Rinne1_515

Nashville Predators vann den första matchen i Western Conference-finalen mot Anaheim Ducks och hade ledningen med 2-0 i med minuten kvar av den första perioden i match 2.
Då klev Ducks Sami Vatanen in i anfallszon och vräkte upp en reducering i bortre krysset i powerplay. Vatanen hittade en glipa i slutspelets kanske mest dominanta spelares rustning. Luckan invid Pekka Rinnes högra axel och huvud.

Det blev början till slutet för Nashville som under den andra perioden släppte in tre mål och Rinne visade för första gången under slutspelet en mänsklig sida. En sida där marginalerna inte gick med honom och där också ett par misstag förekom.
- varken jag eller laget spelade den bästa ishockeyn vi kan idag, Det är så här slutspelshockeyn är, säger Nashville Predators målvakt Pekka Rinne. Initiativet växlar i matcherna. Vi började starkt och hade ledningen, men gick ner oss i andra då vi tappade farten. Sen kom vi ändå tillbaka i tredje och hade en del lägen att få till en kvittering.
Anaheim vann till slut matchen med 5-3 efter Rinne åtminstone får ta på sig ett av målen.
Ducks 4-3-mål efter 17:07 i den andra perioden var förvisso ett hårt skott från Nick Ritchie, men det var från en position långt ute vid sargen, djupt nere i Predators zon.

• Han är en "butterfly"-målvakt som går ner mycket på knä när han spelar, sa Ritchie efter matchen. Får man till ett hårt och högt avslut som sitter på rätt ställe blir det svårt för många målvakter. Idag hade lite tur och satte skottet över axeln. Det kändes skönt.
    Rinne själv var inte speciellt imponerad av Ritchies skott utan tog själv på sig målet.
    - Det är klart att man känner att man gärna hade velat spela om det skottet och att det är ett avslut jag borde räddat. Det var ett skott jag borde ha tagit. Det var dessutom ett mål som kom vid en olämplig tidpunkt då vi precis kommit tillbaka till 3-3. Att släppa in ett sånt mål i det läget är tufft.
    Rinne släppte in fyra mål på 26 skott vilket är det mesta han släppt in så här långt under slutspelet. Ducks center Antoine Vermette satte det femte målet i öppen kasse.
    Nashville Predator head coach Peter Laviolette tog ändå sin målvakt i försvar och menade att hela laget behöver lyfta sig till nästa match.
    - Det första målet var en riktig "laser" som dessutom kan ha touchat på Roman Josis klubba på väg mot målet, säger coach Laviolette. Det var ett kanonskott som både kom hårt och snabbt. Han lyckades sätta pucken på exakt det ställe där den enda luckan fanns.
    - Sen tycker jag ändå att Rinne gjorde ett par riktigt bra räddningar, men vi var inte riktigt så starka framför mål som vi varit tidigare. Det var ett par täta lägen framför mål där vi måste hitta tillbaka till vårt spel.
    - Framförallt kom deras andra mål efter en situation där vi kunnat städa undan bättre framför mål. Vi har gjort den delen av det defensiva arbetet bra under slutspelet tidigare och i match 3 måste vi lyfta oss till den nivån igen.
    Pekka Rinne är trots förlusten i match 2 fortfarande bäst av de kvarvarande målvakterna i slutspelet vad gäller insläppta mål, 1.62 i snitt, och räddningsprocent, 0.942. Han har vunnit nio av sina tolv starter i slutspelet och han ser fram emot att hitta tillbaka till vinnarspåret i match tre.
  • Det fina med slutspelet är att jag redan på tisdag kommer få chansen att spela bättre. Vi ser verkligen fram emot att få komma hem till våra fans och spela i vår arena. Vi har varit starka där tidigare och vi ska se till att göra en bättre insats i match 3, avslutar Pekka Rinne.
    Match 3 spelas natten mot onsdag, klockan 02:00 svensk tid.
    Då får vi se om Ducks fortsätter att försöka sätta puckarna högt på Rinne.