL FÖR …
William Nylander gjorde sitt första mål för säsongen när Toronto föll med 6-5 mot Montreal efter straffar. Nylander har inlett säsongen med att göra ett mål och två assist på tre matcher.
Första målet för säsongen gjorde även Gabriel Landeskog som enkelt kunde styra in det matchvinnande 3-2-målet i Colorado Avalanche 4-2-seger mot Minnesota Wild. Landeskog som helt ren vid den bortre stolpen när kedjekamraten Mikko Rantanen stod för förarbetet.

COL-MIN: Landeskog vinklar in Rantanens passning

Elias Lindholm stötte in 1-0 för Calgary Flames som hemmabesegrade Vancouver Canucks med 3-0 i Scotiabank Saddledome. Lindholm har därmed skördat sitt första mål för den här säsongen, under förra gjorde svensken 27.
Värt att notera ….
Hampus Lindholm blev matchens andra stjärnan efter en stabil insats och en assist i Anaheims 3-1-seger mot San Jose Sharks
Elias Pettersson lämnade isen poänglös för andra matchen i rad. Svensken spelade nästan 22 minuter och noterades för ett skott på mål i matchen.
… Jacob Markström räddade 27 skott för Canucks.