EDM McDavid wins the ASG Skills Competition

NHL:n tähdistöviikonlopun taitokisat järjestettiin tänä vuonna uudella ilmeellä. Mukaan valittiin 12 pelaajaa, joista kukin osallistui ensimmäisellä kierroksella neljään lajiin kuudesta vaihtoehdosta. Kahdeksan parasta eteni toiselle kierrokselle, jossa edessä oli yksi kisa.

Toisella kierroksella putosi kaksi kilpailijaa, ja ratkaisevalle kolmannelle kierrokselle ylsi kuusi pelaajaa. Pisteitä jaettiin kunkin lajin viidelle parhaalle, ja kolmannen kierroksen finaalilajista sai tuplapisteet.

Taitokisojen voittajaksi kruunattiin Edmonton Oilersin keskushyökkääjä Connor McDavid, jonka esitys oli vakuuttava. Hän voitti kolmannen kierroksen ratkaisevan lajin ja oli paras ensimmäisellä kierroksella nopeusluistelussa, tarkkuuslauonnassa sekä kiekonkäsittelyssä. McDavid jäi avauskierroksella ilman pisteitä ainoastaan syöttötaitokisassa, jossa hän sijoittui kahdeksanneksi.

– Tämä oli viihdyttävä kisa, joka muodostui lopulta hyvinkin kilpailulliseksi. Minäkin hikoilin tuolla. Kaverit tekivät kovasti töitä, että saataisiin hyvä show aikaan, ja minusta tuntuu, että onnistuimme siinä. Lopulta fanit päättävät siitä, joten toivottavasti he viihtyivät, McDavid sanoi.

Taitokisojen ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon selvisivät McDavidin lisäksi Colorado Avalanchen Cale Makar ja Nathan MacKinnon, New York Islandersin Mathew Barzal, Vancouver Canucksin Elias Pettersson ja J.T Miller sekä Toronto Maple Leafsin William Nylander ja Auston Matthews.

Finaalipaikat ratkottiin toisen kierroksen lajissa, jossa pelaajat pääsivät yrittämään maalintekoa minuutin ajan valitsemansa maalivahdin taakse. Tämä laji ei McDavidilta onnistunut, vaan hän jäi seitsemänneksi, mutta ensimmäiseltä kierrokselta saadut pisteet kantoivat finaaliin. Toisella kierroksella karsiutuivat MacKinnon ja Pettersson.

Toisen kierroksen voittanut Nylander oli finaalilajissa vahvasti kiinni voitossa, mutta esteradan viimeinen suoritus jäi ruotsalaishyökkääjältä piippuun, sillä hän ei saanut kiekkoa osumaan keskellä maalia olleeseen reikään. Sekunteja kului, kun hän joutui hakemaan vanerista kimmonneen kiekon ja laittamaan sen sisään.

Viimeisenä esteradalle lähteneelle McDavidille riitti taitokisojen voittoon päätöslajin ensimmäinen tai toinen sija. Oilersin supertähti oli lopulta etevin myös esteradalla, minkä myötä hänet kruunattiin voittajaksi. Taitokisojen voittaja sai tänä vuonna palkinnoksi miljoona dollaria.

– En ole juuri miettinyt, miten rahat käytän. Kotopuolessa muutamaa joukkuekaveria saattaa myös kiinnostaa, miten asian hoidan, McDavid naurahti.

McDavid starting it off by winning at ASG

Taitokisojen aluksi etsittiin nopeinta luistelijaa. Lajin voitti monen aiemman vuoden tapaan McDavid ajalla 13,408. Toiseksi kiiti New York Islandersin Mathew Barzal, joka kellotti ajan 13,519. Myös Barzalilta löytyy nopeimman luistelijan titteli vuoden 2020 taitokisoista St. Louisista, jolloin hän päihitti McDavidin. Kolmanneksi luisteli Vancouver Canucksin puolustaja Quinn Hughes, joka kellotti ajan 14,088.

Hughesin osalta nopeusluistelu jäi koko kilpailun parhaaksi suoritukseksi, ja lauantaina omaa joukkuettaan All-Star-ottelussa kipparoiva puolustaja karsiutui hyvästä alusta huolimatta jo ensimmäisellä kierroksella.

– Oli oikeastaan helpompaa nyt, kun oli useampia lajeja mukana. Toiset ja kolmannet lajit olivat hieman rennompia ja helpompia suorittaa. Siinä mielessä oli toki haastavaa, että istuimme tuolla kolme tuntia ja yritimme pitää itsemme lämpimänä, Hughes summaili kokemusta uudesta formaatista.

Perinteisen luistelunopeuden jälkeen kisattiin uudessa lajissa, kun pelaajat pääsivät laukomaan suoraan syötöstä. Kyseessä oli hieman samankaltainen laji kuin perinteinen tarkkuuskisa, mutta tällä kertaa syötöt tulivat B-pisteen tuntumaan ja laukauksen kohdistaminen oikeaan paikkaan maalissa toi pisteitä tilille. Eniten pisteitä irtosi, jos laukaus meni "ylämummoon".

Syöttöjä jakoivat Penguinsin kokenut sentteri Sidney Crosby ja Chicago Blackhawksin tulevaisuuden tähti Connor Bedard, joka on tällä hetkellä sivussa kokoonpanosta leukaluun murtuman vuoksi. Loukkaantuminen estää hänen osallistumisensa All-Star-otteluun, mutta nuori keskushyökkääjä jakoi syöttöjä vierailevana tähtenä.

MacKinnon tykitti 23 pistettä ja vei lajivoiton. Pastrnakia juhlittiin hetken voittajana, mutta videotarkistuksen jälkeen yksi hänen neljän pisteen laukauksistaan muutettiin yhden pisteen arvoiseksi, ja tshekki putosi 22 pisteeseen. Kolmas oli Draisaitl, joka ylsi samoihin pisteisiin Pastrnakin kanssa.

- Pidin suoraan syötöstä laukomisesta. Sitä ei ole ennen ollut, mutta se oli mukava lisä, Pastrnak sanoi niukasta tappiosta huolimatta.

Kolmantena kisattiin syöttötaidoissa. Kilpailijat kiersivät kaukalossa ja pyrkivät tähtäämään kiekkoja laidoilla sijainneisiin laatikoihin. Tarkimmat tarjoilut jakoi Pettersson, joka kirjautti 25 pistettä. Ruotsalaissentteri aloitti heikommin, mutta onnistui viimeisessä kolmessa syötössään, jonka myötä hän päihitti Makarin kahdella pisteellä. Kolmas oli Barzal 21 pisteellään.

Syöttötaidoista palattiin jälleen perinteisten lajien pariin, kun jaossa oli kovimman laukojan titteli. Syöttökisan Petterssonille hävinnyt Makar sisuuntui seuraavaan lajiin ja tykitti illan kovimman tuloksen, joka oli 165,05 km/t. Viime vuonna kovimmin laukonut Pettersson jäi tällä kertaa kolmanneksi. Toiseksi kiilasi Petterssonin joukkuekaveri Miller, jonka kovin laukaus jäi vain hieman Makarin tuloksesta.

– Tämä voitto merkitsi minulle enemmän kuin koko kilpailu. Meillä oli pelissä pieni veljellinen veto, Miller virnisti voitettuaan joukkuekaverinsa Petterssonin.

Viidentenä kilpailtiin kiekonkäsittelylajissa, jossa pelaajat pyrkivät pitämään kiekon hallussaan ja pujottelemaan erilaisten esteiden läpi. Parhaiten kiekko pysyi lavassa McDavidilla, joka otti toisen lajivoittonsa. Hän kellotti ajan 25,755. Toiseksi sijoittui Barzal (26,929) ja kolmanneksi Nylander (27,272).

Ensimmäisen kierroksen viimeisenä lajina oli perinteinen tarkkuuslauonta, jossa pelaajat pyrkivät pudottamaan maalin kulmissa sijainneet taulut mahdollisimman nopeasti. McDavid loisti jälleen ja laukoi taulut nopeimmin alas ajassa 9,158.  Matthews (9,341) jäi McDavidille niukasti. Kolmanneksi sijoittunut Miller kellotti ajan 13,587.

Kuuden ensimmäisen lajin jälkeen jatkosta karsiutuivat Pastrnak, Hughes, Draisaitl ja Kutsherov.

Fastenal NHL Fastest Skater (Nopein luistelija)