sid

Washington Capitals var först ut men i natt blev ytterligare två lag klara för 2017-års Stanley Cup-slutspel.
Ett av dem var Columbus Blue Jackets vars succésäsong fortsätter och efter tre års frånvaro är John Tortorellas manskap klart för slutspel igen. 4-1-segern borta mot New Jersey Devils säkrades genom två straffmål, ett från Lukas Sedlak och ett från Brandon Dubinsky samt spelmål från Boone Jenner som blev tvåmålsskytt i matchen.

Blue Jackets har 100 poäng och delar förstaplatsen i NHL med Washington Capitals och vårens slutspel blir det tredje i organisationens 17 åriga historia.
Även Chicago Blackhawks säkrade en slutspelsplats som första lag från Western Conference. De gjorde det efter att ha gjort fem mål i den tredje perioden i 6-3-segern mot Colorado Avalanche samt tack vare att Los Angeles Kings förlorade sin match mot Calgary Flames (läs nedan).
Florida Panthers Jaromir Jagr, en gång i tiden en stjärna i Pittsburgh Penguins, spelade sin 1700:e NHL-match i karriären men hans jubileum överskuggades av Sidney Crosby, nuvarande stjärna i Penguins.
Crosby seglade nämligen upp på 80 poäng genom att göra tre mål för sitt Penguins som vann hemma i PPG Paints Arena mot Florida Panthers med 4-0. Crosbys har därmed 40 kassar den här säsongen, flest i hela NHL.

Hans tre mål kom i följd under matchens två sista perioden. Nummer 87 satte sitt första när han med ett distinkt handledsskott i den andra perioden överraskade James Reimer i Panthers-kassen. Crosbys andra kom knappt två minuter, denna gång med en backhand som smet in
Efter fem minuter av den tredje perioden kom Crosbys tredje mål. Han hittade en omarkerad yta i slottet och framspelad av Jake Guentzel och Conor Sheary fastställde han slutresultatet 4-0. Just Guentzel och Sheary fick assistpoäng på samtliga Crosbys mål.
Patrick Hörnqvist gjorde matchens första mål, has 18:e för säsongen och Marc-Andre Fleury stod för 21 räddningar.
Hattricket var det tionde i NHL för Sidney Crosby som med sina 80 poäng delar förstaplatsen i NHL:s poängliga med Edmonton Oilers Connor McDavid.
Här är en sammanfattning av nattens matcher:
New Jersey Devils - Columbus Blue Jackets 1-4 (1-2, 0-1, 0-1)
Columbus tränare John Tortorella har tidigare nått 100 poäng vid två tillfällen. Med Tampa Bay Lightning 2003-04 och med New York Rangers 2011-12.
Pittsburgh Penguins - Florida Panthers 4-0 (1-0, 2-0, 1-0)
Frågan är om slutspelståget gick för Panthers i och med förlusten. Med elva matcher kvar är det sex poäng upp till den andra wildcardplatsen i Eastern Conference.

Winnipeg Jets - Minnesota Wild 5-4 (3-0, 1-4, 1-0)
Eric Staal spelade sin 1000:e NHL-match och Jonas Brodin gjorde satte personbästa för antalet poäng under en säsong när han nådde 20 poäng tack vare en assist på Mikael Granlunds 4-2 mål. Men Wild förlorade för femte raka matchen och hamnade sju poäng bakom Chicago på förstaplatsen i Central Division.
Chicago Blackhawks - Colorado Avalanche 6-3 (1-2, 0-1, 5-0)
Marcus Krüger gjord ett mål och Niklas Hjalmarsson stod för en assist för Chicago som dessutom hade fem tvåpoängsspelare i matchen (Jonathan Toews, Nick Schmaltz, Artemi Panarin, Patrick Kane och John Hayden)

I Colorado blev Mikhail Grigorenko tvåmålsskytt.
Philadelphia Flyers - Carolina Hurricanes 4-3 (1-0, 1-2, 1-1, 1-0)
Brayden Schenn avgjorde i sudden vilket fixade två poäng till Flyers som nu är fem poäng bakom Toronto Maple Leafs i racet om det andra wildcardet från Eastern Conference. Flyers har elva matcher kvar att spela och inleder en fem matcher lång bortaturné på tisdag.
Flyers Sean Couturier stod för tre assist i matchen och i Hurricanes gjorde Elias Lindholm sitt 9:e mål och 30:e assist för säsongen. Victor Rask noterades även han för en assist.

Montreal Canadiens - Ottawa Senators 4-1 (2-1, 0-0, 2-0)
Canadiens vann med 4-3 mot Senators i lördags och gjorde det igen på söndagen och det skiljer nu fyra poäng mellan lagen i toppen av Atlantic Division.
Calgary Flames - Los Angeles Kings 5-2 (2-1, 2-1, 1-0)
Sean Monahan och Johnny Gaudreau stod för varsitt mål och assist mot Kings. Det bäddade för lagets 12 seger av de senaste 13 möjliga och de befinner sig nu på tredjeplats i Pacific Division, en poäng före Edmonton Oilers.
Brian Elliott gjorde 19 räddningar och tangerade Mike Vernons vinstrekord i organisationen till 11 raka.