Maatta_520

Slutspelstider är tiderna för doldisarna att kliva fram ur skuggan. Fråga bara Pittsburgh Penguins Olli Maatta (Määttä) och Brian Dumoulin.
De båda backarna gjorde varsitt mål nät Pittsburgh utjämnade finalserien i Eastern Conference mot Ottawa Senators till 2-2 efter seger i den fjärde matchen med 3-2.

Pittsburghs coach Mike Sullivan hade valt att byta ut Marc-Andre Fleury i målet efter dennes svaga insats i 1-5-förlusten i onsdags kväll. Matt Murray, förra säsongens succémålvakt, fick debutera i det här slutspelet och räddade 24 av de 26 skotten han fick emot sig, en räddningsprocent på 92,3. Mer om Murray hittar ni på annan plats här på NHL.com/sv.
Men det var också backarnas match.
Doldisarnas match.
Olli Määttä inledde målskyttet med bara 46 sekunder kvar av första perioden, och efter att Sidney Crosby gjort 2-0 slog Dumoulin in det som skulle visa sig vara det matchavgörande målet, 3-0 efter 11.30 i andra perioden. Ottawa hyfsade till siffrorna men kom inte närmare än ett mål.
För Brian Dumoulin som haft otur med baklängesmål som studsat in via hans skridskor eller ben, var det skönt att få se det bli tvärtom den här gången - Dumoulins skott gick in via Ottawabacken Dion Phaneufs skridsko.

• Det kändes bra att få vara i andra änden på en så'n här grej, sade Brian Dumoulin efter matchen. Det var en turlig studs. Jag hoppades bara få fram pucken och att ha lite tur, men den gick in via Dions skridsko.
    Den 25-årige amerikanen från Biddeford i Maine, som spelat hela sin fyra-åriga NHL-karriär i Pittsburgh Penguins, är ingen framstående målskytt: i grundserien gjorde han 15 poäng (1/14) på 70 matcher. Den målratingen är han uppe jämsides med nu efter målet på fredagskvällen: Dumoulin har nu gjort tre poäng (1/2) på 16 matcher. Notabelt: på totalt 45 matcher i playoff under åren har Dumoulin gjort tre mål. Att jämföra med två mål på 163 matcher i grundserien…
    Och ungefär likadant är det med backkollegan Olli Määttä. 22-åringen från Jyväskylä gjorde sju poäng (1/6) på 55 matcher i grundserien. Efter 16 matcher i slutspelet den här säsongen om Stanley Cup är Määttä nästan ikapp den noteringen: sex poäng (1/6).
    - Jag såg en stor yta där i målet, det hade väl varit alldeles förj-ligt om jag missat den chansen, sade Määttä som sköt ett handledsskott från tekningscirkeln som gick in under armen på Ottawas målvakt Craig Anderson.
    Det var, som sagt, Määttäs andra mål den här säsongen - det första kom den 18 januari när Penguins slog Montreal Canadiens med 4-1 på bortais.
    Målet var dessutom Määttäs första mål någonsin i ett slutspel - i det som var hans 47:e slutspelsmatch:
    - Jag tycker det är roligt bara att göra mål, så det här känns naturligtvis extra roligt, sade Määttä till PensTV efter matchen. Att få göra det i en så'n här stor match är ju fantastiskt. Men vi gjorde en bra match hela laget. Vi (backar) fick ett hårt tryck mot oss men vi tryckte tillbaka och klarade det bra.

Tränaren Mike Sullivan skakade på huvudet och skrattade när han kommenterade de oväntade målskyttarna:
- Jag är inte helt säker på att om någon frågat mig före matchen (om vem som skulle avgöra) att just de där två killarna hade poppat upp i mitt huvud, sade Sullivan. Men det här är ju jättekul både för dem och för laget.
Två backar som matchhjältar, alltså. Men också nya problem på backsidan. I den bara andra matchen sedan Trevor Daley kommit tillbaka efter skada, slog oturen till på nytt. Penguins fick avsluta matchen med fem backar sedan Chad Ruhwedel lämnat isen med bara 26 sekunder kvar av första perioden. Ruhwedel har diagnostiserats med en hjärnskakning och hans tillstånd ska utvärderas under helgen.
De fem återstående backarna, Määttä, Dumoulin, Ron Hainsey, Trevor Daley och Ruhwedels backpartner Ian Cole, genomförde de två perioderna utan Ruhwedel exemplariskt. Cole fick hjälp av alla de övriga fyra, och Pittsburghs backar spelade på topp när de bland annat höll rent i åtta minuters numerära underlägen och därmed skapade ännu mer frustration i motståndarlägret - Penguins penalty kill har klarat 13 raka utvisningar och 22 av 23 mot Senators. Määttä spelade 24.58, mest av alla, medan Dumoulin klockades in på 23.39.
Det är inte första gången varken under grundserien eller i slutspelet som Pittsburgh blivit korta på backsidan. Men likafullt har de återstående backarna klarat av pressen:

PIT-OTT
  • Det är som om vi kommer samman varje gång en försvarare försvinner, sade Brian Dumoulin. Anfallarna anstränger sig extra för att komma ner och hjälpa till så att det blir lättare för oss att byta. Det är inte lätt att spela med fem försvarare, men vi har gjort det förut. Nu gjorde vi ett bra jobb, vi höll våra byten korta, och vi försökte bara få bort pucken och göra det så enkelt som möjligt.