Ty Dellandrea fick se de två första matcherna i Western Conference-finalen mellan Dallas Stars och Vegas Golden Knights från läktaren.

Men i det femte mötet mot Golden Knights klev han fram: Dellandrea gjorde två mål i tredje perioden när Stars vann med 4-2 och överlevde även den andra matchen med kniven mot strupen. Den 22-årige centern från Port Perry i Ontario hade inte gjort mål sedan den 25 april.

• Det är jobbigt att bli petad. Det går ju inte att förneka att det är så. Men får bara se till att man är redo att ta en plats igen och bli en del av det... Jag är tacksam att jag spelar med killar som har en sån karaktär; själv fokuserade jag bara på att vi skulle vinna matchen och jag är glad för lagets skull, säger Dellandrea till NHL.com/sv.

VGK-DAL, M5: Dellandrea skjuter 3-2 till Stars

Ty Dellandrea kom till Stars 2020 från en plats som produktiv center i OHL-laget Flint Firebirds. Han spelade 26 matcher första säsongen men bara en match det andra året i Stars organisation; han tillbringade merparten av den säsongen i farmarlaget Texas Stars.

Det här spelåret har Dellandrea tagit en fast plats i Stars tredjekedja, men har ändå fått stå över matcher i slutspelet. Men underkropps-skadan på Evgenii Dadonov och lagkaptenen Jamie Benns avstängning, tog Dellandrea tillbaka in i laget: i de tre senaste matcherna har Dellandrea spelat runt 16 minuter och nu visade han varför Stars valde honom redan i första rundan i draften 2018, som 13:e spelare totalt.

I en match som stod och vägde på 2-2 långt in i tredje perioden, klev Dellandrea fram med två mål på mindre än en och en halv minut: Dellandrea sköt 3-2 (10.35) med ett skott som styrdes in via Alex Pietrangelos klubba och gick förbi Adin Hill i Vegas mål. 4-2 (12.02) kom sedan kedjekamraten Max Domi knuffats in i Hill av Vegas back Nicolas Hague.

VGK-DAL, M5: Dellandrea sätter sitt andra

• Det är vårt lag, det. Näste man är beredd att kliva fram… nu bidrog alla. Det var en tung, tung seger med tanke på att vi saknade några spelare. Vi kom hit (till T-Mobile Arena i Las Vegas) och snackade om att bita den här elefanten i baken. Det gjorde vi. Vi behöver några tuggor till, men jag tror på vårt lag… jag skulle i vart fall inte spela pengar emot det, sade Stars tränare Peter DeBoer efter matchen.

Ty Dellandrea gjorde nio mål (för totalt 28 poäng) på 82 matcher i grundserien: den femte slutspelsmatchen mot Vegas såg honom göra två mål i en match för första gången i karriären.

• Jag har bara försökt skjuta. Jag hade en chans i förra matchen som jag tycker jag borde gjort något bättre av, och jag har haft andra lägen. Så det kändes skönt att få in de här nu och kunna bidra på målfronten, säger Dellandrea.

Målvakten Jake Oettinger räddade 27 av de 29 skotten och registrerades för några viktiga räddningar för Dallas.

• Vi satte oss själva i en väldig tuff position och att komma hit där vi är nu visar vilken karaktär vi har i rummet, säger Oettinger, 24-åringen från Lakeville i Minnesota som gör sin tredje säsong i klubben.
  • Vi har gjort vårt jobb så här långt, men tyvärr har vi fortfarande ryggen mot väggen, säger Oettinger.

Golden Knights tränare Bruce Cassidy konstaterade för sin del att han har en del att jobba med:

• Vi spelade inte på rätt sätt. Vi försöker ta en plats i Stanley Cup-finalen och vi möter ett lag som kämpar desperat… det är liksom hela grejen. Det är viktiga saker det handlar om och då får man inte ta dåliga beslut med pucken och inte vårda den väl, sade Bruce Cassidy. För oss börjar allt med det.

Vegas ledde matchen med både 1-0 och 2-1, men Stars kämpade sig tillbaka varje gång.

• De tryckte tillbaka oss. Vi tog ledningen och de svarade upp direkt, sade Bruce Cassidy. Där måste vi bli mycket bättre; vi måste försöka utöka ledningen istället för att motståndaren får kvittera den.

Vegas har fortfarande chansen att avgöra och Stars har chansen att utjämna matchserien när den nu vänder tillbaka till American Airlines Center i Dallas för den sjätte matchen i jakten på en plats i Stanley Cup-finalen: nedsläpp klockan 02.00, svensk tid, under natten mot tisdag.