GettyImages-2154383748

Edmonton Oilers voitti Dallas Starsin maalein 3-2 NHL:n Läntisen konferenssin finaalisarjan ensimmäisessä ottelussa. Torstaina Dallasissa käyty avauskamppailu ratkesi toisessa jatkoerässä.

American Airlines Centerin 18 532 katsojan edessä voittomaalin viimeisteli Oilersin kapteeni Connor McDavid (1+1). Tyler Seguin oli Starsin tehomies kahdella maalillaan.

Dallasin puolustajat Miro Heiskanen (jääaika 33.08) ja Esa Lindell (28.20) jäivät tehopisteittä. Starsin hyökkääjä Roope Hintz ja puolustaja Jani Hakanpää olivat ottelusta sivussa loukkaantumisten vuoksi.

Ensimmäinen erä kului ilman maaleja, vaikka Oilers pääsi yrittämään kahdesti ylivoimallakin. Täysosumien makuun päästiin heti toisen erän avausminuutilla. Oilersin pyörityksen aikana kiekko kimposi Leon Draisaitlille, joka lähetti nopean laukauksen Jake Oettingerin vartioiman maalin etukulmaan. Brett Kulak ja Zach Hyman saivat syöttöpisteet.

DAL-EDM: McDavid ohjaa voittomaalin toisessa jatkoerässä

Vauhtiin päästyään Oilers onnistui maalinteossa toistamiseen. Ajassa 24.17 asialla oli Hyman, jolle osuma oli pudotuspeleissä jo 12:s. Vierasjoukkue ampaisi vastahyökkäykseen, ja McDavid pelasi kiekon Hymanille. Oilers-hyökkääjä sai ujutettua pelivälineen isäntien verkkoon Lindellin ja Chris Tanevin ahdistelusta huolimatta.

McDavidista tuli viides NHL-pelaaja, joka on saavuttanut 20 syöttöpisteen rajapyykin pudotuspeleissä vähintään kaksi kertaa. Samaan ovat pystyneet Nikita Kutsherov, Doug Gilmour ja Mark Messier. Tilaston ykkönen Wayne Gretzky alusti kuutena playoff-keväänä vähintään 20 maalia.

Vierasjoukkueen kahden maalin johto ei kestänyt kauan, sillä pian perään Oilersin puolustaja Kulakin keskittyminen petti, ja hän lahjoitti kiekon puolustusalueella Jamie Bennille. Starsin kapteeni syötti Seguinille, joka viimeisteli illan ensimmäisen maalinsa ajassa 26.11.

Molemmille joukkueille avautui vielä toisessa erässä yksi ylivoimamahdollisuus, mutta toiseksi taukotulokseksi jäi 2-1.

Oilers oli niskan päällä kolmannessa erässä. Oettinger pelasi kuitenkin vakuuttavasti Starsin maalilla, ja Seguin teki tulosta hyökkäyspäässä. Kokenut kanadalaishyökkääjä sai pyörityksen aikana kiekon hieman onnekkaastikin ja löi sen lähietäisyydeltä verkkoon Jevgeni Dadonovin ja Jason Robertsonin syötöistä ajassa 56.37. Ottelu eteni jatkoeriin tilanteessa 2-2.

DAL-EDM: Seguin viimeistelee ottelun toisen osumansa

Heti ensimmäisen jatkoerän alussa McDavidin maila nousi Matt Duchenen kasvoihin, ja Oilersin kapteenille tuomittiin 2+2 minuutin rangaistus korkeasta mailasta. Dallasin kotiyleisö sai haukkoa henkeä heti, sillä Robertson osui tolppaan ensimmäisellä minuutilla – kaksi kertaa. Lopulta neljän minuutin ylivoimapeli jäi tuloksettomaksi.

Kun oli pelattu runsaat 14 minuuttia, McDavidilla oli loistopaikka ratkaista ottelu Edmontonin hyväksi, mutta Oettinger sai mailansa väliin kuin ihmeen kaupalla. Toisen jatkoerän alussa McDavid ei enää epäonnistunut. Puolustaja Evan Bouchard löysi upealla syötöllään Edmonton-kipparin, joka ohjasi kiekon Oettingerin selän taakse. Toinen jatkoerä ehti vanheta vain 32 sekuntia.

– Mielestäni pelasimme todella hyvin. Meillä oli hyviä maalintekopaikkoja, ja puolustus toimi, McDavid sanoi TNT-kanavan haastattelussa.

– Kunnia vastustajalle, heillä on kova joukkue. Me pelasimme kuitenkin omaa peliämme ja saimme paremmat maalintekopaikat jatkoajalla. Alivoimapelaajamme tappoivat jäähyni jatkoajan alussa, ja sen ansiosta saimme mahdollisuuden voittaa, hän jatkoi.

Myös Edmontonin puolustaja Mattias Ekholm näki alivoimapelaamisen yhtenä kamppailun ratkaisuista.

– Meillä on ollut siinä hyvä rytmi pudotuspelien ajan. Onnistuneella alivoimalla voidaan rakentaa momentumia ja itseluottamusta. Jatkoajalla vastustaja sai kiekon tolppaan, mutta alivoimamme teki muuten hemmetin hyvää työtä tänään, Ekholm kommentoi.

Oettinger torjui ottelussa 35 kertaa, kun taas virkaveli Stuart Skinnerille tilastoitiin 31 torjuntaa. Sarja jatkuu Dallasissa lauantaina.

Ottelusarjan voittaminen ja Stanley Cup -finaalipaikan lunastaminen vaatii neljä otteluvoittoa. Itäisen konferenssin finaaleissa kohtaavat New York Rangers ja Florida Panthers, joka voitti avausottelun maalein 3-0.