Karlsson Sweden

Två raka segrar blev tre när Tre Kronor bjöd på propagandahockey i samband med den tredje gruppspelsmatchen mot Tyskland i 2024 års upplaga av ishockey-VM. Slutresultatet skrevs till 6-1 för Sverige efter bland annat tre poäng (1+2) från André Burakovsky, två från Erik Karlsson (1+1) och två assist från Rasmus Dahlin.

– Jag tycker vi gör vår klart bästa match i turneringen, sade förbundskapten Sam Hallam efter matchen i Viaplays studio. Det var bitvis bra mot USA och vi gjorde det vi ska mot Polen, men idag känns det som grabbarna kopplar på lite och vi gör systemet bättre.

– Jag tror killarna kände att det var dags att börja spela lite stabilare hockey. Det har varit lite fram och tillbaka.

Karlsson sköt sitt tredje mål för turneringen och backkollegan till vardags i Pittsburgh Penguins, Marcus Pettersson, hittade nätmaskorna även han.

Samuel Ersson räddade 15 av de 16 skott han ställdes inför (93,75 procent), i en match där Sverige kontrollerade spelet från start till mål och vann skotten med hela 46-16.

Lagkapten Karlsson gav Tre Kronor en utmärkt start på matchen när han pangade dit 1-0 redan efter 2:54 av den första perioden, fint framspelad av Jesper Frödén. Pettersson byggde vidare på tema backmål när han ökade på till 2-0 med ett mäktigt slagskott efter 14:52. När Victor Olofsson sedan även han nöp till med ett direktskott av hög klass i numerärt överläge med tre sekunder kvar att spela av öppningsakten… ja, då var det rejäl uppförsbacke för Tyskland.

– Jag tycker vi är på tårna, sade Pettersson till Viaplay efter den första perioden. Vi spelar tajt på dem, vi har ett högre tempo i fötterna och i passningsspelet än vad vi hade igår (mot Polen) och vi får utdelning för det också.

Inte blev det enklare av att Carl Grundström styrde in 4-0 4:31 in på mittperioden. Rasmus Dahlin hittade yta på blålinjen och avlossade ett skott som tog på Grundström och ställde målvakten Philipp Grubauer helt. Burakovsky satte sedan femman för Sverige med 10:38 kvar att spela av den andra perioden.

– Vi chansar inte så mycket, vi behåller pucken inom laget, förklarade Burakovsky lagets framgångar. Vi åker bra med skridskor och vi ger dem inga ytor i mittzon att etablera spel mot oss.

– Det är kul att spela. Alla grabbar känner att de är på hugget och då är det roligt att spela; när alla har flyt och bara kör.

Leonhard Pföderl snyggade till siffrorna något när han reducerade till 5-1 7:38 in på den tredje perioden, men Isac Lundeström hade inte för avsikt att låta motståndarlaget komma undan med endast fyra mål minus i bagaget. Framspelad av Karlsson satte Lundeström 6-1 med 11:08 på klockan och säkrade därmed tre nya poäng för blågult.

Noterbart är att Karlsson efter tre matcher nu står på fem poäng (3+2) vilket innebär delad ledning i den interna poängligan med Marcus Johansson och André Burakovsky (båda 2+3). Karlsson är dessutom med sina tre mål Sveriges hittills bästa målskytt i turneringen.

Tre Kronors nästa match i VM går av stapeln torsdagen den 16 maj då man ställs mot Kazakstan. Den matchen börjar 16.20 och sänds, likt övriga matcher i turneringen, på Viaplay.

ÖVRIG VM-HOCKEY – MÅNDAG 13 MAJ

Norge – Finland 1–4

Två mål vardera från Arttu Hyry och Oliver Kapanen bäddade för en planenlig 4-1-seger för Finland. Norges mål gjordes av Max Krogdahl.

USA – Slovakien 4–5 (ÖT)

Grupp B fortsätter att överraska - den här gången i form av en övertidsseger för Slovakien över USA. Segerskytt; Milos Kelemen. Slovakien var annars nära att vinna på ordinarie tid och hade ledningen med 4-1 inför tredje perioden, men en heroisk upphämtning av USA som fick mål från Shane Pinto, Brady Tkachuk och Luke Hughes i tredje perioden, såg till att ta matchen till förlängning.

Schweiz – Tjeckien 4–5 (STR)

För andra gången på tre matcher gick hemmanationen Tjeckien till straffläggning. Den här gången blev det dock förlust, detta efter att NHL-proffsen Kevin Fiala och Philipp Kurashev nätat i straffläggningen. Målen under ordinarie tid gjordes av Fiala för Schweiz och Matej Stransky för Tjeckien.