CharaMarchandBergeronCelebrate

Boston Bruins vände ett 0-2 underläge till segern med 4-2 över St. Louis Blues i den inledande matchen i Stanley Cup-finalen. Matchen var ännu ett bevis på en trend som vi sett i ligan då fler matcher än någonsin har avgjorts med att ett lag kommit tillbaka från ett flermålsunderläge.

Gary Bettman pratade om comebacktrenden under sin presskonferens inför match 1 där han pekade på imponerande statistik.
- Jämnheten i ligan är den högsta någonsin, sa Bettman. Det var 138 flermålscomebacks under grundserien, vilket är de mesta vi sett i vår historia. Tio procent av våra matcher hade en kvittering under de sista fem minuterna under en match, och 71 procent av alla minuter spelade detta året så stod det antingen lika eller att ett lag låg under med ett mål.
Bruins, som hade en vila på 11 dagar mellan sista matchen mot Carolina Hurricanes och första mötet med Blues, såg lite ringrostiga ut i den inledande perioden, och det var gästerna Blues som skapade de vassaste lägena.
St. Louis tog ledningen efter 7:23 in i den första perioden efter att Brayden Schenn klev in i slottet och fick in pucken bakom Tuukka Rask med sitt tredje mål i årets slutspel. En minut in i den andra perioden så utökade man sin ledning till 2-0 genom Vladimir Tarasenko som blev helt ensam i slottet efter slarv av David Pastrnak i egen zon.
Bruins svenske forward Marcus Johansson ville inte skylla på ringrost i den första perioden, men att det tog ett tag innan man kom igång.

BOS-STL, M1: Johansson träffar stolpen

• Det är dumt att skylla på någonting, sa Johansson till NHL.com/sv. Men vi var inte riktigt oss själva i den första perioden. Vi rörde inte på fötterna tillräckligt mycket och var inte riktigt vänner med pucken. Vi gjorde det lite svårt för oss.
    2-0-målet såg ut att tända Bruins som hittade sitt spel. Sean Kuraly drev upp från egen blålinje och kom djupt in i offensiv zon innan han fick iväg en krosspass till Connor Clifton som stötte in pucken bakom Jordan Binnington. Då stod klockan på 2:16 och Bruins hade fått vittring. Man dominerade sedan resten av perioden, och efter 12:41 så fick man in kvitteringspucken. Charlie McAvoy drev in i powerplay och sköt mellan två Bluesförsvarare och fick in pucken på Binningtons plocksida.
    - Jag tycker att i andra perioden, efter att de gjorde 2-0, var det som att vi vaknade till lite och jag tycker att vi lyfte oss rejält och tog över matchen, sa Johansson.
    I den tredje fullbordades vändningen då Kuraly gav hemmalaget ledningen efter 5:21 till publikens stora behag. TD Garden fullkomligt dånade efter Kuralys fullträff och allt momentum låg hos Boston.
    Brad Marchand fastställde slutresultatet efter 18:11 med ett mål i tom bur.
    - Det visar vår motståndskraft i denna gruppen, sa Johansson. Det spelar ingen roll vad som händer, vi håller ihop och är positiva och pushar varandra. Det är en otrolig känsla av vara en del av det och jag tycker att det visar hur starkt denna spelargruppen är.
    Patrice Bergeron lyfte fram lagsammanhållningen i Bruins som det som gjorde att man lyckades vända på matchen och bättre på comeback-statistiken som Bettman talade om.
    - Vi har förlitat oss på alla spelare i laget under hela säsongen och att alla bidrar, sa Bergeron. Ikväll var det Kuralys kedja som fick oss att komma igång, och jag tycker att det första målet gav oss momentum resten vägen.

BOS-STL, M1: Kuraly ger Bruins ledningen

Bruins tränare Bruce Cassidy var nöjd med att man lyckades vända på steken, men sa efteråt att man hoppas komma ut bättre från start i kommande matcher i serien.
- Jag vill inte att det ska bli en vana (att hamna i underläge), sa Cassidy. Vi kan inte göra det varje kväll mot bra lag, och St. Louis är ett väldigt bra lag. Men jag tror att en del av det var att vi inte var glada över vart matchen var på väg. Vi spelade inte vårt spel och var inte i vår normala nivå. Det andra mål väckte oss lite, och därifrån så behövde vi något stort att hända och det gjorde det.
Boston leder nu finalserien med 1-0 i matcher. Match 2 spelas natten till torsdag i TD Garden.