preds celly

Nashville är med i matchen igen efter en mycket imponerande 5-1-seger mot Pittsburgh hemma i Bridgestone Arena. Klubbens första Stanley Cup-final på hemmaplan blev därmed precis den fest som hela staden hade laddat för.
En stark andraperiod där laget vände matchen med två mål på 42 sekunder och gick till pausvila med 3-1 på tavlan blev avgörande. Bridgestone Arena kokade och bar till slut fram hemmalaget till en komfortabel seger.

• Atmosfären här inne var helt otrolig. 15 000 som står upp och hejar redan på uppvärmningen. Det är en otrolig känsla att få spela här, säger Ryan Ellis till NHL.com.
    Men det var Pittsburgh som började bäst och tog ledningen redan efter knappa tre minuter, när Jake Guentzel höll sig framme och slog in en retur bakom Pekka Rinne till 1-0. Strax därefter fick de tillfälle att göra 2-0 i powerplay och hade i övrigt många bra chanser att lägga lock på festen under de första tio minuterna. Med Predators i underläge var den stora festen i Nashville lite avslagen.
    - Det var tufft för oss. Alla var redo att köra och man kunde se att alla var fokuserade. Och så släpper vi in första målet i vår första final hemma. Men fansen lyfte oss och jag tycker andra halvan av första perioden är riktigt bra, säger Peter Laviolette till NHL.com.
    Hemmalaget gjorde också ett stort jobb som dödade båda Pittsburghs powerplay, en spelform där de haft stor utdelning så här långt i finalserien och slutspelet. Och inte minst Pekka Rinne fick studsa tillbaka direkt efter målet och få revansch på några av de nesliga målen han släppte in i de första två matcherna. Han gjorde flera fina räddningar. Tränaren Peter Laviolette menar också att han aldrig sviktat i sitt förtroende för den finske målvaktsveteranen.
    - Det fanns aldrig någon tvekan om det beslutet att låta honom stå. Det var ni som pratade om det. Jag har sagt det flera gånger, han har varit ryggraden i det här slutspelet. Flera av de målen han släppte in i de första matcherna var inte hans fel. Han gjorde ett jättebra jobb, säger Peter Laviolette till NHL.com.
    När den andra perioden väl började var det ett helt pånyttfött hemmalag som ställde upp till kamp. Först kvitterade Roman Josi i powerplay efter 5:51 och fick fart på festen på läktarna igen. Och det verkade ge utslag, för bara 42 sekunder senare trampade rookien Frederick Gaudreau igenom och prickade in 2-1 bakom Matt Murray och fick taket i Bridgestone Arena att lyfta.
    Och med bara 22 sekunder kvar av den andra perioden jobbade Viktor Arvidsson intensivt runt Murray i kassen och fick fram pucken till James Neal som sopade in 3-1.
    Nashville ökade på till 4-1 när Craig Smith förvaltade ett friläge i början av den tredje perioden. Och Mattias Ekholm sköt Predators andra powerplaymål för kvällen när han pangade in 5-1 efter snyggt förarbete från Calle Järnkrok.
    - Alla var riktigt taggade och visste att det skulle vara riktig folkfest här idag. Vi spelar bra i 60 minuter, Pekka är grym i målet och vi gör mål på våra chanser, säger Calle Järnkrok till NHL.com efter matchen.
    Anmärkningsvärt att notera är att varken Sidney Crosby eller Evgeni Malkin hade ett enda skott på mål under matchen.
    - Rinne spelade riktigt bra idag. Vi försökte, men fick inte in pucken. Jag tycker vi spelar för dåligt i mittzonen och egen zon. Nu gav vi dem för mycket utrymme och tappar kontrollen efter första perioden. De är hungriga och snabba. Vi tar en dålig utvisning och ger dem ett par frilägen, det är inte så vi brukar spela, säger Evgeni Malkin till NHL.com.
    Känslorna rann över mot slutet av matchen, och det var inte heller mycket kärlek mellan de svenska landsmännen. Mattias Ekholm och Patric Hörnqvist åkte båda ut tio minuter för misconduct efter en del meningsskiljaktigheter.
    - Det är väl lätt att det blir så när det blir några extra mål där på slutet, säger Calle Järnkrok till NHL.com/sv.
    Stämningen inför den fjärde finalen blev inte direkt lugnare av att Phil Kessel delade ut en crosschecking i ryggen på Austin Watson i anfallszonen med ett par minuter kvar. Totalt delades det ut hela 66 utvisningsminuter i matchen.
    Nashville har nu chansen att kvittera finalserien hemma på måndag.