Thornton-Marleau 6-8

Patrick Marleau hade en helkväll och gjorde fyra mål i den sista perioden för sitt San Jose Sharks som besegrade Colorado Avalanche med 5-2 i Pepsi Center, Denver. Efter matchen hyllades han stort av både lagkamrater och motståndare för sin insats.

• En fantastisk spelare. Han har fortfarande mycket att ge och mycket kraft i sina ben. Med tanke på vårt schema och hans ålder är det en otrolig bedrift att han gör en sådan match. Det är en bedrift när du är 22 men att göra det som 37-åring mitt i en period med sju matcher på 11 dagar är stort. Han är stor spelare, det var kul att få vara med om det, sa lagets tränare Peter DeBoer till NHL.com efter matchen.
    Marleau blev den 12 spelaren i NHL:s historia att göra 4 mål i en och samma period och den första sedan Mario Lemieux gjorde det för Pittsburgh Penguins mot Montreal Canadiens 1997.
    Marleau gav Sharks en 2-1-ledning i början av den tredje perioden när han, placerad framför hemmakassen, styrde in skottet från backen Marc-Edouard Vlasic. Han ökade på till 3-1 genom att ta köksvägen ett par minuter senare innan han fastställde sitt hattrick fram till 4-1 i matchen med att stöta in pucken i nästintill öppet mål efter att Sharks lagkapten Joe Pavelski frispelat honom när matchuret visade 10.35.

Sharks-forwardens fjärde mål, som innebar 5-2, kom efter 16.23 då Marleau hissade in en backhand fri med målvakten Spencer Martin.
- Man hörde Sharks-fansen på läktaren och det var kul att se när hattarna kom in på isen och att alla var glada för hans skull. Han har spelat riktigt bra för oss i år, sa Pavelski om Marleau.
Det var inte bara lagkamraterna som hyllade Marleau efter den stora kvällen. Även Colorado Avalanche lagkapten Gabriel Landeskog hade varma ord att säga om veteranen.
- Han är en bra spelare som varit med ett bra tag nu. Han har alltid haft sinne för mål och gjort många. Han är fortfarande snabb och skicklig och det visade han i den tredje perioden, berömde Landeskog för NHL.com.
Patrick Marleau har spelat hela sin NHL-karriär för San Jose Sharks. Han debuterade säsongen 1997-98 och har sedan dess hunnit med 1459 grundseriematcher med organisationen. Även om han hade gått mållös från sju raka matcher innan mötet med Colorado har han gjort 16 mål totalt den här säsongen och 497 under hela sin NHL-karriär.

Marleau

Som grädde på moset innebar hans 3-1 mål även det 96:e matchavgörande målet i hans karriär och med det delar han tionde platsen för flest genom tiderna med Mats Sundin. De enda aktiva spelarna framför honom är Florida Panthers Jaromir Jagr (134) och Colorado Avalanches Jarome Iginla (97)
Trots alla hyllningar efter den fantastiska insatsen var matchhjälten desto mer tillbakadragen efteråt även om han tyckte det var kul att lyckas sätta fyra puckar i samma period.
- Jag har aldrig gjort fyra mål i samma match innan, speciellt inte i samma period. Det var rätt härligt, sa Marleau till presskåren i omklädningsrummet efter matchen.