sp

Efter gårdagens två NHL-matcher smällde det under lördagen till med desto fler heta drabbningar i lördagens omgågng där det kryllade av svenskar.
Mest uppseende väckande från natten var kanske återigen Elias Pettersson. Rookien gjorde två nya mål för sitt Canucks och därmed fortsatte den imponerande starten.

Totalts fanns det 51 svenska spelare i laguppställningarna i de olika arenorna och bidrog, i större eller mindre utsträckning, till att samla ihop totalt samlade tillsammans ihop 19 (9+10) blågula poäng:
Här är en genomgång av hur de svenska aktörerna presterade och hur poängen fördelades:
Calgary Flames - Vancouver Canucks: 7-4
Mikael Backlund, Elias Lindholm, Jakob Markström, Anders Nilsson, Alexander Edler, Elias Pettersson, Loui Eriksson
I matchen mellan Flames och Canucks fick vi se två svenska tvåmålsskyttar kliva fram.
Det hade bara gått 12 sekunder av matchen innan Elias Lindholm satte sitt första mål i Calgary-tröjan. TJ Brodie sköt från den blåa linjen och Lindholm styrde in pucken över axeln på Jakob Markström i Vancouver-buren.
I slutet av den första perioden fick Lindholm andra-assisten till Mark Giordanos 2-2-mål och han andra mål i matchen kom i den tredje perioden då han i powerplay fick en fin passning av Johnny Gaudreau som han kunde dra till direkt på.

CGY-VAN: Lindholm 12 sekunder in på matchen

I Flames gjorde Mikael Backlund ett stort jobb med att döda utvisningar (3:36 minuter) och spelade totalt plus-1 efter 17:17 på isen. Han hade dessutom sex skott på mål i matchen.
Hos gästerna fortsätter Elias Petterson att leverera. Han satte 1-1 från nära håll efter ett bra byte i kedjan med Loui Eriksson och Nikolay Goldobin i den första perioden. I upptakten av den andra perioden smällde han in ett direktskott från toppen av den högra tekningscirkeln och gav då Vancouver ledningen med 3-2. Petterson adderade dessutom en assist till poängskörden då i powerplay han hittade Bo Horvat fri framför mål.
Noterbart är också att Petterssons speltid ökade från förra matchens 9:46 minuter till 16:05.
Alexander Edler hade 27:47 minuters istid, mest av alla aktörer i matchen, och stod för två assist, men var också -3.
Markström räddade 30 av 35 skott, en räddningsprocent på 0,857. Anders Nilsson var reservmålvakt.
Loui Eriksson hade en assist i matchen med 9:50 minuters istid.
New Jersey Devils - Edmonton Oilers: 5-2
Marcus Johansson, Eddie Läck, Adam Larsson, Oscar Klefbom:
Trots ett härligt stöd från de 12 044 åskådarna inne i Scandinavium i Göteborg blev det inte några svenska poäng i de nåda lagens premiärmatch för året.
Více k tématu: [Johanssons blogg: "Vilken härlig kväll!"\]
Oscar Klefbom och Adam Larson i Edmonton spelade båda +/- noll i matchen med 20:41, respektive 19,17 minuters tid på isen.
Närmast att skriva in sig i protokollet var födelsedagsbarnet Marcus Johansson i Devils. Med 14.58 minuters speltid hade 28-åringen både avslutslägen och ett par framspelningar som hade kunnat resultera.
Eddie Läck var backupp-keeper i Devils.
Dallas Stars - Winnipeg Jets: 5-1
John Klingberg, Mattias Janmark:
I Dallas noterades John Klingberg för sin första passningspoäng för säsongen då han plockade upp en andra-assist på Jamie Benns 4-1-mål i den tredje perioden. Han hade dessutom fyra skott på mål och delade ut en tackling på sina 24:41 minuter på banan, mest av alla aktörer i matchen.
Mattias Janmark hade ett avslut på mål efter 14,47 minuters spel.
Buffalo Sabres - New York Rangers: 3-1
Johan Larsson, Patrik Berglund, Rasmus Dahlin, Linus Ullmark, Henrik Lundqvist, Mika Zibanejad, Jesper Fast
Henrik Lundqvist motade 26 av 28 puckar då Rangers förlorade mot Sabres.
Båda de insläppta målen kom då Buffalo spelade powerplay.
Mika Zibanejad spelade 23:04 minuter och hade åtta skott på mål men fick lämna isen -1 och poänglös.

BUF-NYR: Lundqvist lyckas stoppa Rodrigues

Jesper Fast spelade 17:39 minuter och var också han -1 i matchen.
Rasmus Dahlin väntar fortfarande på sin första poäng, men tog i alla fall sin första seger i NHL efter att ha spelat 17:05 minuter, +/- noll och haft tre skott på mål.
Rutinerade Patrik Berglund spelade 16:04 och användes flitigt i spelet i numerärt underläge (2,51 minuter). 30-åriga Berglund täckte fem skott för Sabres under matchen.
Toronto Maple Leafs - Ottawa Senators: 3-5
Magnus Pääjärvi, Andreas Johnsson, Pär Lindholm
Ingen av de svenska aktörerna på isen i matchen mellan Maple Leafs och Senators gjorde något större väsen av sig.
Magnus Pääjärvi hade mest istid av svenskarna med sina 12:26 varav 56 sekunder spenderades i boxplay.
Andreas Johnsson och Pär Lindholm i Leafs spelade 9:24, respektive 10:39 minuter i matchen. Johnsson fick spela 44 sekunder i powerplay för Toronto.
Tampa Bay Lightning - Florida Panthers: 2-1 (e. str)
Anton Strålman, Victor Hedman
De båda svenska backarna i Lightning, Hedman och Stålman, fick som vanligt mycket speltid men ingen av dem bokfördes för någon poäng.
Strålman spelade +1 efter 23:15 minuter, varav 6,01 var i numerärt underläge.
Hedman hade 24:48 minuters istid och spelade -1. Han spelade 4:28 i powerplay och 3:17 i boxplay.

New York Islanders - Nashville Predators: 3-4
Robin Lehner, Calle Järnkrok, Filip Forsberg, Viktor Arvidsson, Mattias Ekholm
Bland svenskarna i Nashville var det bara Calle Järnkrok som inte noterades för någon poäng i matchen mot New York Islanders.
Viktor Arvidsson gjorde två mål i matchen, hans två första för säsongen, varav det första var en riktigt läckerbit där han dribblade bort sin back och lirkade in pucken mellan benen på målvakten i den första perioden. Filip Forsberg fick en assist poäng vid det målet. I den andra perioden gjorde Arvidsson det matchvinnande 4-2-målet efter en fin framspelning av Ryan Johansen.

Mattias Ekholm satte också han sitt första mål för säsongen med ett lågt skott från toppen av vänstra tekningscirkeln 16:56 in i den första perioden.

Robin Lehner satt vid sidan av hela matchen i Islanders.

NYI-NSH: Arvidsson grundlurar försvarare, nätar

Pittsburgh Penguins - Montreal Canadiens: 1-5
Carl Hagelin, Patric Hörnqvist
Jacob de la Rose är fortfarande utanför truppen i Montreal som en försiktighetsåtgärd efter att han upplevt hjärtproblem inför premiären.
I Penguis spelade både Patric Hörnqvist och Carl Hagelin -1 i matchen efter 17:36, respektive 13:02 minuters istid. Hagelin hade dessutom en tvåminutare för en slashing.
St. Louis Blues - Chicago Blackhawks: 4-5 (e. förl)
Marcus Krüger, Erik Gustafsson, Anton Forsberg, Alexander Steen
Marcus Krüger gjorde sitt första mål för säsongen då han tryckte in returen på ett skott från Patrick Kane.

Erik Gustavsson noterades för en målgivande passning då hans avslut studsade på en Blues-klubba och, via en sargstuds, hittade fram till Jonathan Toews som tryckte in pucken.
I Blues spelade Alexander Steen -3 i matchen efter 17:36 minuters speltid.
Anton Forsberg var andramålvakt Blackhawks.

STL-CHI: Krüger slår in retur och ordnar ledningsmål

Minnesota Wild - Vegas Golden Knights 1-2 (e. str)
Oscar Lindberg, William Karlsson, Joel Eriksson Ek, Jonas Brodin
Inga svenskpoäng att rapportera om då Vegas Golden Knights vann i Minnesota.

William Karlsson spelade 21:27 minuter i matchen. Han missade också en straff i straffläggningen. Oscar Lindberg spelade 8:16 och hade två avslut på mål.

I Wild spelade Joel Eriksson Ek 12:43 minuter, varav 1:28 var i numerärt underläge. Jonas Brodin spelade 22:42 minuter, varav 1:40 i boxplay.

Arizona Coyotes - Anaheim Ducks: 0-1
Jakob Silfverberg, Rickard Rakell, Hampus Lindholm, Marcus Pettersson, Mario Kempe, Oliver Ekman-Larsson, Niklas Hjalmarsson

Jakob Silfverberg stod för ytterligare en assistpoäng i natt och har nu slagit fyra målgivande passningar efter två spelade matcher.

Rickard Rakell spelade 15:29 och hade tre skott på mål men fick lämna matchen utan någon poäng.

Hampus Lindholm hade mest speltid i Ducks med 24:37 minuter och Marcus Pettersson spelade 14:06 minuter och täckte tre skott.

Arizona Coyotes har på två matcher ännu inte gjort något mål. Således finns heller inga poäng att redovisa för lagets svenskar.

Oliver Ekman-Larsson spelade 26:14 minuter, mest av alla aktörer på isen och hade fyra skott på mål.

Niklas Hjalmarsson spelade 17:29, varav 2:16 i numerärt underläge.
Mario Kempe spelade 8:41 minuter

COL-PHI: Landeskog står för lurig styrning

Colorado Avalanche - Philadelphia Flyers: 5-2
Oskar Lindblom, Robert Hägg, Carl Söderberg, Gabriel Landeskog
Gabriel Landeskog öppnade sitt målkonto för säsongen då han styrde in en lyftning från Nathan MacKinnon i spel fyra mot fyra.

Carl Söderberg hade en assist då han i Avs andra powerplayenhet satte upp för Colin Wilsons 4-2-mål i den andra perioden.

I Flyers spelade Oskar Lindholm -2 och Robert Hägg -1 efter 13:04, respektive 14:52 minuters istid.