wild_020417

Toronto Maple Leafs reste till Boston för att försöka bryta en tre matcher lång förlustsvit, men det började inte bra för Leafs: Svenskbekante David Pastrnak inledde målskyttet redan efter 2:17 när han överlistade Frederik Andersen med ett skott mellan benen. Målet var matchens första av totalt elva stycken.
Svenske William Nylander kvitterade med 11:15 på klockan i den första perioden, fint framspelad av Nazem Kadri. Efter att James van Riemsdyk gjort 2-1 efter 8:31 av den andra perioden klev Nylander fram igen; 3-1 kom efter 9:09 och 68 sekunder senare fullbordade han sitt första hattrick i NHL-karriären när han, framspelad av Connor Brown och Auston Matthews, gjorde sitt trettonde mål för säsongen.

Men Boston kom tillbaka: 1-4 blev 4-4 innan Brown gav gästerna ledningen på nytt, med 4:45 kvar av matchen. Patrice Bergeron kvitterade med under tre minuter kvar på klockan och många trodde att matchen skulle gå till förlängning. Men James van Riemsdyk ville annorlunda avgjorde matchen med 1:35 kvar på klockan med sitt andra mål för kvällen och 19:e för säsongen.
Segern gör att Toronto knappade in på Boston i Atlantic Division. Toronto, på fjärde plats, har nu 57 poäng. Med det är man en poäng bakom Bruins men de har fem matcher till godo.
Nattens andra hattrick-hjälte hittar vi i Minnesota Wild. Där hade nämligen 24-årige Mikael Granlund en helkväll och fixade sitt 13, 14 och 15:e mål för säsongen och ledde sitt Wild till en 6-3-seger mot Vancouver Canucks.
Med 25 sekunder kvar att spela av den första perioden gjorde Granlund psykologiskt viktiga 2-1 och drygade sedan ut ledningen till två mål, fyra minuter in i mittperioden. I den tredje perioden, när Wild var i ledning med 5-2, kunde Granlund fastställa sitt hattrick när han lyckades peta in pucken bakom Ryan Miller. Precis som för Nylander var hattricket Granlunds första i hans NHL-karriär.
Som grädde på moset stod Granlund även för en assist, detta efter att ha gått poänglös från 12 raka matcher. Det är den längsta sviten i NHL den här säsongen och den längsta någonsin i Wilds historia. Ska vi gissa att Granlund sov ganska gott i natt?

Här följer en genomgång av nattens matcher:
Dallas Stars - Chicago Blackhawks 3-5 (0-0, 1-2, 2-3)
Svenske backen Gustav Forsling gjorde sitt andra NHL-mål någonsin när Chicago följde upp torsdagens seger mot Arizona med en ny tvåpoängare. Målet kom i den andra perioden och betydde 2-1 för Blackhawks efter att Radek Faksa gett hemmalaget ledningen och Ryan Hartman kvitterat. Marcus Krüger noterades för en assist. John Klingberg fick en assistpoäng på Tyler Seguins 3-2-mål i den tredje perioden innan Artem Anisimov regisserade Blackhawks vändning; Först assisterade han till Patrick Kanes 17:e mål för säsongen innan han spelade fram Trevor van Riemsdyk till 4-3. Jonathan Toews fastställde slutresultatet med en sekund kvar.
Nashville Predators - Detroit Red Wings 0-1 (0-1, 0-0, 0-0)
Mike Green blev matchens enda målskytt med 1:30 kvar av den första perioden när Detroit vann mot Nashville. Petr Mrazek tycks ha kommit ur sin formsvacka och räddade samtliga 42 skott han fick emot sig (Detroit sköt 19 skott på mål). Nashville ligger, trots förlusten, kvar på tredje plats i Central Division, tre poäng före fyran St Louis…
St Louis Blues - Pittsburgh Penguins 1-4 (0-1, 0-2, 1-1)
…som föll tungt hemma mot Pittsburgh. Sidney Crosby gjorde två mål och en assist för gästerna. Patrik Berglund blev ende svensk i målprotokollet; Han gjorde Blues enda mål för kvällen och har nu totalt gjort 12 mål den här säsongen. Carl Hagelin fick en tackling från Alexander Steen och lämnade matchen i den andra perioden. Hans status är för tillfället oklar.

Columbus Blue Jackets - New Jersey Devils 1-5 (0-1, 0-2, 1-2)
Jacob Josefsson gjorde sitt första mål för säsongen när hans Devils bortabesegrade topplaget Columbus. Målet kom i den andra perioden och betydde 2-0 för gästerna. Taylor Hall gjorde två mål och Travis Zajac ett mål och en assist. William Karlsson fick en assist på Matt Calverts mål för Columbus. Blue Jackets ligger kvar på andraplats i Metropolitan Division, på samma poäng som trean Pittsburgh. Devils är fortsatt sist i samma division.
Boston Bruins - Toronto Maple Leafs 3-5 (1-1, 2-3, 2-2)
Toronto bröt sin förlustsvit och Boston inledde en. Bruins föll mot
Washington Capitals (3-5) i onsdags, efter att ha vunnit tre raka matcher innan dess. Bruins är nu spellediga till torsdag. För Toronto väntar fyra matcher den kommande veckan. Totalt spelar Toronto 14 matcher under februari månad.

Philadelphia Flyers - Los Angeles Kings 0-1 (0-0, 0-0, 0-0, 0-1)
Jeff Carter blev matchhjälte för Kings när han gjorde matchens enda mål drygt halvvägs in i övertidsperioden, framspelad av Drew Doughty och Anze Kopitar. Målet var hans 27:e för säsongen och segern tog Kings förbi Calgary i Pacific Division. Laget ligger nu fyra med 58 poäng, en poäng före Flames.

Montreal Canadiens - Washington Capitals 2-3 (1-1, 0-1, 1-1)
André Burakovsky gjorde sitt elfte mål för säsongen och Nicklas Bäckström sitt femtonde när Capitals bortaslog Montreal. Jay Beagle gjorde inledde målskyttet för gästerna. Max Pacioretty gjorde två poäng för Montreal. Alexander Radulov gjorde sitt trettonde mål för säsongen. Washington leder hela NHL med 76 poäng, fem poäng före Columbus och Minnesota. Capitals John Carlson spelade sin 500:e NHL-match.
Buffalo Sabres - Ottawa Senators 4-0 (1-0, 1-0, 2-0)
Robin Lehner räddade samtliga 37 skott och Jack Eichel stod för två assist när Buffalo nollade Ottawa. Kyle Okposo gjorde sitt sextonde mål för säsongen. Sabres klättrade, i och med segern, förbi Tampa Bay Lightning och ligger nu näst sist i Atlantic Division.
Colorado Avalanche - Winnipeg Jets 5-2 (2-1, 1-1, 2-0)
Det har inte varit kul att vara en Avalanche den senaste tiden men i natt såg Jarome Iginla, med ett mål och en assist, till att Avalanche kunde bryta sin nio matcher långa förlustsvit. Men han fick hjälp. Matt Duchene stod för tre assist och Carl Söderberg för ett mål. Även Gabriel Landeskog stod för en assistpoäng i matchen.
Tampa Bay Lightning - Anaheim Ducks 3-2 (1-1, 1-0, 0-1, 0-0, 1-0)
Straffar skulle skilja lagen åt i mötet mellan Lightning och Ducks. Ducks tog visserligen ledningen i den första perioden genom Brandon Montour som gjorde sitt första mål i sin sjätte match för säsongen. Tampa vände genom mål från Jonathan Drouin och Alex Killorn men i öppningen av den tredje perioden kvitterade genom Ryan Getzlaf.
Tampa var sen vassa i den efterföljande straffläggningen och satte tre av fyra försök men det var Brian Boyles som blev den matchavgörande.
Jakob Silfverberg noterades för en assist för Ducks.
New York Islanders - Carolina Hurricanes 4-5 (1-1, 2-3, 1-0, 0-1)
Det svängde rejält i Barclays Center. Lagen turades om att ha ledningen och att göra mål och matchen fick tillslut avgöras på övertid. Backen Ron Hainsey kvitterade först till 2-2 under ordinarie tid och fick också äran att avgöra under förlängningen med sitt fjärde mål för säsongen. Carolina är i och med segern fyra poäng efter Philadelphia Flyers för den andra wildcardpositionen i Eastern Conference.
Vancouver Canucks - Minnesota Wild 3-6 (1-2, 2-3, 0-1)
Det börjar ett längre avstånd för Canucks för att ta en slutspelsplats i vår. Laget har nu fem poäng upp till den andra Wildcardplatsen i Western Conference. Daniel Sedin stod för en passningspoäng för Vancouver, precis som danskduon Philip Larsen och Jannik Hansen.

San Jose Sharks - Arizona Coyotes
Martin Jones svarade för en sanslös räddning när han avvärjde en Tobias Rieder i en Coyotes-kontring under övertiden och tog matchen i SAP Center till straffar. Där drog visserligen Coyotes det längsta strået genom Radim Vrbata och laget blev därmed det enda lag som slagits Sharks tre gånger den här säsongen.
Nattens utropstecken:
William Nylander. 20-åringen gjorde sitt första hattrick i NHL och har nu gjort 47 poäng på 71 NHL-matcher. Den här säsongen har han gjort 34 poäng på 49 matcher. Tretton av dessa har varit mål.