swi2

Grupp A:
Schweiz-Danmark 5-4, efter straffar
Den viktiga matchen i Bell Centre mellan Schweiz och redan kvartsfinalklara Danmark skulle inte bara avgöra schweizarnas öde, den skulle dessutom avgöra om Finland skulle kunna ha en chans att nå kvartsfinal efter sin mardrömsinledning på turneringen.

För att ha det skulle det krävas dansk seger och det såg länge bra ut.
Men trots en 4-1-ledning lyckades Danmark inte ta mer än en poäng med sig ifrån mötet med Schweiz. Två schweiziska mål i mittperioden och ett i den tredje tog matchen till förlängning i Bell Centre. Efter fem mållösa minuter avgjordes det hela slutligen på straffar och det var Schweiz som drog det längsta strået tack vare Marco Miranda, som enda spelare, satte sin straff.
- Det var bra att vi vann här. Hade vi förlorat i straffar tror jag det blivit svårt att möta Finland efter en sådan förlust, sa Schweiz Nico Hischier till worldjunior2017.com.
Förlusten innebär att Danmarks andraplats i gruppen är hotad inför de avgörande gruppspelsmatcherna ikväll.
Vad som däremot står klart är att både Schweiz och Danmark får spela kvartsfinal medan Finland, de regerande mästarna, överraskande nog får kvala sig kvar i turneringen mot jumbon från grupp B, Lettland. Som resultat av det valde Finland att sparka sin förbundskapten Jukka Rautakorpi och hans assistenter under natten, svensk tid. Ersättare blir U18-kaptenen Jussi Ahoka

Grupp B:
Slovakien - Lettland 4-2
Det blir Lettland som får kvala sig kvar från grupp B. Nykomlingen till årets turnering spelade visserligen sin jämnaste match under turneringen men slovakerna hade spetsen till att kunna dra ifrån till 4-1 efter två mål i öppningen av den tredje perioden. Andrej Hatala gjorde 3-1 och Marker Sloboda. Efter det lyckades Lettland inte omstrukturera sig mer än till ett reduceringsmål med 6.30 minut kvar att spela.
Slovakien är kvartsfinalklart, vilka de får möta avgörs ikväll när sista gruppspelsomgången spelas.