sv 5 things

I samband med att Boston Bruins och St. Louis Blues tampas om att få lyfta Stanley Cup-bucklan gör NHL.com/sv en extra analys efter varje batalj. Häng med när vi presenterar de viktigaste sakerna från varje match i vår serie "5 Lärdomar".

En blixtrande förstaperiod med totalt fyra mål ledde in i två mer blygsamma uppföljare innan vi fick ett svenskt avgörande på övertid. Match 2 i serien mellan Bruins och Blues hade en distinkt svensk arom med mål från Joakim Nordström och Carl Gunnarsson. Gunnarssons kanon 3:51 in på övertidsperioden var inte bara matchavgörande, det var dessutom hans första mål någonsin (!) i slutspelssammanhang. Ett helt okej tillfälle att spräcka den nollan, kan tyckas.
Här är vad vi tar med oss från final 2:
Nordström vinner Boston-fansens hjärtan
Joakim Nordström har varit en uppskattad spelare för Bruins hela säsongen, men håller under slutspelet på att växa ut till en riktig publikfavorit hos lagets supportrar. Efter att ha stått för en assist och 15 stabila minuter på isen i final 1 blev det i final 2 dryga 16 minuter, ett mål och mer tid i boxplay än någon annan Blues-forward.

BOS-STL, M2: Nordström överlistar Binnington

Målet tillkom i första perioden efter outtröttlig forecheck från Nordströms kedja, på framspelning av Sean Kuraly, men frågan är om inte det största jublet från hemmapubliken kom när Nordström två gånger om i samma boxplay ställde sig i vägen för Colton Paraykos väldiga slagskottskanon.
Lägg is på blåmärkena och ladda om för match 3 Nordström, du kommer behövas.
"Allt jag behöver är en chans till"
Blues har varit i Stanley Cup-final tidigare, men segern i match 2 var faktiskt deras första någonsin i finalsammanhang. Passande då att en spelare som aldrig tidigare gjort mål i slutspelet spräckte sin egen slutspelsnolla samtidigt som han skrev historia. Carl Gunnarssons övertidskanon susade rakt upp i Tuukka Rasks vänstra kryss och frälste bortalaget, men svensken höll faktiskt på att bli hjälte tidigare än så. Med dryga två minuter kvar av tredje perioden lyckades han nämligen pricka målramen med ytterligare ett rungande direktskott.
I omklädningsrummet efter matchen återgav tränare Craig Berube för sitt lag historien om hur han i periodpausen mellan tredje perioden och övertid "sprungit på" Gunnarsson vid urinoaren och att backen då försäkrat tränaren om att han bara behövde en chans till så skulle pucken sitta.

BOS-STL, M2: Gunnarsson avgör i sudden

Sagt och gjort, pucken satt där den skulle endast 3:51 in.
- Det kan jag inte förneka, säger Gunnarsson och ler när incidenten kommer på tal. Det var där jag sa det till honom, vilket är lite roligt. Gör det till en bra historia om inget annat.
Gunnarsson noterades dessutom för en assist och spelade totalt 18:18 under matchen.
Tarasenko het vid rätt tillfälle
Vladimir Tarasenkos grundserie (och slutspel för den delen) har gått upp och ner, men nu när det gäller som mest verkar ryssen ha hittat en extra växel. Hans mål i match 2 var inte bara snyggt och visade på kämpaglöd - Tarasensko skapade ett två mot en-läge, skrinnade upp längs isen, följde upp en retur och vräkte in en backhand medan han föll baklänges - utan innebar också att han nu nätat i fyra raka matcher. Totalt har fem av hans tio mål i slutspelet kommit antingen i Western Conference-finalen eller i de två hittills spelade Stanley Cup-finalerna. För att dra en referens Blues tränare Berube skulle uppskattat: inte illa pinkat.
Det fysiska spelet tilltar
Det märktes att irritationen lagen emellan varit på uppåtgående. Totalt 81 tacklingar fick vi se i andra matchen, med Blues i klart övertag med 50 av dessa. Det knuffades efter avblåsningar, det spelades tufft vid varje närkamp, det spelades fult kring målvakter och det var idel tjuvnyp. Precis som förväntat för en Stanley Cup-final, med andra ord.
[Här kan du läsa allt från serien BOS-STL]
- Om vi alla var vänner där ute och log mot varandra så skulle vi göra sporten en otjänst, säger Bruins forward David Backes som tidigare representerat Blues under många år.
- Jag tror inte att det är någon som gillar någon bland motståndarna (just nu) och det är så en hockeymatch skall vara.
När vaknar Bruins förstakedja?
Det har varit misstänkt tyst kring Bostons förstakedja hittills i finalserien. Marchand noterades visserligen för ett mål i match 1 men den "fullträffen" kom i tom bur. Kedjans enda poäng utöver Marchands mål är en andraassist från David Pastrnak. Med serien lika och på väg till St. Louis vore match 3 ett ypperligt tillfälle för en av ligans bästa kedjor att åter etablera sin dominans.