Backlund

Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång. Under natten mot onsdag såg vi några svenska matchvinnare.

Calgary Flames tog sjätte raka segern under natten när New York Islanders bortabesegrades med 3-1. Elias Lindholm assisterade Matthew Tkachuk till 1-0 i powerplay i början av mittperioden, och var åter på assistpappret i början av den tredje när han spelade fram stekhete Mikael Backlund till 2-1. Det var Backlunds fjärde mål och totalt åttonde poäng i en sex matcher lång poängsvit.
- Backlund spelar riktigt bra just nu. Det är inte bara poängen. Han dominerade i tekningscirkeln. Han spelar på rätt sätt. Han har klivit fram och det är kul att se, sa tränaren Bill Peters efter matchen.

NYI-CGY: Backlund hittar luckan på Lehner

Backlund själv gav sin syn på insatsen:
- Jag kom in från bänken och släppte pucken till Johnny. Sedan ropade jag på "Lindy" [Lindholm] att han skulle passa och det gjorde han. Det är alltid skönt att få ett mål tidigt i tredje vid oavgjort. Jag tycker att vi spelade stabilt i tredje och vi gav inte upp mycket, sa Backlund till media efter matchen.
Rasmus Andersson spikade slutresultatet med ett mäktigt slagskott från strax innanför blålinjen som borrade sig in bakom Robin Lehner i Islanders mål. Det var Anderssons andra fullträff för säsongen, och i karriären.
\\*
ÖVRIGA BLÅGULA RUBRIKER
ERIKSSON-EK MATCHVINNARE
Även Joel Eriksson-Ek gjorde ett matchvinnande mål under natten. Framspelad av Jonas Brodin gjorde värmlänningen 3-2 till Minnesota Wilds fördel borta mot Winnipeg Jets med 61 sekunder kvar av matchen. Wild vände matchen till seger med två mål på 26 sekunder i slutet av den tredje perioden.

KARLSSON SKADAD PÅ NYTT
Erik Karlsson lämnade San Jose Sharks match mot Boston Bruins i den tredje perioden efter att ha spelat 14:24 minuter. Det såg ut som om han skadade något i en duell mot Charlie McAvoy. Sharks tränare hade ingen information att ge efter matchen och vi vet i nuläget inte om det är en ny skada om han slagit upp en gammal.
LINDBLOM MÅLADE IGEN - HÄGG OCH DAHLIN MED POÄNG
Oskar Lindbloms fina säsong fortsätter. Mot Buffalo Sabres gjorde han sitt tolfte mål för året när han spräckte dödläget knappt tre minuter in i matchen. Både Rasmus Dahlin och Robert Hägg noterades för var sin assist i matchen som Flyers till slut vann med 5-2 på bortaplan.

OEL MÅLSKYTT NÄR COYOTES VANN
Oliver Ekman-Larsson gjorde sitt åttonde mål för säsongen när han satte 2-1 till Arizona mot Florida Panthers. Den svenske backbjässen spelade 28:55 minuter och Coyotes vann till slut matchen med 4-3 efter straffar.
FEM SVENSKA POÄNG I SENS-CAPS
Oscar Lindberg inledde målskyttet och Magnus Pääjärvi assisterade när Ottawa Senators besökte Washington Capitals under natten. Men Caps vände på steken. Nicklas Bäckström stod för två assist - och har nu gjort 45 totalt - och Andre Burakovsky en när Capitals till slut vann med 7-2.
\\*
ANDRA NOTERBARA INSATSER
Gustav Nyquist, San Jose Sharks - 17:21 minuters istid, 1 skott på mål, minus-1,
Marcus Johansson, Boston Bruins - 14:49 minuters istid, 2 skott på mål, 1 assist, plus-1
Patric Hörnqvist, Pittsburgh Penguins - 19:29 minuters istid, 1 skott på mål, 1 assist, plus-2
Lucas Wallmark, Carolina Hurricanes - 15:14 minuters istid, 1 skott på mål, 1 assist, plus-1
Christian Folin, Montreal Canadiens - 17:30 minuters istid, 4 skott på mål, 1 assist, plus-3