100618DevilsCelebration

Rött och orange var färgerna för dagen när hundratals och åter hundratals matchtröjor från New Jersey Devils och Edmonton Oilers satte färg på Göteborgs gator åtskilliga timmar innan matchstart. NHL Global Series, fenomenet som redan besökt Schweiz och Tyskland, gjorde under lördagskvällen äntligen ordentligt nedslag i Scandinavium.

Det ceremoniella första pucksläppet hanterade med bravur av Adam Larsson, Marcus Johansson och legendariske New Jersey Devils-målvakten Martin Brodeur.
- Det var en otrolig upplevelse. Redan från uppvärmningen kändes det som det var fullsatt och publiken var alert och energisk. Skönt att inte bli utbuad i den här arenan för en gångs skull, skämtade Marcus Johansson, med förflutet i Frölunda-rivalen Färjestad BK, på presskonferensen efter matchen.
När pucken sedan släpptes på riktigt tycktes Edmonton Oilers målvakt Cam Talbot ha drabbats av ett svårt fall av premiärnerver då han, i Devils första anfall för matchen, lämnade en lucka ovanför sin högeraxel som Kyle Palmieri blixtsnabbt såg till att utnyttja.
Första skottet i matchen och 1-0 till New Jersey.

NJD-EDM: Palmieri ger Devils ledningen

• När du under sommaren tänker på hur ditt första byte nästa säsong ska se ut… det går inte att drömma ihop det bättre än såhär, sade Palmieri.
    Bara minuter efter Palmieris mål klev dock Connor McDavid in i handlingen och visade varför han är världens just nu bästa ishockeyspelare. En utvisning från Ben Lovejoy bäddade för McDavid som tidigt i powerplayspelet satte full fart längs vänsterkanten, rundade sin försvarare och serverade Milan Lucic som direktsköt pucken i mål.
    • Vi fick en tuff start och det är något som vi fortfarande har problem med, trots att vi har pratat om just det, berättade McDavid för NHL.com/sv.
      En till synes frustrerad McDavid var kort efter 1-1-kvitteringen ytterst nära att plocka upp både assistpoäng två och tre när han via kreativa aktioner runt mål frispelade lagkamrater som sköt direkt.
      Men Keith Kinkaid i Devils-kassen höll tätt.
      Devils drabbades i perioden av ytterligare två (välförtjänta) utvisningar, men ett sällsynt aggressivt spel i boxplay kombinerat med fortsatt bra spel från Kinkaid såg till att det i pausvilan stod 1-1.
      Fortsatt skakigt spel från Cam Talbot i den andra perioden som redan efter 3.11 tvingats släppa ytterligare två puckar förbi sig.
      Först ut Kyle Palmieri som efter 2.02 pricksköt in sitt andra mål för kvällen, denna gång i spel fem mot fyra. Näste man till rakning blev Travis Zajac som efter en fin framspelning från Miles Wood hittade nätet bakom Talbot.
      Målen gav Devils energi att fortsätta pressa på i Oilers zon med en sällsynt frenesi. Flera långa anfall på rad tvingade "bortalaget" - New Jersey var kvällen till ära placerade som hemmalag - till reträtt och i slutändan utvisningar. Regerande Hart Memorial Trophy-vinnaren Taylor Hall växte under dessa minuter flera storlekar och såg till att Devils kom ytterst nära att utöka ledningen. Kort sagt, om period ett tillhörde Connor McDavid så tillhörde period två Taylor Hall.

NJD-EDM: Wood snor pucken och serverar Zajac

Trots fortsatt tryck från New Jersey lyckades Edmonton hålla undan med blotta förskräckelsen och gå in med ställning 3-1 till period tre.
Motståndskraften räckte dock inte mycket längre än så.
5.27 in på den tredje perioden bäddade slarv från Edmonton Oilers försvar - ett vanligt återkommande tema under matchen - för att Travis Zajac enkelt kunde bryta in framför mål och trycka in sitt andra mål för kvällen.
- Vi är ett lag som verkligen måste använda vår fart och intensitet för att uppnå framgång. Vi är inte det största laget i världen så vi måste spela till våra styrkor, sade tvåmålsskytten Zajac.
Devils fjärde mål fick dock Oilers att vakna till något, vilket ledde till att McDavid och hans mannar äntligen kunde skapa lite chanser.

NJD-EDM: Draisatl avslutar klappklapp-spel

Samma trio som kombinerat för Oilers första mål - McDavid, Leon Draisaitl och Milan Lucic - lyckades 11.32 in på tredje perioden reducera till 2-4 efter kreativt passningsspel. Sist på pucken: Draisaitl.
Den efterföljande Oilers-pressen tvingade fram åtskilliga misstag från Kinkaid och Devilsförsvaret. Misstag som höll på att ställa till det rejält.
Häng med i snacket på twitter med [#NHLGlobalSeries]
- Lägena dom fick var till stor del mitt fel, erkände Kinkaid.
- Jag ställde till det för oss alla och de fick ett par chanser utifrån det, men i slutändan löste sig allt så det är ingen fara.
Med misstagen undanstädade kunde Devils hålla undan och säkra segern med ett avslutande mål i öppet kasse. Matchens sista målskytt blev Stefan Noesen.
Vad som varit en flera dagar lång extravagant upplevelse för den svenska hockeypubliken slutade alltså med två poäng i tabellen för New Jersey. Ett besviket Edmonton Oilers lär gräma sig rejält ikväll och kanske även imorgon, men i slutändan kan förhoppningsvis upplevelsen av att ha tagit NHL-hockey till Göteborg lämna ett positivt intryck.
- Allt som bryter av vardagen lite och skapar en ny upplevelse är roligt. Jag är säker på att det var en väldigt speciell upplevelse för våra svenskar Adam (Larsson) och Oscar (Klefbom), avslutade Connor McDavid.