kane gustafsson

En svensk back i poängform i Chicago Blackhawks, en storspelande målvakt i New York Islanders, två stjärnor som levererade för Pittsburgh Penguins och och OEL matchhjälte för Arizona. Så ser huvudrubrikerna ut efter nattens fyra NHL-matcher.

Chicago Blackhawks - Boston Bruins 3-1 (1-0, 0-0, 1-2)
Erik Gustafsson är inne i ett stim.
Den svenske backen, som nyligen förlängde sitt kontrakt med Chicago Blackhawks, stod för helgens fjärde och femte poäng när Chicago bröt Bostons segersvit på sex raka matcher.
När lagen möttes i Boston i lördags stod Gustafsson för ett mål och två assist och i söndagens möte levererade 25-åringen två assist - en andraassist på Artem Anisimovs 1-0 mål och en assist på Patrick Kanes matchavgörande 2-1-mål i den tredje perioden. Båda målen kom i powerplay.
Sammanlagt har Gustafsson nu tre mål och åtta assist på 23 matcher den här säsongen. Chicagos tredje mål gjordes av Brent Seabrook som gjorde sitt första mål sedan den 24 januari.
Zdeno Chara gjorde sitt sjunde mål för säsongen och reducerade för Boston till 2-1 i den andra perioden. Bruins hade fem utvisningar i matchen, tre kom under de första elva minuterna vilket resulterade i Chicagos 1-0.
Anton Forsberg vaktade målet för Hawks och räddade 31 skott.

Calgary Flames - New York Islanders 2-5 (1-3, 0-1, 1-1)
Flames bommade att bygga vidare på segrarna på bortaplan den senaste tiden. Trots spelövertag och 50 skott på mål lyckades det inte överlista Christopher Gibson mer än två gånger och istället tog Islanders sin första seger efter åtta raka förluster.
Gästerna fick en drömöppning och gjorde två mål inom loppet av 18 sekunder. Båda gångerna hittade de det högra krysset hos Mike Smith som gjorde comeback efter en tids skadefrånvaro. Nick Leddy gjorde det efter 2:14 och Johnny Boychuk efter 2:32. Boychuck spelade förövrigt plus-fem i matchen något han bara gjort två gånger i karriären. Johnny Gaudreau bjöd sedan på ett fint tekniskt nummer och reducerade till 1-2. Men Jordan Eberle ökade på till 1-3 innan första pausvilan.
Öppningen av andra blev även den superb för Islanders. Redan efter 50 sekunder snappade Anders Lee upp en retur som han stötte in bakom en överspelad Smith. Efter det tog hemmalaget över handlingarna men trots 19 skott på mål och stort spelövertag lyckades de inte få hål på en storspelande Gibson.
Trycket fortsatte i den tredje perioden och efter många om och men lyckades Flames få in en reduceringspuck genom lagkaptenen Mark Giordano från nära håll. Men det var inte hemmalagets kväll och med elva sekunder kvar fastställde Anders Lee slutresultatet i tom kasse.
Calgary är fortfarande två poäng efter Ducks för tredjeplatsen i Pacific Division och två efter Colorado Avalanche för ett wildcard från Western Conference. Islanders kröp lite närmare ett wildcard från Eastern, men de har fortfarande sju poäng dit.
Matthew Tkachuk lämnade matchen i den tredje perioden efter att ha fallit illa in i sargen. Ingen uppdatering gavs om Flames-forwarden efteråt.

Pittsburgh Penguins - Dallas Stars 3-1 (2-0, 0-1, 1-0)
Sidney Crosby och Evgeni Malkin stod för vars två poäng, Malkin för ett mål och en assist och Crosby för två målgivande passningar, när Penguins tog sig upp i ledning av Metropolitan Division.
Båda assisterade när Patric Hörnqvist gav Penguins ledningen i spel fem-mot-fyra efter 12:57 av den första perioden. Målet var Hörnqvists 20:e för säsongen och 12:e i powerplay. Svensken har fem raka säsonger där han gjort över 20 mål, totalt har han åtta.
Med fyra sekunder kvar av första ökade Jamie Oleksiak på till 2-0 med en kanon från slottet.
Dallas närmade sig i den andra tack vare att Alexander Radulov lyckades reducera i spel fem-mot-tre efter att läckert ha flippats fram pucken av Jason Spezza.
I den tredje klev stjärnorna fram igen. Crosby spelade fram Malkin som med 44 sekunder kvar att spela satte 3-1 i tom kasse och spiken i kistan. Segern var Penguins fjärde på sina fem senaste. Målet var Malkins 39:e för säsongen vilket är ett mindre än Alex Ovechkin och Patrik Laine.

Arizona Coyotes - Vancouver Canucks 1-0 (0-0, 1-0, 0-0)
Oliver Ekman-Larsson blev matchens enda målskytt när Arizona tog sin fjärde seger på sina sex senaste. Derek Stepan la upp och Ekman-Larsson tryckte till på direkten i powerplay i den andra perioden. Målet var OEL:s tionde för säsongen och hans 27:e matchvinnande mål i karriären. Med dem har han flest av alla NHL:s backar sedan säsongen 2010-11.
Segern hade däremot inte blivit av om inte Darcy Kuemper hållit nollan. Kuemper stoppade 26 puckar och höll sin fjärde nolla för säsongen och första som Coyote. Senast han höll nollan? Den 3 februari för Los Angeles Kings mot Coyotes.

Så gick snacket:
"Det var ett av de bästa skotten jag sett under hela säsongen. Och det var ganska bra timing på det dessutom" - Coach Joel Quenneville om Patrick Kanes 2-1-mål.
"Vi visade att vi var redo att spela. Vi vet att vi inte rt ett lag som spelar tufft, men ikväll…Ikväll tyckte jag vi gjorde en av våra hårdaste matcher för säsongen" - Evgeni Malkin.
"Personligen är det kanon, men hockey är en lagsport. Jag tycker det är viktigare att vi vann idag. Vi måste fortsätta med det" - Christopher Gibson