12032016mikesmith

Både Philadelphia Flyers och Chicago Blackhawks har flera rutinerade och vassa, offensiva namn. Men när krutröken hade lagt sig i Wells Fargo Center var hjälten varken rutinerad eller forward. Flyers 19-årige back, Ivan Provorov, visade på alla sätt och vis varför han valdes som nummer sju i draften 2015.

Efter att Artemi Panarin gett gästande Chicago ledningen i den första tog Provorov över. Med två mål på 31 sekunder i den andra perioden vände han matchen för Flyers räkning. Brayden Schenn utökade hemmalagets ledning fem minuter efter Provorovs dubbelsalva.
I inledningen av den tredje perioden räddade Provorov en puck i luften, bakom målvakten Steve Mason, med handen. Flyers stod för en mycket väl genomförd hemmamatch och försvaret, med Provorov i spetsen, höll Chicagos offensiv i schack under hela matchen, som slutade 3-1.
Mike Smith stod för en heroisk insats under natten. Arizona Coyotes 34-årige målvakt slog franchise-rekord när han motade 58(!) skott i matchen mot Columbus Blue Jackets. Han gjorde 12 räddningar i den första, 15 i den andra, 23 i den tredje och 10 i den mållösa förlängningen.
Ändå fick Smith inte stå som segrare. Alexander Wennbergs mål i den tredje perioden tog matchen till förlängning och eftersom den inte kunde skilja lagen åt krävdes straffläggning. Där var Smith inte lika het och blev överlistad på de två första Blue Jackets-straffarna.
Här är en summering av nattens matcher i NHL:
Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks 3-1 (0-1, 3-0, 0-0)
Steve Mason stod för 26 räddningar och tillsammans med Provorov tog han Flyers till segern. Chicagos målvakt Corey Crawford fick föras till sjukhus före match och där opererades han akut för blindtarmen.

Buffalo Sabres - Boston Bruins 1-2 (0-1, 0-0, 1-1)
Tuukka Rask räddade 35 av 36 skott när Boston bortaslog Buffalo. Bruins mål gjordes av David Krejci och Patrice Bergeron. Sabres reducerade genom Evander Kane. Robin Lehner räddade 31 skott i Sabres mål.
St. Louis Blues - Winnipeg Jets 2-3 (0-1, 2-1, 0-0, 0-1)
Bryan Little gjorde det avgörande målet 17 sekunder in på övertiden, Michael Hutchinson räddade 20 skott och Patrik Laine gjorde sitt 16:e mål för säsongen när Jets besegrade Blues. Alexander Steen gjorde ett mål för Blues - hans tredje för i år.

steen_122

Tampa Bay Lightning - Washington Capitals 2-1 (0-0, 0-1, 1-0, 0-0, 1-0)
Lagen gjorde var sitt powerplay-mål under ordinarie tid (Kucherov och NIcklas Bäckström). I straffläggningen gjorde Evgeni Kuznetsov Capitals enda mål. Brayden Point och Brian Boyle (avgörande) gjorde mål för Tampa.
Vancouver Canucks - Toronto Maple Leafs 3-2 (1-0, 1-1, 0-1, 0-0, 1-0)
Ryan Miller räddade 38 skott när Vancouver besegrade Leafs på hemmaplan. Auston Matthews Leafs ena mål, hans elfte för säsongen. Daniel Sedin gjorde ett av Vancouvers mål. Bo Horvat satte den avgörande straffen. Vancouver har nu fyra segrar på de sex senaste matcherna.

Canucks

Ottawa Senators - Florida Panthers 2-0 (2-0, 0-0, 0-0)
Erik Karlsson gjorde det matchvinnande målet för Ottawa när man besegrade Florida på hemmais. Hans 1-0 kom efter 6:46 av den första perioden. Matchens andra, och sista, mål gjordes av Derrick Brassard 19 sekunder senare.
New York Rangers - Carolina Hurricanes 4-2 (1-0, 0-1, 3-1)
Viktor Stålberg gjorde på nytt mål i Madison Square Garden och på Henrik Lundqvist. Även Victor Rask gjorde ett mål men det räckte inte för dem eller för Hurricanes. Rangers var det starkare laget i den tredje perioden och gick ifrån till 4-2 genom mål av Michael Grabner och Chris Kreider x2.
Jesper Fast noterades för en assist och Henrik Lundqvist svarade för 26 räddningar i Rangers.

Nashville Predators - New Jersey Devils 4-5 (2-1, 2-0, 0-3, 0-1)
Trots två mål från HV71-bekantingen Kevin Fiala lyckades inte Predators hålla undan den 4-1-ledning de hade efter 40 spelade minuter. Michael Cammalleri, Andy Greene och Adam Henrique gjorde varsitt mål i den tredje och tog matchen till förlängning, även Taylor Hall gjorde mål för Devils, hans första sedan meniskskadan för några veckor sedan.

Devils skulle också ta med sig extrapoängen sedan Cammalleri avgjort med 18 sekunder kvar att spela av övertiden.
Mattias Ekholm och Calle Järnkrok noterades för varsin assist i Predators.
Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets 2-3 (0-1, 2-0, 0-1, 0-0, 0-1)
Oliver Ekman-Larsson noterades för en assist, hans sjunde för säsongen, under sina 27 minuter och 32 sekunders speltid. Alexander Wennbergs mål för Blue Jackets var hans sjätte för säsongen.
Colorado Avalanche - Dallas Stars 0-3 (0-1, 0-1, 0-1)
Kari Lehtonen höll sin 35:e nolla i NHL-karriären när han motade samtliga av Avalanche 23 skott. Hans insats och målen från Curtis McKenzie, Tyler Seguin och Patrick Eaves såg till att Avalanche, utan Gabriel Landeskog, förlorade sin femte hemmamatch i rad.

Lehtonen-DAL 12-3

Edmonton Oilers - Anaheim Ducks 3-2 (0-0, 2-1, 0-1, 1-0)
Leon Draisaitl blev matchvinnare för Oilers när han avgjorde i förlängningen. En förlängning som Rickard Rakell såg till att fixa med sitt tionde mål för säsongen halvvägs in i den tredje perioden. Även Oscar Klefbom hamnade i poängprotokollet när han spelade fram Ryan Nugent-Hopkins till Oilers ledningsmål i den andra perioden.
Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings 5-3 (0-1, 0-2, 0-4)
Svenskarna i Penguins hade en trevlig kväll i PPG Paints Arena. Inte nog med att deras lag gjorde fyra mål i den tredje perioden och vann matchen mot Red Wings, nej, de gjorde några poäng också. Carl Hagelin gjorde två assist. Ett till Phil Kessels reduceringsmål i den andra perioden och ett till hans ledningsmål, 4-3, i den tredje. Patric Hörnqvist var sedan med och spelade fram Matt Cullen till målet som fastställde slutresultatet.
Henrik Zetterberg nätade för Detroit som förlorade under ordinarie tid för första gången på sex matcher.

Zetterberg_120316_2568x1444

Nattens utropstecken:
Ivan Provorov. Tvåmålsskytten neutraliserade Chicagos offensiv och räddade dessutom ett givet mål. Inte illa för en 19-årig back.
Nattens tre stjärnor:
Mike Smith, Arizona Coyotes, 58 (!) räddningar
Ivan Provorov, Philadelphia Flyers, 2 mål på 31 sekunder
Chris Kreider, New York Rangers, 2 mål i precis rätt lägen för Rangers
Så gick snacket:
"Vi har varit på resande fot en hel del på sistone så det var skönt att vinna. Det ger en god atmosfär i omklädningsrummet." Devils tränare John Hynes efter bortasegern mot Nashville.
"Vi spelade vår bästa hockey i den tredje perioden. Under de första två ville de mer, men vi lyckades få tillbaka vår speed i sista." Henrik Lundqvist efter att Rangers vunnit sin trettonde raka hemmamatch mot Carolina Hurricanes.
"Vi är såklart väldigt nöjda över Kessels kbäll. Han var ett hot hela tiden. Han har ett väldigt bra skott oavsett var det är på banan" - Mike Sullivan om Phil Kessel.
"Corey genomgick en lyckad blindtarmsoperation i Philadelphia. Vi tror att han är tillbaka för fullt om 2-3 veckor" - Blackhawks läkare Michael Terry om Crawford.