CanFinWJC

Raimo Helmisen opit Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajana riittivät jälleen pronssiotteluun. Kahdeksan vuotta sitten edellisen kerran Nuoria Leijonia luotsannut Helminen taipui tuolloin joukkueineen MM-välierässä Ruotsille ja koki nyt saman kohtalon Kanadaa vastaan.

Kanada löylytti Nuoret Leijonat Ostravassa pelatussa välierässä maalein 5-0 ja porhalsi MM-finaaliin Venäjän vastustajaksi. Suomi kohtaa sunnuntain pronssiottelussa Ruotsin. Kanada sai samalla maukkaan revanssin viimevuotisen Suomelle kärsityn puolivälierätappion jälkeen.
- En mieti mitään positiivisia asioita. Meikäläinen epäonnistui täysin, kun tuollainen alku saatiin. Jotenkin olisi eri lailla pitänyt virittää joukkue. Ei oltu valmiita kamppailemaan. Tällaista se on, Helminen tuumi Ylen haastattelussa.
Kanada murjoi Suomen jo avauserässä, kun Connor McMichael, Alexis Lafreniere ja Jamie Drysdale onnistuivat maalinteossa jo ensimmäisten neljän minuutin aikana.
[Klikkaa tästä nuorten MM-kisojen uutisiin]
- Sitten (aikalisän jälkeen) pystyimme pitämään kiekkoa ja saatiin muutaman kerran pelattua kiekkoa syvään. Sitten peli oli kuin pitikin olla. Maaleja tällainen peli kaipaa. Maali ekan erän loppuun olisi tuonut energiaa, mutta ei saatu maalipainetta sellaiseksi kuin olisi pitänyt, Helminen myönsi.
- Olisi pitänyt valmistaa eri lailla. Kun oltaisi hyvin pelattu, niin olisi ollut mahdollisuus. Nyt ei annettu parastamme. Kanada oli odotettu. Tehokas ja ampuu kiekkoja, Helminen jatkoi.
Avauserän puhuttavin tilanne sattui erän puolivälissä, kun Kanadan Calen Addisonin maila nousi Suomen Sampo Rannan leukaan, johon tuli haava. Tilanteen jälkeen 2+2 minuutin jäähyä kanadalaiselle vaatinut Ranta sai protestoinnistaan 10 minuutin käytösrangaistuksen.
Suomi pyöritti peliä hetkittäin erän loppupuolella, mutta ei saanut yllätettyä Kanadan maalivahti Joel Hoferia. Kanada sen sijaan rokotti Suomen heikon maalineduspelaamisen seurauksena. Maalivahti Justus Annunen ei saanut liimattua Connor McMichaelin laukausta eikä Suomen puolustus siivottua kiekkoa, joten Dudas Aidan pelasi pikkumustan Ty Dellandrealle, joka sivalsi lukemat jo 4-0:aan.
- Ei saatu samanlaista työmäärää kuin Yhdysvaltoja vastaan (puolivälierässä). Huolimatonta peliä. Meillä oli paikkoja tehdä maaleja, mutta vaatii enemmän työtä, puolustaja Peetro Seppälä summasi ensimmäisen erän jälkeen.
Toisessa erässä Kanada keskittyi johtoasemansa suojelemiseen ja iski yhden maalin lisää, kun Lafreniere yllätti maalivahti Annusen pari minuuttia ennen erän päättymistä.
Kolmannessa erässä Kanada menetti kapteeninsa Barrett Haytonin, kun hän kaatui Lassi Thomsonin kanssa käymässään kaksinkamppailussa ja paiskautui laitaan. Hayton poistui pukukoppiin kättään pidellen. Pelin lopussa Aatu Rädyn, Aku Rädyn ja Sampo Rannan ketju sai muutaman hyvän tilanteen Kanadan maalille, mutta avausosumaa ei syntynyt.
Suomi voitti vuosi sitten nuorten maailmanmestaruuden, mutta ei tämän vuodenvaihteen kisoissa kyennyt puolustamaan mestaruuttaan. Nuorten Leijonien edellinen pronssiottelu on vuodenvaihteen 2011-12 kisoista, jolloin päävalmentajana toimi juuri Helminen. Edellistä pronssimitalia täytyy etsiä 14 vuoden takaa.
- Kyllä se pronssi kiinnostaa. Aina kun tänne asti tulee ja saa pelata mitaleista, niin jotain on tehty oikein. Varsinkin kun on Ruotsi vastassa, niin se on iso juttu meille, puolustaja Anttoni Honka paalutti.
Morozov Venäjän sankarina
Lauantain alkuillan välierässä Venäjä kukisti Ruotsin Ivan Morozovin jatkoaikamaalilla 5-4. Morozov teki yhden maalin myös varsinaisella peliajalla, kun hän viimeisteli 1-1 tasoituksen ensimmäisessä erässä.
Venäjä johti peliä parhaimmillaan 3-1, mutta Ruotsi kiri tasoihin ja ohi avauserän lopun, toisen erän ja kolmannen erän alun täysosumillaan. Venäjän Jegor Sokolovin kolmannen erän puolivälin 4-4 tasoitus venytti pelin jatkoajalle. Sokolov oli toinen Venäjän maalihaista, kun hänen mailastaan lähti myös 3-1 johtomaali. Vasili Podkolzin nappasi kaksi syöttöpistettä.

Russia over Sweden
  • Tämä on urani paras hetki. Joillain on vain yksi mahdollisuus pelata kullasta. Jotkut ehkä saavat kaksi. Tämä on uskomatonta, Podkolzin summasi Kansainvälisen Jääkiekkoliiton haastattelussa.
    Venäjä palasi voitolla finaalijoukkueeksi. Edellisen kerran punakone pelasi nuorten MM-kilpailujen finaalissa 2016, jolloin se eteni finaaliin Helsingin-kisoissa ja taipui Suomelle. Venäjän edellinen mestaruus on vuodelta 2011. Finaalivastustaja Kanadan edellinen mestaruus on kahden vuoden takaa.
    Ruotsi pelasi pronssiottelussa edellisen kerran 2017, jolloin se hävisi taistelun kolmannesta sijasta Venäjälle.
    - Toivoin, että olisin voinut tehdä enemmän auttaakseni joukkuettamme voittamaan ottelun, mutta näin kävi. Meidän täytyy herätä ja olla valmiita huomenna, Ruotsin puolustaja Rasmus Sandin sanoi.
    Toisessa karsintaottelussa Kazakstan yllätti Saksan 4-1 ja venytti ratkaisun sarjapaikasta turnauksen päätöspäivään. Stanislav Aleksandrov kunnostautui kahden maalin tekijänä.