SubbanJosiArvidsson

Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång, och under fredagen utmärkte sig ett antal svenskar.

Nashville Predators studsade tillbaka till vinnarspåret genom att ta en tung seger borta mot Colorado Avalanche under måndagen, och det var svenskarna som låg bakom inledningen på målskyttet. Calle Järnkrok assisterade Nick Bonino till 1-0 innan formstarke Viktor Arvidsson slog på efterbrännaren på högerkanten drygt en och en halv minut senare.

COL-NSH: Arvidsson sätter fart och går runt mål

Skellefteå-sonen lurade ner Semyon Varlamov vid sin vänstra stolpe och blåste sedan runt målet och la in pucken vid målvaktens högra stolpe. Arvidsson har missat 24 av Nashvilles 51 matcher den här säsongen. Trots det är han numera lagets bäste målskytt. Måndagens fullträff var nummer 19 för säsongen och det gör att han är ett mål före Filip Forsberg, som i sin tur har missat 17 av 51 matcher. Forsberg noterades för övrigt för en assistpoäng på Arvidssons mål. Om Viktor Arvidsson fortsätter på det inslagna spåret landar den svenske prickskytten på 40-41 mål (41,81). Det skulle innebära ett nytt personbästa - med råge. Hans bästa notering såhär långt är 31 fullträffar från säsongen 2016-17.
När Ryan Ellis med knappt tre minuter kvar att spela spikade slutresultatet i tom bur noterades både Järnkrok och Mattias Ekholm för en assist vardera. Samtliga fyra svenskar med poäng än en gång för Nashville, med andra ord.
Totalt har de blågula spelarna gjort 111 poäng den här säsongen, 51 mål och 60 assist. Den svenskbyggda segern blev tränaren Peter Laviolettes 600:e i karriären:
- Det var en lagseger ikväll. Det är en bra insats av hela laget och skönt att vi studsar tillbaka efter förlusterna. Vi besegrar ett bra lag på bortaplan, berömde den jubilerande tränaren efteråt.
\\*
ÖVRIGA BLÅGULA RUBRIKER
Sundqvist målskytt igen
Oskar Sundqvist höll sig påpassligt framme och petade in 2-0 för St Louis Blues hemma mot Los Angeles Kings. Det blev dock inte mer än en notering i protokollet då Kings vände och vann med 4-3. Målet var hans nionde för säsongen och i vad som redan är Sundqvists poängmässigt bästa säsong ser svensken ut att vara på väg mot omkring 16 mål och omkring 26-27 poäng.

LAK-STL: Sundqvist nätar på passning från Barbashev

Eriksson Ek serverade kvittering
Joel Eriksson Ek låg bakom Minnesota Wilds 1-1-mål borta mot Vegas Golden Knights. Med en liten snurrfint bakom mål skaffade sig värmlänningen lite yta och kunde enkelt servera en backhandpassning till Marcus Foligno som inte gjorde något misstag. Wild vann till slut matchen med 4-2. De svenska nyförvärven Victor Rask och Pontus Åberg spelade 14:13 respektive 13:38 minuter men gick denna gång poänglösa.
Karlsson på skadelistan
Erik Karlsson kommer att hållas från spel till efter kommande allstar-helg. Svensken fanns således inte på isen när Sharks föll mot Panthers med 6-2. Svensken är borta med en underkroppsskada och spelade inte heller under lördagens 6-3-förlust mot Tampa Bay. På isen mot Panthers fanns däremot backen Tim Heed, som gick +1. Även Melker Karlsson spelade för Sharks, men utan att noteras för mer än ett skott på mål.