hellebuyck 428

Bridgestone Arena var dukat för stor fest när ligans två bästa lag gjorde upp i den första matchen i vad som förväntas bli en riktig höjdarserie. Men gästernas målvakt Connor Hellebuyck red in i Nashville och förstörde hela kalaset.
Predators gav sig på gästerna från Winnipeg med allt de hade och sköt hela 48 skott på mål, men den 24-årige amerikanen nöp 47 av dem. Jets själva behövde bara 19 skott för att göra fyra mål, och ett frustrerat Nashville kunde därmed besegras med 4-1. Därmed har Hellebuyck och Winnipeg brutit hemmafördelen och Predators serve redan i den första matchen, och har skaffat sig ett rejält övertag.

• Vi visste att de skulle komma ut med full fart, att de skulle ha pucken och att de skulle jaga runt i vår försvarszon. Men vi gjorde ett bra jobb med att hålla dem på utsidan, och Hellebuyck gjorde massor av tunga räddningar för oss, säger Jets-centern Mark Scheifele till NHL.com/sv.
    Connor Hellebuyck har varit en av hela ligans bästa målvakter den här säsongen och är nominerad till Vezina Trophy. Hans 44 segrar på fredagen var flest någonsin av en amerikanskfödd målvakt, och på fredagen visade han varför när han dessutom satte nytt franchiserekord med sina 47 räddningar, och därmed slog Johan Hedbergs notering från tiden då klubben hette Atlanta Thrashers.
    Relaterat material: [Hellebuyck storspelade - Jets vann match 1]
    Nashville tryckte på och ägde det mesta av spelet och chanserna, men dels gjorde Jets täta försvar ett bra jobb med att störa skyttarna - och framförallt samlade målvakten upp det mesta redan på första försöket.
    - De är ett fantastiskt lag, det är deras hemmaplan och vi visste att de skulle köra stenhårt. Men jag gillar vår match, vi gjorde mål på våra chanser när vi fick dem. Vi spelade på rätt sätt i vår egen zon. Jag tycker killarna gjorde ett bra jobb med att hålla dem på utsidan, säger Hellebuyck om den viktiga segern.
    - Men jag tyckte det såg bra ut. Jag tycker killarna framför mig lät mig se puckarna. De blockade de skott vi behövde blocka och våra detaljer var rätt. Det är bara en produkt av hur hårt vi jobbat.
    Lagkamraterna och tränaren Paul Maurice hyllar den stora laginsatsen, men påpekar också att det naturligtvis inte gått vägen utan storspel från lagets målvakt.
  • Hans returkontroll var helt lysande. Han har spelat så hela året, inget alls skrämmer honom. Han har helt enkelt förmågan att upprepa det kväll efter kväll, jag tror kanske vi måste bli lite bättre framför honom, men han var helt outstanding, säger Jets-backen Josh Morrissey.
    Tränaren Paul Maurice menar dock att det inte var så att Hellebuyck stal matchen, utan att det också mestadels såg väldigt samlat och tätt ut i Jets försvarszon. Men han inser också att laget måste kliva framåt i de kommande matcherna, och att en skottstatistik om 48-19 inte lär ge dem särskilt många fler segrar i den här serien.
    - Vi måste jobba lite hårdare. Jag är inte så oroad av statistiken, och de säger jag inte för att skydda grabbarna. Det är Nashvilles hemmaplan, de kom ut hårt och sköt massor av puckar på mål, och vi kan hantera situationerna nära mål lite bättre. Men det var verkligen inte mycket frilägen eller kontringar eller heta chanser för dem. Vi var inte på topp, så mycket kan jag säga, vi kan spela bättre och jag tror vi kommer göra det ju längre serien går, säger Paul Maurice till NHL.com/sv.
    Få de senaste nyheterna från Stanley Cup-slutspelet på Twitter från [@NHLsv]
    Jets visade ingen pardon när ett frustrerat Nashville jagade och jagade för att få hål på en inspirerad Hellebuyck. Chris Tanev slog in 1-0 på en retur i den första perioden, i mitten av andra perioden slog Paul Stastny in 2-0 och direkt efter ett giftigt powerplay för Nashville prickade Mark Scheifele in 3-0 bakom Pekka Rinne, som byttes ut till förmån för Juuse Saros inför den tredje perioden.
    Kevin Fiala reducerade snyggt till 3-1 redan efter 1.23 av den tredje perioden, men sedan stängde Hellebuyck dörren och knep segern.
    Predators kan dock ta med sig att de rent spelmässigt gjorde en väldigt bra insats, och lär komma ut med minst lika mycket glöd och energi på söndag.
    - Ja, jag tycker vi spelade bra. Jag tycker vi startade bra. Vi hade en bra första period och följde upp det bra. Vi hade många skott, mycket tid i deras zon. Nu måste vi bara se till att sätta puckarna, säger Predators kapten Roman Josi till NHL.com/sv.
    Nästa match spelas på söndag i Bridgestone Arena.