Tavares

Åtta spännande matcher spelades under natten mot julafton vilket nu tar ligan till en fyra dagar lång spelledighet över julfirandet. Hälften av matcherna varade längre än tre perioder.

Kanske allra mest rafflande var det i Scotiabank Arena där Toronto Maple Leafs var riktigt illa ute mot Detroit Red Wings.
Kasperi Kapanen gav visserligen hemmalaget ledningen efter bara 27 sekunder spel, men tre raka Detroit-mål ändrade matchbilden.
Filip Hronek och Michael Rasmussen nätade för Rad Wings i den första perioden och Christoffer Ehn gjorde sitt första NHL-mål i mitten av den andra.

TOR-DET: Kapanens andra mål avgör matchen

Toronto jobbade sig tillbaka i matchen och kunde kvittera innan den andra perioden var till ända genom Frederik Gauthier och Morgan Reilly.
Red Wings återtog ledningen efter 12:03 i den tredje perioden då Frans Nielsen satte sitt 7:e mål för säsongen och det såg länge ut att bli segermålet. Men med en extra utespelare på isen och med åtta sekunder kvar på matchuret styrde John Tavares in 4-4 pucken efter att Jake Gardiner skjutit från blå.
- Jag såg att det skulle komma ett skott så jag försökte bara ta mig in framför mål för att skymma, styra eller ta en retur, säger Tavares till NHL.com/sv efter matchen. Riktigt starkt av oss att komma igen efter en svag inledning.
Båda lagen hade sedan chanser i sudden innan Kapanen snurrade mellan tekningscirklarna och hans backhandavslutning fladdrade in mellan benskydden på Jonathan Bernier i Detroit-målet.
Carolina, för kvällen i sina gröna Hartford Whalers-ställ, bjöd fansen på franchisets klassiska mål-trudilutt Brass Bonanza fem gånger då Boston Bruins besegrades hemma i PNC Arena i Raleigh. Hurricanes gjorde dessutom två av målen med en man mindre på banan.
Stora segerorganisatörer för hemmalaget var den finska duon Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen som gjorde fyra poäng (2+2) varav varsitt mål var i numerärt underläge.

CAR-BOS: Pucken går in bakom Rask i boxplay

• Vi fick äntligen med oss lite studsar och det tog oss in i matchen, säger Teräväinen till NHL.com/sv efter matchen. Vi spelade riktigt bra i den andra perioden och framåt. Det har varit lite frustrerande de senaste matcherna där vi har haft svårt att få in pucken. Skönt att få gå på julledighet och fira med familj och vänner med en seger i bagaget.
    Hurricanes kom till matchen mot Boston från förluster mot Detroit Red Wings och Pittsburg Penguins där de över de två matcherna bara mäktade med att göra ett mål.
    - Vi jobbade hårt och lyckades skapa många chanser genom att forechecka Bostons backar och tvinga dem till misstag, säger Teräväinen. Det var en riktigt skön seger.
    Det var annars Bruins som öppnade starkast och hade ledningen med 2-0 efter 8:58 efter mål av Ryan Donato och Steven Kampfer. Men Canes fick en biljett tillbaka in i matchen då Teräväinen lyfte in en puck framför mål om ändra riktning på en Boston-back och in bakom Tuukka Rask.
    I den andra perioden gjorde Carolina tre raka mål, Aho med två och Justin Faulk med ett, och gick fram till 4-2 innan Ryan Donato satte sitt andra för matchen och såg till att bara ett mål separerade lagen inför den tredje perioden.
    Där var det ett misstag av Rask som ledde fram till att Teräväinen kunde fastställa slutresultatet. Bruins-keepern tappade pucken vid sidan av målburen vilket bjöd Aho och Teräväinen på varsitt öppet läge.
    Här är summeringen av nattens övriga matcher:
    New Jersey Devils - Columbus Blue Jackets: 0-3 (0-2, 0-1, 0-0)
    I söndagens tidiga match nollande gästande Blue Jackets hemmalaget Devils och tog sin fjärde raka seger.
    Cam Atkinson, med mål nr 23:e mål för säsongen, och Oliver Björkstrand såg till att Columbus tog en tidig 2-0-ledning i den första perioden och Artemi Panarin gjorde 3-0 i mitten av den andra akten. Då fick New Jerseys keeper kliva åt sidan till förmån för rookien Mackenzie Blackwood.
    Columbus målvakt Sergei Bobrovsky stoppade 39 skott och höll nollan för andra gången den här säsongen.

NJD-CBJ: Full fart från Panarin - som gör mål

Chicago Blackhawks - Florida Panthers: 3-6 (1-1, 1-3, 1-2)
Jayce Hawryluk gjorde sina två första NHL-mål då Florida bortabesegrade Chicago Blackhawks.
Jared McCann, Frank Vatrano, Mike Hoffman och Denis Malgin var övriga målskyttar i Panthers som nu vunnit fyra av sina fem senaste matcher.
Dylan Strome gjorde ett mål och två assist för Blackhawks som fick se sin segersvit stanna på tre raka vinster.

New York Rangers - Philadelphia Flyers: 2-3 e.str (1-0, 0-1, 1-1, 0-0)
Flyers keeper Michal Neuvirth gjorde 32 räddningar och stoppade tre straffar då Philadelphia besegrade New York Rangers i Madison Square Garden. Philly vann med 3-2 efter straffar och har i och med det vunnit tre av de fyra matcher som spelats med Scott Gordon som head coach.
Flyers mål gjordes av Michael Raffl och Wayne Simmonds medan Chris Kreider och Boo Nieves nätade för Rangers.
Nolan Patrick var den enda som gjorde mål i straffläggningen.
Rangers har med natten poäng spelat sex raka matcher där de tagit minst en pinne.

Vegas Golden Knights - Los Angeles Kings: 3-4 e. förl. (1-0, 1-2, 1-1, 0-1)
Efter en 19 matcher lång måltorka var det dags för Kings Tyler Toffoli att näta igen. Målet kom efter 1:40 av förlängningen i matchen mot Vegas i T-Mobile Arena då han i öppet läge hittade krysset över plockhandsken på Marc-Andre Fleury.
Los Angeles har med nattens seger vunnit tre raka matcher, de två senaste har avgjorts i sudden.
För Vegas var förlusten den andra i följd i sudden.

VGK-LAK: Toffoli avgör matchen på friläge

San Jose Sharks - Arizona Coyotes: 3-4 e. str. (1-1, 0-1, 2-1, 0-0)
Sharks, utan avstängde Erik Karlsson, tog ikapp underlägen två gånger om i den tredje perioden mot Coyotes och tog matchen till förlängning.
Där hade laget chansen att spela fyra mot tre med AZ-försvaret, med målvakten Darcy Kuemper i spetsen, kunde hålla emot.
Alex Galchenyuk gjorde två av Arizonas mål och var dessutom ensam om att lyckas i straffavgörandet.
Tim Heed var tillbaka i San Joses uppställning för första gången sedan 23:e november och firade det med att göra mål i den första perioden.
Dallas Stars - New York Islanders: 1-3 (0-0, 1-1, 0-2)
Robin Lehner gjorde en stabil insats i målet och gjorde 19 räddningar för New York Islanders som bortaslog Dallas Stars i American Airlines Center.
Matchen stod 1-1 8:50 in i den tredje perioden då Anders Lee kunde se sitt skott från blå hitta in i mål via stolpen och bakhasorna på Anton Khudobin.
Leo Komarov fastställde slutresultatet i tom bur.
Också Islanders första mål i matchen var turligt då Casey Cizikas inspel gick på en motståndarklubba, landade ovanpå målburen, tog en märklig studs och rullade via ryggen på Khudobin in i mål.

DAL-NYI: Cizikas noteras för ett underligt mål

SÅ GICK SNACKET:
"En viktig seger för oss. Självklart vill man inte sitta och vara tjurig när man är tillsammans med familjen och firar jul".
-- Hurricanes Justin Faulk
"Det var ett enormt misstag av mig och det kostade oss matchen. Det var en tidig julklapp till mina finska landsmän Teräväinen och Aho".
-- Bruins målvakt Tuukka Rask
"Det här gänget ger sig aldrig. Vi vet att vi kan vinna matcherna även om vi ligger under och tiden börjar rinna ut i den tredje perioden. Det är skönt att se".
-- Maple Leafs matchvinnare Kasperi Kapanen
"Vi har pratat med honom om att han ska hitta ytorna mellan tekningscirklarna i anfallszon och använda sitt skott när lägena dyker upp. Det gjorde han nu och det gav två fina mål efter två fina passningar från Keller".