Pavelski håller Stars vid liv med övertidsseger

Joe Pavelski blev den äldste spelaren genom tiderna i NHL att göra ett övertidsavgörande mål i en elimineringsmatch när han satte 3-2 för sitt Dallas Stars 3:18 in på den fjärde perioden i match 4 av Western Conference-finalen mot Vegas Golden Knights.

Målet, som var Pavelskis nionde i årets Stanley Cup-slutspel och som tillkom i numerärt överläge, innebär att Stars håller matchserien vid liv genom att reducera till 3-1 i matcher.

• Det är hårfina marginaler vid den här tiden på året, sade Pavelski till NHL.com/sv. Man har en bra formkurva och så tittar man bort för en sekund och plötsligt ligger man under med 0-3 i matcher. I det här läget handlar det bara om att fortsätta tro på det och att fortsätta köpa sig tid.
  • Vi får se hur det går. Vi är glada över segern och får passa på att vila lite nu. Sedan ska vi försöka göra detta igen och fortsätta plantera tvivel i deras sinnen.

Stars, som spelade utan avstängde lagkaptenen Jamie Benn, fick två mål under ordinarie tid från Jason Robertson, samt 37 räddningar på 39 skott (94,9 procent) från målvakten Jake Oettinger.

• Vi behövde spelare som klev fram i Jamie Benns frånvaro, vi behövde mål och det är ett ansvar jag lägger på mig själv, sade Robertson. Det har varit tufft här i slutspelet, men som jag sagt tidigare; kedjan jag spelar i har för bra spelare för att jag inte ska få chanser och möjligheter att näta.
  • Ikväll hade jag studsarna med mig. Nu gäller det att fortsätta jobba för det. Det gäller att göra det mesta av sina möjligheter och det gäller att vi gör det igen på lördag (i match 5).

I Benns frånvaro fick 26-årige forwarden Fredrik Olofsson chansen till spel i Stars. Svensken bokfördes för totalt 10:05 i istid och sköt fem skott på mål i matchen.

Vegas Golden Knights mål gjordes av William Karlsson - svenskens åttonde fullträff i slutspelet - samt av Jonathan Marchessault.

DAL-VGK, M4: Karlsson ger Golden Knights ledningen

Karlsson öppnade målskyttet när han vinklade in en skottpassning från Reilly Smith redan efter 4:17 av den första perioden. Gästerna behöll sedan sin ledning fram till 15:42 in på perioden då Robertson skickade in kvitteringen i numerärt överläge. Likt Smith tidigare i perioden skickade Stars back Miro Heiskanen in en skottpassning mot mål, varpå Robertson först styrde pucken och sedan slog till den på volley i luften två gånger om innan den studsade in bakom Adin Hill i Golden Knights-kassen. 1-1 stod sig perioden ut.

Andra perioden var sedan 10:23 gammal när Marchessault återigen gav gästerna ledningen, detta efter att forwarden stött in pucken på bortre stolpen till följd av en väl avvägd passning genom slottet från backen Brayden McNabb. Med 2:39 kvar att spela av mittakten var sedan Robertson återigen framme och kvitterade. Stars back Esa Lindell sköt ett slagskott som visserligen missade mål, men som tog en perfekt studs ut från sargen bakom mål varpå Robertson kunde dyka till isen och stöta in en backhand.

• Han är en speciell atlet, sade Stars tränare Peter DeBoer om Robertson. Det är en speciell förmåga att vara målskytt i den här ligan. Men när han har flytet med sig är han på en helt annan nivå och det ser ut som han har flytet med sig nu.
  • Vi var starka mentalt ikväll, vi hade bra energi och bra fokus, fortsatte DeBoer. Vi tyckte inte vi skulle ha befunnit oss i ett 0-3-underläge i matcher, så vi ville ordna upp det ikväll. Det gjorde vi och nu måste vi göra det igen.

Tredje perioden förblev mållös, trots en stark anstormning från Golden Knights som vann skotten med 14-8. Men Oettinger, som gjorde sin klart bästa match för serien och studsade tillbaka rejält efter att ha bytts ut tidigt i match 3, spikade igen och tog matchen till övertid.

Väl där var det alltså Pavelski som höll sig framme och såg till att hålla Stars dröm om Stanley Cup vid liv.

DAL-VGK, M4: Pavelski avgör match 4 i sudden

• De var bättre än oss ikväll, sade Golden Knights tränare Bruce Cassidy. De vann fler närkamper, de vann fler tekningar. Vi var inte där ikväll, men vi gjorde en bra tredjeperiod. Det var den enda period vi var bättre än dem.

Cassidy fick medhåll av målskytten Marchessault:

• De var betydligt bättre än oss. Vi försökte spela på rätt sätt, men de ville vinna mer än vad vi ville. Vid den här tiden på året handlar det inte om taktiska justeringar, det handlar om vilket lag som vill vinna mest och ikväll var de mer desperata än oss.
  • Vi jobbade inte hårt nog. Att stänga en serie och vinna den sista matchen är alltid den svåraste uppgiften. Det här var helt enkelt inte bra nog från oss.

Serien vänder nu tillbaka till Nevada där match 5 spelas i T-Mobile Arena, Las Vegas natten mot söndag, svensk tid, med start 02.00 (Viaplay)