Som en liten andningspaus mellan två stora shower bjöd torsdagsnattens NHL endast på två matcher. Ligans schemaläggare hade dock förberett två riktiga delikatesser då omgången involverade Battle of Ontario (Toronto Maple Leafs - Ottawa Senators) samt ett Original Six-möte (New York Rangers - Boston Bruins).

Toronto Maple Leafs - Ottawa Senators 5-4 (1-1, 3-1, 1-2)
På förhand såg det ut att vara ett avgjort möte; Eastern Conference-tvåan Toronto Maple Leafs mot hopplösa ligajumbon Ottawa Senators. Men i berömda Battle of Ontario är inget avgjort på förhand.
Den klassiska rivaliteten mellan två av ligans kanadensiska östkustslag tog rejäl fart under slutet på 90-talet och början på 00-talet. Det var då incidenter som tumultet mellan Darcy Tucker och Chris Neil (2002-03) och Daniel Alfredssons "låtsaskastade" klubba (2003-04) satte tonen för de kommande årens illvilja gentemot varandra. För den som är nyfiken på rivalitetens historia rekommenderas efterforskningar kring "Battle of Ontario" varmt.

TOR-OTT: Pääjärvi slår till igen

Men åter till nattens match.
Scotiabank Arena utbröt i jubel tidigt in i första perioden då Zach Hyman gav hemmalaget ledningen efter 7:46. Hyman drev mot mål och hade bara att sätta klubban till och styra in pucken när Mitch Marner serverade en perfekt passning. Mot slutet av perioden svarade sedan Magnus Pääjärvi på öppningssalvan genom att snärta iväg ett handledsskott förbi Frederik Andersens plockhandske.
Där och då började matchen bli svängig.
Matt Duchene gav gästerna ledningen tidigt i andra perioden med sitt 22:a mål för säsongen. Senators behöll sedan ledningen under större delen av perioden innan Maple Leafs svarade genom att avsluta perioden med tre mål på fyra minuter. Andreas Johnsson, Auston Matthews och John Tavares blev målskyttar för de blåvita.
Efter vad som verkar ha varit en inspirerande periodpaus kom Senators sedan ut med pigga ben i tredje perioden och gick, genom mål från Thomas Chabot och Magnus Pääjärvi (svenskens andra för kvällen men blott sjunde för säsongen), ikapp till 4-4. Nio minuter in på slutperioden grusade dock Morgan Rielly Senators-fansens förhoppningar då han drev upp ett anfall på egen hand, fördelade pucken ut till Zach Hyman och sedan själv gick på mål och stötte in avgörande 5-4.

TOR-OTT: Ihärdighet betalar sig för Matthews

• Det fanns sekvenser av matchen där vi spelade riktigt bra, säger matchhjälten Rielly till NHL.com/sv. Vi tappade vår matchplan här och där men slutresultatet blev ju bra ändå.
    - Jag tyckte vi spelade bra inledningsvis, instämmer tränare Mike Babcock. Vi slarvade och släppte in dem i matchen men om du är ett bra lag så hittar du sätt att vinna även när du inte är på topp.
    Segern var Maple Leafs tredje raka medan förlusten var Senators femte på rad.
    New York Rangers - Boston Bruins 4-3 STR (1-0, 0-3, 2-0, 0-0, 1-0)
    Likt det mesta i offensiv väg från New York Rangers senaste tiden var det Mika Zibanejad som låg bakom hemmalagets ledningsmål i första perioden. Framspelad av radarpartnern Mats Zuccarello, givetvis. Zuccarello hämtade upp pucken bakom motståndarkassen och skickade sedan en passning rakt upp i slottet där Zibanejad väntade med sin slägga till slagskott. Glädjen blev kortlivad för Rangers som i mittperioden fick se sin 1-0-ledning omvandlas till ett 1-3-underläge tack vare mål från Danton Heinen, David Pastrnak och Patrice Bergeron. Mål från hemmalagets Kevin Hayes och rookien Filip Chytil i tredje perioden såg dock till att ta matchen till övertid. Efter en mållös sådan avgjordes matchen på straffar där Zibanejad (vem annars?) och Tony DeAngelo ordnade med segern genom att sätta varsin straff.

NYR-BOS: Chytil kvitterar i powerplay

SÅ GICK SNACKET:
Mika Zibanejad om vändningen:
- Det är extra härligt när du kommer tillbaka från ett underläge och vinner. Vi tar varje vinst vi kan få just nu. Vi försöker jobba hårt och jag tycker vi gjort ett bra jobb de senaste veckorna. Det gäller bara att hålla i det här.
Patrice Bergeron om att tappa 3-1-ledningen.
- Upprörande. Oacceptabelt. Den här matchen borde inte ens ha gått till övertid.