Finland526

Finland är världsmästare 2019. Detta efter en 3-1-seger mot Kanada i finalen. Lagkaptenen Marko Anttila blev tvåmålsskytt och målvakten Kevin Lankinen storspelade i finalsegern.

Finlands sagolika VM-resa fick ett guldkantat slut. Efter att ha slagit ut Sverige i kvarten, Ryssland i semi besegrade de också Kanada i finalen och tog sitt tredje VM-guld genom tiderna och första sedan 2011.
- Det är otroligt. Det är något vi började bygga för åtta veckor sedan på träningslägret. Jag vet inte hur många som trott på det, men vi klarade det. Det var inte lätt, men nu är vi här, säger Marko Anttila till SVT.
Matchen avgjordes i den tredje perioden när Anttila satte 2-1 och Harri Pesonen 3-1. Men vi tar det från början.
Det var ett spelmässigt bättre Kanada som öppnade matchen, men dens första riktigt heta chans var finländsk och kom efter 5:28. I numerärt underläge slet sig Jere Sallinen loss och efter att ha blivit nerdragen av Thomas Chabot fick Finland straff. Backen Oliwer Kaski klev fram, men Matt Murray vann den duellen.
[Allt från Ishockey-VM 2019 i Slovakien]
Kanada fortsatte sitt spelövertag och skapade flertalet chanser för att ta ledningen, men den finska keepern Kevin Lankinen storspelade inledningsvis. Till slut kom ledningsmålet. Vegas Golden Knights -backen Shea Theodore bjöd på ett fint tekniskt nummer innan han sprätte upp 1-0 högt på Lankinen. Kanadensarna var bättre i den första perioden, och hade bud på mer. Jonathan Marchessault försökte i powerplay, och Philippe Myers hade ett rungande slagskott i ribban. Men det var bara ett måls försprång efter första akten.
Finland såg nästan ut som ett nytt lag i den andra perioden. Laget bjöds in i matchen via en kanadensisk utvisning, och då small det nästan omgående. Lagkaptenen Marko Anttila var framme och hittade en glipa mellan benen på Matt Murray. Då visade matchuret 2:35. Finland vann skotten med 10-8 i mittperioden, och hade kunnat göra ytterligare mål om det inte varit för Murray.
Ett lika stod sig till den tredje perioden. Då klev Anttila fram igen. Efter 2:35 fick han pucken i slottet framför Murray och tryckte upp den i taket. Hans fjärde mål i turneringen, hans fjärde i slutspelet. Guldet och Finlands sensation var nära.
- Det (tron) har växt under turneringen såklart. Jag tror vi har 18 spelare som inte spelat i VM tidigare. Man kan inte tänka att ska kunna vinna direkt. Vi har byggt det från början. Jag är väldigt glad, säger Anttila.
Finland tingades sedan lägga sig på försvar. Kanada satte igång sin kvitteringensjakt, men lyckades inte få hål på Lankinen. Mitt i all press fick Finland en chans och då small det. Harri Pesonen skickade in 3-1 till Finland bakom Murray med 4:06 kvar.
Kanada plockade ut målvakten direkt efter målet och forcerade mot det finska målet. Sam Reinhart hade ett skott i ramen, Lankinen räddade styrningar. Pucken ville helt enkelt inte in för Finland.
- De höll sig till sin matchplan och är inte alls lätta att spela mot. Det är ett bra lag som spelar bra ihop, säger Darnell Nurse till SVT.
Slutsignalen gick och ett jublande Finland fick lyfta VM-pokalen.
- En underbar känsla. Jag är väldigt glad för killarnas skull. Det är en speciell grupp. Vi var inte bra i den tredje perioden. Kanada var väldigt bra då, säger Jukka Jalonen till IIHF.
BRONSET TILL RYSSLAND EFTER STRAFFDRAMA
Slaget om bronspengen blev knappast någon tillknäppt tillställning. Både Ryssland och Tjeckien gick för medalj vilket gjorde matchen underhållande.
Ryssland spräckte målnollan genom Mikhail Grigorenko som styrde in 1-0 efter 13 minuter. Ledningen varade inte länge. 41 sekunder senare svarade Tjeckien genom Michal Repik som gled igenom det ryska försvaret innan han placerade pucken under Simon Hrubek.
Ryssland kvitterade 39 sekunder in i förlängning, men sedan var det stängt hos de bägge målvakterna. Först under ordinarie tid och sedan genom förlängningen. Bäst chans hade Nikita Gusev som fick öppet mål efter passning från Nikita Kucherov med knappa minuten kvar. Men pucken gick mellan mållinjen och målvakten Hrubek.
Matchen gick till straffläggning i vilken Andrei Vasilevskiy räddade fyra tjeckiska straffar i rad, samtidigt som Ilya Kovalchuk och Gusev satte sina på Hrubek.
- Det är lite revansch såklart. När man förlorat en match och sedan kan vinna nästa, det gör att man slappnar av lite, kan andas lite och känna lite glädje av att vinna brons, säger Alex Ovechkin till IIHF.com.
Ryssland tog sitt andra brons på de senaste tre VM-turneringarna (senast i Köln 2017).