Zibanejad

Washington Capitals klev in i nattens hemmamatch mot Dallas Stars med 15 raka hemmavinster vilket är flest i ligan sedan Detroit Red Wings vann 23 raka under säsongen 2011-12. Stars, kom till Washington med några fina sviter också; Laget hade tagit poäng mot Capitals i elva raka möten och man hade fem raka segrar i Washington. Det visade sig räcka gott.

Trots att Dallas förlorade skotten med 22-44 lyckades man knipa en viktig seger i jakten på en slutspelsplats. Devin Shore (11) gav gästerna ledningen redan efter 1:48 av den första perioden när han krigade in pucken från nära håll. I den andra perioden utökade Radek Faksa (10) och Jason Spezza (11) ledningen till 3-0 innan Nicklas Bäckström spräckte Kari Lehtonens nolla när han ohotad fick stå i slottet och styra in Kevin Shattenkirks inspel. Målet var Bäckströms 21:a för säsongen. TJ Oshie (25) reducerade till 3-2 drygt halvvägs i den sista perioden men närmre än så kom inte Capitals.

Patrick Sharp (8) satte spiken i kistan med 1:18 kvar av matchen. Dallas är nu fem poäng bakom St Louis Blues, som innehar den andra och sista wildcardplatsen i Western Conference.
I Tampa Bay drabbade ett formstarkt Lightning samman med ett relativt formsvagt New York Rangers, som kom till mötet med tre förluster på deras fyra senaste matcher. Men man är ligans bästa bortalag den här säsongen och det visade man i natt, när man bärgade sin 23:e seger på bortais.
Målen lyste dock med sin frånvaro för båda lagen under matchens gång. Däremot fyllde man på protokollet med utvisningar i rask takt. I den första perioden delades det ut sju tvåminutersutvisningar och två femminutersutvisningar. Mittakten blev lika mållös men bjöd på ytterligare sex tvåminutare, innan den tredje perioden blev aningen lugnare med endast en utvisning. Gästerna var de största syndarna och samlade på sig totalt nio tvåminutersutvisningar och en "femma".
Men matchen förblev, tack vare fint spel från Andrei Vasilyevski och Antti Raanta, mållös och gick till förlängning.
Väl där avgjorde blåskjortorna från New York genom svenske Mika Zibanejads nionde mål för säsongen. Efter att Tampa Bay missat ett bra läge vände spelet och pucken fann sin väg till Ryan McDonagh som frispelade Zibanejad till dennes nionde mål för säsongen.
Rangers, som ligger två poäng bakom trean Pittsburgh i Metropolitan Division har nu 86 poäng - fyra fler än Montreal Canadiens, som leder Atlantic Division. I wildcardracet ligger man således bra till. Laget har femton poäng till godo ner till New York Islanders som innehar den andra wildcardplatsen.
Tampa Bay Lightning - New York Rangers 0-1 (0-0, 0-0, 0-0, 0-1)
Zibanejads nionde mål och Raantas tredje hållna nolla för säsongen gjorde att Tampa Bay missade chansen att gå upp på en wildcardplats. Istället ligger man nu två poäng och tre placeringar från slutspel.

Ottawa Senators - Boston Bruins 4-2 (2-1, 0-0, 2-1)
Poängsuccén fortsätter för Senators nyförvärv Alexandre Burrows (12), som gjorde ett mål och en assist mot Boston. Totalt har han tre mål och en assist på tre matcher för sin nya klubb. Övriga målskyttar för Ottawa var Derrick Brassard (12), Jean-Gabriel Pageau (7) och Mike Hoffman (20). Erik Karlsson noterades för en assist - hans 46:e för säsongen. Dion Phaneuf noterades för två assist. Bostons mål gjordes av Patrice Bergeron (17) och Brad Marchand (30). Backen Torey Krug noterades för två assist.

Washington Capitals - Dallas Stars 2-4 (0-1, 1-2, 1-1)
Dallas tycks ha ordnat till sitt spel och efter nattens seger har man nu fem segrar på de senaste sju matcherna. Om det räcker till slutspel återstår att se.
Winnipeg Jets - San Jose Sharks 2-3 (1-1, 0-0, 1-2)
Joe Pavelski (23) gjorde två mål för Sharks, som nu har sju poängs marginal ner till Edmonton Oilers på andra plats i Pacific Division. Mikkel Bödker (9) blev gästernas andra målskytt. Josh Morrissey (4) och Mark Scheifele (28) nätade för Jets, som inte är borta från slutspel på något vis. Tre poäng skiljer laget från en wildcardplats just nu.
Kvällens utropstecken:
Joe Thornton. Med en assist till Pavelskis matchvinnande mål klev "Jumbo Joe" upp på 1000 assist i karriären, en milstolpe som bara tolv spelare före honom lyckats nå. 37-årige Thornton har spelat 1432 grundseriematcher. På dessa har han gjort 382 mål och alltså 1000 assist.

Tre stjärnor:
Joe Pavelski, San Jose Sharks, 2 mål
Patrick Sharp, Dallas Stars, 1 mål, 1 assist
Nicklas Bäckström, Washington Capitals, 1 mål, 1 assist
Så gick snacket
"Vi spelade fokuserat och starkt från första början. Vi tappade inte fokus ens när de gjorde sina mål. Vi spelade stabilt." - Ottawa Senators tränare Guy Boucher efter nattens seger mot Boston.
"Sedan viloveckan har vi tappat vårt fokus framför mål. Vi måste komma tillbaka dit och göra mål på returer." - Washingtons Nicklas Bäckström
"Det var en jämn och hård match. Det var skönt att vi kunde vinna." - New York Rangers tränare Alain Vigneault.
Vad är på gång?
Under natten mot onsdag spelas nio matcher i ligan. Allt börjar 01:00, svensk tid, med Columbus Blue Jackets - New Jersey Devils. Sista nedsläpp är 04:00 då Anaheim Ducks tar emot Nashville Predators.