610

Efter en lite halvknackig period i slutet (1-2-2) av december avrundade Washington Capitals 2016 med en seger; 6-2 mot New Jersey Devils på nyårsafton. Det blev startskottet på ett segertåg som, efter söndagens match, nu står på nio raka tvåpoängare. Söndagens seger, den 1500:e i klubbens historia, blev nästan lika överlägsen som den man jobbade fram under fredagen: 6-0 mot Chicago Blackhawks följdes upp med 5-0 hemma mot Philadelhpia Flyers.

Efter segern mot Chicago sa backen Karl Alzner att laget "har kommit igång ordentligt nu."
Han har inte fel.
På de senaste nio matcherna har Washington gjort hela 40 mål framåt - 4,44 mål per match. Försvaret har stått för en imponerande insats och laget har hållit nollan hela fyra gånger under samma period och totalt har man bara släppt in tio mål. Braden Holtby har hållit nollan sex gånger under säsongen (93,3 i räddningsprocent, 1,85 GAA). Under söndagen vilade Holtby och i mål stod istället den 25-årige tysken Philipp Grubauer. Han fick bekänna färg ett par gånger under matchen, bland annat stod han för en imponerande dubbelräddning i den första perioden. Totalt räddade Grubauer samtliga 24 skott och han höll nollan för andra gången den här säsongen.

"Alla gör det bra idag. Killarna täcker skott och vi lyckas hålla dom på utsidan." menade Grubauer själv efter matchen.
Men det satt långt inne. Capitals hade "bara" en 1-0-ledning efter den andra perioden - efter ett powerplay-mål från Andre Burakovsky, och Barry Trotz var inte nöjd med vad han såg.
"Vi pratade om att vi skulle höja vårt spel i den tredje perioden. Vi behövde bli snabbare och ta oss in i deras zon snabbare." förklarade han på presskonferensen efter matchen.
Snacket i periodpausen blev lyckat, minst sagt. Den något ovane målskytten Matt Niskanen gjorde sitt tredje och fjärde mål och rutinerade Justin Williams fick, även han jubla två gånger. Fullträffarna var hans trettonde respektive fjortonde för säsongen. Men att man var helt överlägsna höll han inte med om.

"Jag tycker att vi var överlägsna mot Chicago. Den matchen förtjänade vi att vinna med bred marginal. Den här blev lite jobbig för dom och siffrorna speglar inte matchen. Vi gjorde några mål på kort tid och då blir det så här." sa han till reportrarna efter matchen.
Det må så vara. Men faktum kvarstår. Washington Capitals är ett av de målfarligaste lagen i ligan. Och nu är man bäst i ligan. Även om det snabbt kan skifta igen.
Härnäst väntar Pittsburgh Penguins på måndag för Capitals.
De två lagen möttes i Washington i onsdags. Då vann Capitals med 5-2. Pittsburgh kommer till matchen med tre raka förluster efter att man också förlorat mot Ottawa (4-1) och Detroit (6-3).
Washington har öst in mål på senare tid. Pittsburgh har revansch att utkräva.Nedsläpp sker 01:00 (Viasat Hockey/Viaplay) under natten mot tisdag, svensk tid.