finnish roundup 1227

Nikita Kucherov gjorde fyra poäng och tog över ledningen i NHL:s poängliga när Tampa Bay Lightning besegrade Philadelphia Flyers med 6-5 efter förlängning.

Kucherov tjongade in 1-1 från den högra tekningscirkeln efter fint förarbete av Tyler Johnson. Resten av Kucherovs poäng kom i form av assist. Ryssen har nu gjort poäng i nio raka matcher och blev den första spelaren över 60 poäng den här säsongen.

TBL-PHI: Neuvirth chanslös på Kucherovs direktskott

Efter att Claude Giroux gjorde 2-2 tidigt iden andra perioden spelade Kucherov fram Steven Stamkos två gånger om, samt Johnson en och Tampa hade ryckt åt sig en tremålsledning. Kucherov står därmed på 61 poäng (17+44) den här säsongen vilket är flest i NHL. Han passerade Colorados Mikko Rantanen som med en assist i natt nu har 60.
Även Stamkos noterades för fyra poäng den här kvällen. Hans två mål gör att han gjort 14 under december.
- Han gör mycket poäng och mål i den här ligan. När han har stäm vill man bara ge honom pucken så ofta som möjligt för då finns det en bra chans att den sitter, säger tränare Jon Cooper om Stamkos.
Många trodde nog att segern var säkrad efter Tampas ryck i mittperioden, me nFlyers repade mod och hämtade ikapp i den tredje perioden. Tampa fick dock sista ordet genom Alex Killorn som avgjorde bara 18 sekunder in på övertiden.
- Att släppa en tremålsledning är inte acceptabelt. Vi måste kontrollera spelat och spela på rätt sätt i 60 minuter. Vi måste lära oss från det här, sa Kucherov.
Här är summeringen från nattens matcher:
Chicago Blackhawks - Minnesota Wild 5-2 (1-1, 2-0, 2-1)
Patrick Kane gjorde tre mål för Chicago som besegrade Wild hemma i United Center. Kane gjorde sitt första efter 4:02 av första perioden, framspelad av Erik Gustafsson. Han ökade på till 3-1 i den tredje perioden. Amerikanen fick återigen pucken från Gustafsson och nöp till direkt. Jonathan Toews noterades för en assist och nådde därmed 400:e i sin NHL-karriär.
Kane fullbordade sitt sjunde hat trick i karriären med att sätta 5-2 i tom kasse med 27 sekunder kvar.
- Jag tycker att vi spelat mycket bättre de senaste 15 matcherna om jag ska vara ärlig, säger Kane.
För Wild var det femte förlusten i rad.

CHI-MIN: Femte hat tricket i karriären för Kane

Winnipeg Jets - Calgary Flames 1-4 (0-0, 1-2, 0-2)
Johnny Gaudreau fixade även han ett hat trick i natt. Calgary-forwarden gjorde 1-0, 3-0 och 4-1 för sitt fjärde hat trick i karriären och under december har liraren gjort nio mål. Hans målfest innebar att Flames vann igen efter tre raka förluster.
Gaudreaus första gick in via Patrik Laines klubba i den första perioden. Hans andra efter fint samarbete med Elias Lindholm och hans tredje i tom kasse. Efter målet lämnade han isen efter att ha blivit slashad av Dustin Byfuglien, men kom med lugnande besked efteråt.
- Det är en del av hockeyn. Det var inte sista gången jag fick en slashing.

WPG-CGY: Fjärde hat tricket i karriären för Gaudreau

Boston Bruins - New Jersey Devils 2-5 (0-2, 1-0, 1-3)
Mackenzie Blackwood räddade 40 skott och vann sin första match i NHL-karriären. Matchen var Blackwoods andra start och blott fjärde framträdande under hans hittills korta sejour i NHL.
Devils gjorde 1-0 genom Damon Severson redan efter 25 sekunder och kunde bygga på den starten under resten av matchen. Blake Coleman gjorde två mål och dessutom nätade Kyle Palmieri och Nico Hischier för Devils som saknade Taylor Hall och Marcus Johansson på grund av skador.
I Bruins var Zdeno Chara tillbaka i laget efter att ha missat 19 matcher med en knäskada. Även Jake DeBrusk och Kevan Miller var tillbaka i spel, men deras återkomst hjälte inte Bruins den här kvällen.
New York Rangers - Columbus Blue Jackets 3-4 (1-2, 1-0, 1-1, 0-1)
Blue Jackets hämtade upp och vann i Madison Square Garden. Matchhjälte blev Pierre-Luc Dubois som satte avgörande 3-4 bara 31 sekunder in i förlängningen.
Gästernas kvittering till 3-3 kom med 2:20 kvar genom Zach Werenski. Blue Jackets hade under matchens sista period också fått se Rangers få ett mål bortdömt. Ett mål som hade betytt 4-2. Men det var en sådan kväll där pucken studsade med Columbus som nu har fyra raka segrar på bortaplan.
Henrik Lundqvist vaktade hemmalagets mål, räddade 25 skott och såg till att New York kunde ta poäng för sjunde hemmamatchen i rad. Chris Kreider gjorde två av Rangers mål.

NYR-CBJ: The King snabbt framme med handsken

Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings 5-2 (0-1, 3-0, 2-1)
Phil Kessel hängde två kassar när Penguins fixade sin fjärde raka seger. Kessel gjorde båda sina mål i powerplay och hade dessutom en assist i matchen.
Kessel gjorde 1-1 och 3-1 i den andra perioden, vilka var hans 15:e och 16:e för säsongen. Efter den starka mittperioden släppte hemmalaget inte in gästerna igen. Patric Hörnqvist blev målskytt i den tredje tillsammans med Derick Brassard.
I Red Wings stod Dylan ett av målet och förlängde sin poängsvit till 12 matcher. En lika lång poängsvit har ingen Red Wings-spelare haft sedan Henrik Zetterberg noterade 17 matcher säsongen 2007-08.

PIT-DET: Kessel får in pucken mellan Howards benskydd

Washington Capitals - Carolina Hurricanes 3-1 (0-0, 2-0, 1-1)
Capitals fixade i natt sin tredje raka seger när Hurricanes besegrades hemma i Capital One Arena.
T.J. Oshie och Chandler Stephenson gjorde mål i den andra perioden, vilket gav hemmalaget den ledning som krävdes. I den tredje stängda John Carlson matchen assisterad av Nicklas Bäckström.
Därmed lämnade Alex Ovechkin ännu en match utan att ha gjort mål. Ryssen, som gjort 29 så här långt på säsongen, har inte gjort mål på fyra matcher.
Sebastian Aho gjorde Carolinas enda mål i matchen när han reducerade till 2-1 på en retur i tredje perioden.
St. Louis Blues - Buffalo Sabres 4-1 (0-0, 3-1, 1-0)
Ryan O'Reilly spelade i natt för första gången mot sina forna lagkamrater i Buffalo. Han hälsade på dem genom att göra ett av målen i Blues 4-1-seger. O'Reilly, som trejdades från Sabres inför säsongen, gjorde 4-1 i den tredje perioden assisterad av Alexander Steen som hade två assist i matchen.
Blues, vars övriga mål sattes av Robert Thomas, Jay Bouwmeester och Pat Maroon, har vunnit fem av sina sju senaste matcher.
Nashville Predators - Dallas Stars 0-2 (0-1, 0-1, 0-0)
Predators sköt och sköt men trots 49 försök lyckades de inte överlista Anthon Khudobin. Dallas-keepern stoppade allt och höll sin första nolla för säsongen.
Ty Pittlick gjorde 1-0 för Stars i den första perioden. I den andra fixade Mattias Janmark 2-0 när han med ett slagskott avslutade en kontring.
I Nashville sköt Mattias Ekholm hela åtta skott, flest i hans NHL-karriär. Viktor Arvidsson och P.K. Subban var tillbaka efter skador. Duon har missat 21 respektive 17 matcher på grund av det ofrivilliga uppehållet.

NSH-DAL: Janmark överlistar RInne

Edmonton Oilers - Vancouver Canucks 2-4 (1-4, 1-0, 0-0)
Canucks avgjorde matchen i Rogers Place redan i den första perioden, och som så många gånger förr var det Elias Pettersson som spelade en huvudroll. Rookien spelade fram Brock Boeser till 0-2 och satte själv 1-3 när han pricksköt pucken i krysset på Mikko Koskrinen efter 18:48. Petterson ökade därmed på sin poängskörd totalt 38 den här säsongen.
Oilers byggde på sin förlustsvit till fyra matcher. Connor McDavid fortsätter däremot att leverera. Centern stod för två nya assist och har nu totalt 35 den här säsongen.

EDM-VAN: Pettersson överlistar Koskinen

Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche 2-1 (1-1, 0-0, 1-0)
Mikko Rantanen, som tappade ledningen i poängligan, stod förvisso för en poäng i natt, men den hjälpte varken honom själv eller Avs. För efter att J.T. Compher gett Colorado ledningen vände Vegas och vann. Paul Stastny, som fyllde 33 år igår, gjorde 1-1 i den första perioden. Segern kom sedan till när Brandon Pirri i den tredje satte 2-1.
Vegas har nu tagit poäng i åtta av sina nio senaste matcher.
Los Angeles Kings - Arizona Coyotes 2-1 (1-1, 0-0, 1-0)
LA Kings bärgade sin fjärde raka seger, sin längsta för säsongen, mycket tack vare Dustin Brown och målvakten Jonathan Quick.
Brown avgjorde tillställningen i Staples Center 17 sekunder in i den tredje perioden med sitt tionde för säsongen. Framspelad av Anze Kopitar hittade Brown rätt i en lucka vid Darcy Kuempers första stolpe.
Kings hade då vänt matchen. Jakob Chychrun gjorde 0-1 för gästerna efter 15:27 av den första perioden, men några minuter senare kvitterade Jake Muzzin till 1-1.
Jonthan Quick räddade 26 skott för Kings som vann sin 15:e match för säsongen.

LAK-ARI: Muzzins skott studsar in på tre försvarare

San Jose Sharks - Anaheim Ducks 4-2 (1-1, 1-0, 2-1)
Brent Burns jubilerade med sin 1000:e NHL-match och fick fira den med att göra det avgörande målet och ge Sharks två poäng. Burns gjorde 3-2 till Sharks i mitten av den tredje perioden med ett rungade slagskott från blålinjen.
Men det var länge svensk prägel på matchen. Jakob Silfverberg gav gästerna ledningen med sitt tionde mål för säsongen. Melker Karlsson kvitterade i slutet av den första perioden och i inledningen av den andra satte Marcus Sörensen 2-1 för Sharks.
Kiefer Sherwood kvitterade för gästerna, men det var innan Burns lät sin bössa till slagskott tala.

SJS-ANA: M. Karlsson, Donskoi i samarbete