GettyImages-632257238

Henrik Sedin nådde under natten den magiska gränsen: 1000 poäng i NHL. Matchen mot Florida var bara 5:50 minuter gammal när Sedin spräckte nollan i ett två-mot-ett-läge, serverad av sin bror Daniel. Henrik Sedin är den 85:e spelaren att nå 1000 poäng och den 38:e spelaren att göra det för en och samma klubb. Det var hans elfte mål för säsongen och hans 30:e poäng.

Målet kvitterade den ledning Jaromir Jagr hade gett gästerna drygt två minuter tidigare. Lagen följdes åt genom matchen, Florida vann skotten med 35-32, och matchen avgjordes genom Luca Sbisa efter 3:07 minuter av den tredje perioden. I och med segern har Vancouver nu 48 poäng, lika många som Los Angeles Kings, och man har tre poäng upp till fjärdeplatsen.
För Florida innebär nattens förlust att man nu har tre raka förluster och fyra förluster på de senaste fem matcherna. Laget har tappat mark och även om man bara är en poäng bakom Toronto Maple Leafs har man problem. Florida har nämligen spelat 47 matcher, Toronto har bara spelat 43.
Pittsburgh, som stoppade Washington Capitals segersvit i en mäktig målfest under tisdagen (8-7), följde upp det med att vinna borta mot Montreal under torsdagen med 4-1. Inför mötet med Carolina var det stora orosmomentet Carolinas effektiva spel i numerärt underläge. Penguins gjorde till slut bara ett mål i powerplay på de tre försök man hade. Men det spelar ingen större roll när man gjorde sju mål totalt. Rycket kom i den andra perioden när pingvinerna gjorde fyra mål och gick från 1-0 till 5-0. Två av målen kom med 17 sekunders mellanrum; Conor Sheary gjorde 3-0 efter 12:29 och Chris Kunitz utökade till 4-0 efter 12:46. I den tredje perioden hann Evgeni Malkin göra 6-0 innan Viktor Stålberg reducerade i powerplay - hans åttonde mål för säsongen. Sheary fastställde sedan slutresultatet med sitt andra mål för kvällen med drygt halva perioden kvar att spela.
Skador och ersättare:
Under fredagen rapporterade två klubbar att man har spelare skadade:
Anaheim Ducks svenske forward Jakob Silfverberg klev av torsdagens match mot Colorado och klubben meddelade under fredagen att Silfverberg inte följer med laget på resan till Minnesota och Winnipeg.
Dallas Stars har placerat svenske backen Johnny Oduya på skadereserven. Finske Julius Honka har kallats upp till NHL som ersättare.
Boston Bruins - Chicago Blackhawks (0-0, 0-0, 0-1)
Chicago Blackhawks hänger på Minnesota Wild i toppen tack vare segern mot Boston. Veteranen Marian Hossa gjorde matchens enda mål, hans 17:e för säsongen, med 1:36 kvar av den tredje perioden. Scott Darling räddade samtliga 30 skott och höll nollan för andra gången under säsongen. Hawks har nu 63 poäng, samma som ettan Minnesota.

Buffalo Sabres - Detroit Red Wings 3-2 (0-1, 1-0, 1-1, 1-0)
Buffalo tog två viktiga poäng i sitt försök att lämna sistaplatsen i Atlantic. Nu är laget, med 45 poäng, bara två poäng bakom nästjumbon Tampa Bay. Frans Nielsen gjorde sitt tionde mål för säsongen för Red Wings, Sam Reinhart nådde samma siffra för Sabres när han kvitterade. Lagen delade broderligt på målen i den tredje - Darren Helm och Ryan O'Reilly - och Kyle Okposo avgjorde i powerplay med 46 sekunder kvar av förlängningen.
Carolina Hurricanes - Pittsburgh Penguins 1-7 (0-1, 0-4, 1-2)
Carolinas målvakt Cam Ward spelade sin 21:a match i rad och det blev nog inte den roligaste. Pittsburghs seger var aldrig hotad och laget hade tretton spelare med i poängprotokollet. Carolina, med 49 poäng på 45 matcher, ligger sexa i Metropolitan Division. Man har fortfarande kontakt med femman Flyers (50), som har en match mer spelad.

New Jersey Devils - Montreal Canadiens 1-3 (1-1, 0-0, 0-2)
Montreal Canadiens gjorde samtliga tre mål i powerplay när man bortaslog New Jersey Devils. Alex Galchenyuk, Shea Weber och Max Pacioretty blev lagets målskyttar för kvällen. Steven Santini gjorde Devils enda mål. Segern gör att Montreal nu har tio poängs försprång till tvåan i Atlantic Division: Ottawa Senators.
Edmonton Oilers - Nashville Predators 2-3 (0-0, 1-1, 1-1, 0-0, 0-1)
När Nashville besökte Edmonton var P.K. Subban tillbaka i laguppställningen efter 16 matchers frånvaro. Predators, som spelar för att nå säkrare mark, tog ledningen genom Viktor Arvidsson efter 17:12 av den andra perioden. Men glädjen blev kortvarig då Matt Hendriks kvitterade bara 40 sekunder senare. Lagen gjorde varsitt mål i den tredje perioden: Ryan Ellis gav Nashville ledningen och Milan Lucic kvitterade. Matchen gick till straffar; Edmonton (Mark Letestu och Pat Maroon) missade båda sina. Nashville (Ellis och James Neal) gjorde mål på båda. Viktiga poäng till Nashville, som befäste fjärdeplatsen i Central Division.

Vancouver Canucks - Florida Panthers 2-1 (1-1, 0-0, 1-0)
Ryan Miller räddade 34 av 35 skott i Henrik Sedins historiska match. Vancouver har fått relativ ordning på skutan och har faktiskt chans på slutspel fortfarande. Daniel Sedin och Alexander Edler assisterade Henrik till det historiska målet.
Nattens utropstecken:
Henrik Sedin. På 1213 matcher har han nu gjort 233 mål och 767 assist. 1000 poäng totalt. En mäktig bedrift.
Tre stjärnor:
Evgeni Malkin, Pittsburgh Penguins, 1 mål, 2 assist
Phil Kessel, Pittsburgh Penguins, 1 mål, 2 assist
Scott Darling, Chicago Blackhawks, 30 räddningar och hållen nolla
Så gick snacket
"När vi spelar på toppen av vår nivå tar vi över matcherna. Det gjorde vi idag." Pittsburghs målvakt Matt Murray efter 7-1 borta mot hemmastarka Carolina Hurricanes.
"Vi hängde i och drabbades inte av panik. Vi höll oss till vår plan." Buffalos Ryan O'Reilly efter segern mot Detroit
"Jag tycker vi spelade bra men vi måste bli bättre på att stänga matcherna." Detroit Red Wings forward Darren Helm
"Självklart gillar jag att spela mot vem som helst, men det här är lite speciellt. Jag gillar att spela mot de här grabbarna." Chicagos målvakt Scott Darling, uppvuxen strax utanför Boston, efter att ha hållit nollan mot Boston Bruins.
Vad är på gång?
Under lördagkvällen och natten mot söndag spelas totalt elva matcher i ligan. Allt börjar klockan 21:00, svensk tid och avslutas med sista nedsläpp 04:30 på söndag morgon.
sistencí a je tak třetím nejlepším nahrávačem mezi aktivními hráči za Jágrem (1139) a Thorntonem (990).