Blues utjämnar finalserien

Ryan O'Reilly gjorde två mål när St. Louis Blues vann match 4 med 4-2 mot Boston Bruins och utjämnade Stanley Cup-finalen till 2-2 i matcher.

Det blev en historisk seger för St. Louis Blues hemma i Enterprise Arena. 4-2-triumfen innebar nämligen klubbens första finalseger någonsin på hemmaplan. Avgörandet satt hårt inne, men kom med 9:22 kvar att spela av tredje perioden. Med 2-2 på tavlan avlossade Alex Pietrangelo ett slagskott från högerkanten mot Tuukka Rask som tvingades lämna retur. Den hamnade rakt ut till Ryan O'Reilly som skickade in pucken fram till 3-2. Ett mål som skulle bli avgörande.
- Det blev en bra studs. Sånt händer då och då. Jag föröskte bara få den mot mål. Ibland har studsarna med sig och jag hade tur som fick sätta den, säger O'Reilly om sitt avgörande mål som var hans första efter åtta mållösa matcher.
[Här kan du läsa allt från serien BOS-STL]
Efter Bostons storseger senast var det ett revanschsuget Blues som kom till spel i match 4. Publiken hann knappt bänka sig innan matchens första mål föll. Redan efter 43 sekunder gjorde O'Reilly sitt första mål för kvällen. O'Reilly fiskade upp en retur vid målet och lirkade in ledningspucken köksvägen. Målet var 28-åringens första i finalserien.
- Han jobbar hårt, det vet vi. Det är svårt att hitta en spelare som jobbar lika hårt varje dag. Han är alltid på isen oavsett om det är frivillig eller obigatorisk träning. Jag tyckte han var riktigt bra i ikväll. Inte bara målen utan hur han tog sig an den här matchen. Han var stark med pucken, dödade utvsningar ... . säger Blues coach Craig Berube om O'Reilly.
Upptakten av matchen fortsatte lika frejdigt från Blues sida, och påminde ganska mycket av match 3 som Blues också inledde med mest energi och forcering. Matchbilden planade ut en del ju längre perioden led vilket gjorde att Bruins lyckades få till en kvittering. Med 6:46 kvar att spela satte Charlie Coyle 1-1. Zdeno Chara sköt och på returen rakade Coyle in sitt nionde slutspelsmål och sitt tredje i finalserien.
Bruins höll i taktpinnen efter sitt mål, men nästa mål blev Blues. Vladimir Tarasenko ordnade 2-1 när han stötte in returen på Alex Pietrangelos skott efter 15:30.
- De kom ut hårt. Vi förväntade oss det. Jag tycker de var lite mer desperata i sitt spel än vi. De vann närkamperna från start, säger Bruinsbacken Coyle.

STL-BOS, M4: Tarasenko tar retur från slottet

Den andra perioden inleddes i något mer kontrollerat tempo, men det intensifierades ju längre den led. Boston drabbades av ett avbräck efter 3:07. Chara fick pucken i ansiktet och lämnade isen. Han spelade sedan inte mer i matchen, men var åtminstone tillbaka på bänken i den tredje.
- Det var inte särskilt skönt för honom och han fick rådet att inte spela mer ... men han ville vara på bänken för att stötta sina lagkamrater. Jag vet inte hans status för match 5 ännu, säger Bruins tränare Bruce Cassidy.
St. Louis drog nytta av att Chara tillfälligt inte längre fanns på isen. Strax efter att slovaken tvingades lämna hade hemmalaget en puck i ribban och ytterligare en stund senare fick de matchens första powerplay. Däremot lyckades de inte skapa särskilt många chanser mot Tuukka Rask och Boston-målet.
Nästa numerära överläge tillhörde Boston. Men deras 41,2 procents effektivitet i spelformen försämrades något då de inte lyckades överlista Jordan Binnington. Närmast att göra mål var istället Ryan O'Reilly som slet sig loss men fick pucken precis utanför ena stolpen.

STL-BOS, M4: O'Reilly ger Blues ledningen

Under periodens andra halva tryckte St. Louis-spelarna tillbaka Bruins ordentligt och var nära att dryga ut sin ledning. Den tunga pressen ledde till ett nytt powerplay, men där visade Boston prov på att de är ett av ligans bästa lag i numerärt överläge. Brad Marchand och Patrice Bergeron skapade en chans och på returen sköt Brandon Carlo 2-2. Ett resultat som följde med in i period tre.
Tredje perioden blev ett ställningskrig fram till O'Reillys 3-2-mål. Boston försökte skapa kvitteringschanser och tog ut Rask för att ge det ett ordentligt försök, men då punkterade Brayden Schenn matchen med ett mål i tom kasse.
- Det är inte mycket som kan störa oss. Förra matchen var vi inte särskilt stolta över. Men vi startade den bra och ville göra samma sak idag. Vi använder alla i laget och får chanser och momentum från det, säger Alex Pietrangelo om Blues sätt att komma tillbaka.
Jordan Binnington räddade 21 skott för Blues medan Tukka Rask stoppade 34 av 37 Bruins-skott.
Match 5 spelas i Boston på torsdag natt (02:00 Viasat Hockey/Viaplay).