Wheeler

Efter Winnipeg Jets dominanta uppvisning i den första konferensfinalen i lördags var det inte många som trodde att nykomlingarna och överraskningen Vegas Golden Knights skulle ha mycket att hämta i ett kokande Bell MTS Centre i Winnipeg. Hemmastarka Winnipeg såg ut precis som den maskin som sänkte Nashville i sju heta matcher.

Men Vegas Golden Knights bryr sig inte mycket om experttipsen den här säsongen. Hux flux är det kvitterat till 1-1 i finalen i Western Conference, och därmed är serien nu en bäst av fem där tre av matcherna kan komma att spelas på Vegas hemmaplan. Gerard Gallants mannar har därmed brutit Winnipegs hemmafördel när serien nu flyttar till T-Mobile Arena på strippen i Las Vegas.
Två misstag av Winnipeg Jets i den första perioden blev ödesdigra den här kvällen.
Relaterat material: [Marchessault lyfte Vegas i match 2]
Paul Stastny hade kontroll på pucken i egen zon, men förlorade en närkamp med Ryan Carpenter vid kortsargen och Vegas fjärdekedja visade ingen pardon när Tomas Tatar fick två chanser vid den bortre stolpen och slog in 1-0-målet bakom Connor Hellbuyck i Winnipegs kasse efter 13.23. Detta efter att Jets skapat en hel del bra chanser tidigt i matchen.
- Vi gick ifrån vår plan och tappade tålamodet där. Jag gillade våra tio första minuter. Efter målen fick vi kontroll på det, men det klickar inte. Delvis måste man ge dem cred, de spelade bra blad mot blad på pucken och tävlade hårt. Vi tycker inte vi startade särskilt dåligt alls, säger Winnipegs tränare Paul Maurice.
Men med knappa tre minuter kvar av den första perioden blev det knas i kommunikationen hos Winnipeg Jets. Ett dåligt tajmat byte av Jets vid egen blålinje lämnade Kyle Connor mer eller mindre ensam på isen i mittzon, och Golden Knights fick snabbt loss pucken till Jonathan Marchessault som tilläts komma alldeles ensam med Hellbuyck och slog in 2-0 mellan benen efter 17.22.

• De straffade oss, helt klart. Men det var inte så mycket misstag förutom det, det var inte så att de fick komma i tre mot två och två mot en resten av kvällen. De två misstagen var i princip de enda, men det stod oss dyrt, säger Jets-forwarden Bryan Little till NHL.com/sv efter förlusten.
    Därmed visade sig ett bekant mönster från Jets serie mot Nashville: det tycks vara väldigt svårt att prestera på topp och vinna två matcher i rad. Nu flyttar serien till Las Vegas, men Winnipeg Jets har visat sig vara väldigt bra på två saker. Att vinna på bortaplan. Och att glömma förluster.
    - Man får lägga förlusterna bakom sig så fort man kan. Allting kan kännas som om det pendlar mellan liv och död. När du vinner står du på toppen av världen ena dagen och efter en förlust känns det som världens katastrof och du har inga meddelanden på telefonen efter matchen. Du måste försöka hålla huvudet kallt och den läxan lärde vi oss mot Nashville, för den serien var mycket upp och ner. Vi är inte nöjda med resultatet i kväll och vi vet att vi kan fixa en del saker, men samtidigt lägger vi detta bakom oss och gör oss redo för att åka ut på vägarna, säger Bryan Little till NHL.com/sv.
    Få de senaste nyheterna från Stanley Cup-slutspelet på Twitter från [@NHLsv]
    Jets kom tillbaka och reducerade genom Kyle Connor i den tredje perioden, men den glädjen blev kortvarig. En och en halv minut senare sköt Jonathan Marchessault sitt andra mål för kvällen i ett nytt friläge och spikade slutresultatet till 3-1.
    Därmed gick också Winnipegs topptrio Blake Wheeler, Mark Scheifele och Dustin Byfuglien poänglösa av isen, efter att ha dominerat stort på lördagen. Trots underläge och full gas i offensiven lyckades Vegas hitta ett sätt att stänga ner dem.
  • Vi tvingades jaga igen. Det blev tufft när vi låg under med 2-0. Det kändes inte som att spela mot Nashville, men de här killarna gör ett bra jobb på sitt sätt. Vi kunde helt enkelt inte få igång något momentum. Vi spelade bra i ungefär 57 minuter, tre minuter tappade vi bort. De kunde gjort fyra mål på de tre minuterna. Vi måste bara hålla uppe tålamodet bättre, säger Blake Wheeler.
    Backen Jacob Trouba vill inte heller dra för stora växlar av förlusten, och menar att Jets hade väntat sig ett helt annat Vegas i den här matchen.
    - Vi visste att de skulle komma ut snabbare, men jag tror ingen här inne kan klaga på hur vi startade matchen. Vi gillade den. Vi hade en del bra chanser, men det var de som gjorde mål på sina. Vi visste att de skulle vara kvickare och att det skulle bli mer närkamper och det var på det viset matchen blev annorlunda, säger Trouba till NHL.com/sv.
    Winnipeg Jets får nu slicka såren på väg söderut. Efter historiens två första konferensfinaler i Winnipeg är det nu dags för de första två i Las Vegas.
    - Det är en serie. Jag tror ingen har panik. Vi har varit här förut, det är en lång serie och nu ska vi till Vegas. Vi gillar hur vi spelade på bortaplan mot Nashville och vi ska försöka ta fram samma insats.
    Match 3 spelas i T-Mobile Arena natten till torsdag, klockan 03.00 svensk tid.