h

Patric Hörnqvist hade en framträdande roll då regerande mästarna Pittsburgh Penguins vände ett 0-2 underläge till en 3-2 seger över Washington Capitals i Capital One Arena natten till fredag svensk tid. Den svenske forwarden stod för ett mål och en assist i segern, och hans 2-1 reducering var katalysatorn till Penguins comeback.

Hörnqvist, 31, lever ofta i skuggan av Sidney Crosby, Evgeni Malkin och Phil Kessel, men i match 1 så var det Sollentunasonen som låg bakom vändningen för Penguins. Efter en katastrofal inledning på matchen där man hamnade i underläge redan efter 17 sekunder efter mål av Evgeny Kuznetsov, så spelade Penguins upp sig och hade en hel del farliga chanser i första och andra perioden. När Alexander Ovechkin sprätte in 2-0 till Capitals endast 28 sekunder in i tredje perioden så såg det ut som att det var "game over" för Penguins.
Men de regerande mästarna gnuggade på, och efter drygt tre minuter så styrde Hörnqvist in reduceringen efter ett skott av backen Justin Schultz. Målet gav Penguins nytt liv, och efter att äntligen ha lyckats att överlista Braden Holtby i Capitals mål så hade man blodad tand. Hörnqvist stod sedan för en assist på Crosbys kvitteringsmål efter 05:20, innan Jake Guentzel stod för det avgörande målet efter 07:48. Hörnqvist har poäng i samtliga fem matcher han har spelat i slutspelet och är uppe i totalt åtta poäng (3 mål och 5 assists).
Penguins stjärnback Kris Letang sa efter slutsignalen att Hörnqvist mål gav laget nytt hopp efter att man inte lyckats få hål på Holtby i de två inledande perioderna.
- Vi snackade mellan den första och andra (perioden) och mellan andra och tredje, sa Letang till NHL.com. Vi sa "vi är där. Chanserna går inte in just nu, men någon gång så kommer de gå in och vi är bara ett skott borta." Det (Hörnqvists mål) tog oss tillbaka in i matchen och gav oss momentum.
Hörnqvist är en väldigt bra komplement i förstakedjan tillsammans med Crosby och Guentzel och Penguins förstakedja är den som visade vägen i serien mot Philadelphia Flyers i första rundan av slutspelet, samt i match 1 mot Capitals. Svensken ger kedjan lite tyngd kombinerat med gediget målskytte och en arbetsvilja som är enorm, medans Guentzel har klivit fram som en riktig sniper och Crosby är fortsatt en av världens bästa spelare. Kedjan gick upp en del mot Capitals förstakedja med Kuznetsov, Ovechkin och Tom Wilson och man var inne på isen vid Capitals två mål. Men då de var effektiva framåt så gick det vägen ändå. Trion gjorde varsitt mål och stod tillsammans för sju poäng i match 1.
Crosby, som stod för ett mål och en assist, sa efter slutsignalen att Hörnqvist mål var otroligt viktigt, och att det tände laget.
- Det var ett viktigt mål från Hörnqvist, det fick igång oss. Vi hade många chanser under kvällen. Han går hårt på kassen, gör rätt saker och det hjälpte oss, sa Crosby.
Penguins tränare Mike Sullivan pratade efter matchen om sitt lags kämparanda och deras sätt att fortsätta att jobba trots att chanserna inte gick in i början av matchen.
- Vi försöker att kontrollera det vi kan, sa Sullivan på sin presskonferens. Vi kan inte kontrollera hur deras målvakt spelar och om han (Holtby) spelar bra och gör många viktiga räddningar, och han gjorde många stora räddningar i början av matchen. Jag tycker att våra killar visar beslutsamhet. De fortsätter att jobba, och vi försöker att kontrollera det vi kan för att vara framgångsrika.
Hörnqvist, som kom till Penguins i en trejd från Nashville Predators säsongen 2014-15, har gjort 33 poäng (19 mål och 14 assists) på 53 slutspelsmatcher för Pittsburgh och har två Stanley Cup segrar på meritlistan (2016 och 2017).
Med Malkin och Carl Hagelin på skadelistan så sätter det mer press på Hörnqvist och hans kedjekamrater att stå pall för trycket och producera, något som de lyckades med i match 1. Det gäller dock att man är på tårna direkt i början av perioderna så att man inte ger Capitals några tidiga mål i de kommande matcherna.
Match 2 spelas på söndag (nedsläpp 21:00 svensk tid).