Mikko Rantanen Carolina Hurricanes 170217

Carolina har haft sin vilovecka under de senaste dagarna men i natt var man tillbaka på isen mot ett formsvagt Colorado Avalanche, som kom till matchen med fem raka förluster och elva raka förluster på bortaplan. Hurricanes hade, även de, en förlustsvit att bryta: Laget hade förlorat två raka matcher innan vilodagarna.

Det blev en målsnål historia i PNC Arena. Lagen delade broderligt på målen i den första perioden: Gästerna tog ledningen genom Tyson Barrie efter knappt tretton minuter. Jeff Skinner kvitterade med 49 sekunder kvar av samma period. Efter det blev det målvakternas match: Colorados Calvin Pickard räddade 28 av 29 skott och Cam Ward i Carolina-målet stoppade 35 av 37.
Matchen gick till förlängning och med 37 sekunder kvar av denna avgjorde Mikko Rantanen för Colorado. Målet var hans första någonsin på övertid och hans tolfte för säsongen. Av de åtta matcher som varit oavgjorda efter full tid under säsongen har Colorado nu vunnit sex.
Målsnålt blev det även i Nationwide Arena i Columbus när Blue Jackets tog emot Pittsburgh Penguins. Detta trots att lagen sköt 39 skott vardera på mål. Ryan Murray gav hemmalaget ledningen med en backhand efter en lite rörig situation framför Matt Murray i Penguins mål. Målet kom efter 1:33 av den andra perioden och svenske William Karlsson noterades för en assist. Men ledningen blev kortvarig. Ian Cole kvitterade efter 6:13 framspelad av Evgeni Malkin. Assistpoängen var ryssens 500:e i karriären.
Matt Murray och Sergei Bobrovsky höll sedan matchen till 1-1 till dess att en dryg minut återstod av förlängningen. Då fick Brandon Dubinsky pucken från Cam Atkinson mitt i en spelvändning. Dubinsky tog sig in från sin vänsterkant samtidigt som Atkinson sökte sig in på mål. Precis när Atkinson var framför Murray sköt Dubinsky och Murray var chanslös. Målet gav Blue Jackets segern och laget har nu 4-3-1 under februari månad.
Här följer en sammanfattning av nattens matcher:
Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins 2-1 (0-0, 1-1, 0-0, 1-0)
I och med segern knappade Columbus in en poäng på just Pittsburgh. Blue Jackets ligger trea i Metropolitan Division med sina 79 poäng. Pittsburgh ligger tvåa på 80 poäng Båda lagen har spelat 57 matcher.
Carolina Hurricanes - Colorado Avalanche 1-2 (1-1, 0-0, 0-0, 0-1)
Förlusten gör att Carolina tappar mark i den väldigt jämna Metropolitan Division. Laget ligger sist med sina 56 poäng, två poäng bakom nästjumbon New Jersey. Men Carolina har tre matcher mindre spelade. Colorado, på 34 poäng, är fortfarande sist i NHL, 13 poäng bakom ligans näst sämsta lag, Arizona.

Anaheim Ducks - Florida Panthers 1-4 (0-0, 1-3, 0-1)
Florida tog sin fjärde seger (4-1-0) i februari månad tack vare mål från Colton Sceviour (sju totalt för säsongen), Jaromir Jagr (11), Aaron Ekblad (8) och Derek MacKenzie (5). Anaheim tog ledningen genom Andrew Cogliano som därmed blev lagets ende målskytt. Florida (60 poäng) knappade in två poäng på Toronto och är nu tre poäng bakom med en match till godo. Anaheim ligger kvar på andra plats i Pacific Division.
Kvällens utropstecken:
Evgeni Malkin. Med en assist ikväll har han nu gjort 59 poäng på 50 matcher. Assisten var även hans 500:e i karriären och utöver dessa har han gjort 319 mål på totalt 694 matcher.
Tre stjärnor:
Derek MacKenzie, Florida Panthers, 1 mål och 1 assist
Brandon Dubinsky, Columbus Blue Jackets, 1 mål
James Reimer, Florida Panthers, 35 räddningar
Så gick snacket
"Det kändes riktigt bra. Speciellt mot ett lag som Pittsburgh inför en fullsatt arena." Columbus Brandon Dubinsky om sitt matchavgörande mål
"Det är sånt som händer. Jag tycker att vi skapade bra chanser och gjorde många bra saker därute idag." Sidney Crosby efter nattens 1-2-förlust mot Columbus.
"Vi är skyldiga Roberto och James bättre insatser framför vårt eget mål och det tycker jag att vi gjorde ikväll." Florida s lagkapten Derek MacKenzie
Vad är på gång?
Lördagen bjuder på elva matcher med start 19:00 svensk tid. Sista nedsläpp sker 04:00 på söndag morgon, svensk tid.