COL Avalanche 2-27

Suomalaiset olivat tehokkaalla pelipäällä odotetussa Läntisen konferenssin kohtaamisessa tiistaina.

Dallas Starsin kannalta oli ikävää, että tällä kertaa tehot tulivat yksinomaan Colorado Avalanchen sinivalkoisilta edustajilta. Avalanche oli tyly isäntä voittaessaan maalein 5-1.

– Stars pelasi peräkkäisinä päivinä, joten halusimme saada siitä täyden edun. He pelasivat hyvän ensimmäisen erän, mutta meiltä löytyi nopea vastaus. Pelasimme tänään hyvin kaikilla osa-alueilla, Coloradon hyökkääjä Andrew Cogliano summasi.

Artturi Lehkonen ja Mikko Rantanen olivat molemmat kahden pisteen miehiä tehoin 1+1. Joel Kiviranta sai myöskin lisäpontta pelaamiseensa entistä seuraansa vastaan ja viimeisteli kotijoukkueen ensimmäisen osuman. Coloradon viidestä maalista vain yksi jäi kokonaan ilman suomalaista pistemiestä.

COL-DAL: Kolme maalia Avalanchen suomalaisilta

Avalanche oli kuitenkin sen verran vieraskorea, että Stars sai aloittaa maalinteon. Sitä ei myöskään tarvinnut odottaa kauan, sillä Logan Stankoven laittoi kiekon Aleksandar Georgijevin selän taakse tasan minuutin pelaamisen jälkeen. Maali oli Dallas-hyökkääjän toinen NHL:ssä, ottelu puolestaan kolmas.

Siihen kuitenkin loppuivat Starsin juhlat. Georgijev oli ottelun maalivahdeista työllistetympi, mutta nappasi komeat 33 torjuntaa puolustuksen pidettyä mainiosti.

– Koko pelimme perustuu luisteluun, liikkeeseen ja tukeen. Tiedämme, että aika usein ongelmat päädyissä aiheutuvat siitä, että eristämme tietyt pelaajat, ja silloin heidän pitää voittaa kaksi tai kolme pelaajaa päästäkseen tekemään jotain kiekon kanssa. Liikutamme jalkojamme ja tuemme toisiamme, Avalanche-puolustaja Devon Toews summasi.

Kiviranta ja Rantanen toivat Coloradon rinnalle ja ohi melkein yhtä nopeasti kuin Stars oli pyyhältänyt johtoon.

Kivirannan tekemä tasoitus syntyi reilun kahden minuutin kohdalla hänen lauottuaan kiekon reppuun suoraan Coglianon poikittaissyötöstä. Tästä ehti kulua alle neljä minuuttia ennen kuin Rantanen pääsi Nathan MacKinnonin laukauksen paluukiekkoon ja vei Coloradon johtoon.

Toisessa erässä Avalanche laittoi vielä yhden paremmaksi ja iski kolmesti. Cogliano yllätti Jake Oettingerin aikaan 27.09, ja MacKinnon nosti kiekon rystyltä Oettingerin taakse vain 49 sekuntia myöhemmin. Lehkonen sai viimeistellä loppunumerot ylivoimalla Jonathan Drouinin esityöstä.

– MacKinnon on mielestäni toinen maailman kahdesta parhaasta pelaajasta. Hän luo valtavan uhan. Colorado on aina kova mittari. Uskon, että jos haluamme päästä tavoitteisiimme, meidän pitää pystyä kaatamaan heidät, Oettinger sanoi.

MacKinnon teki Rantasen ja Lehkosen tapaan kaksi pistettä ja jatkoi kotiotteluiden pisteputkeaan. Tähtikeskushyökkääjä on ollut pisteillä nyt jo 29 peräkkäisessä kotipelissä.

Kyse on NHL-historian kuudenneksi pisimmästä kotiotteluiden pisteputkesta, ja pisimmästä sitten Mario Lemieux'n 31 ottelun putken kaudella 1995-1996. Kaikkien aikojen pisimmän kotipisteputken kauden alusta alkaen on kirjauttanut Wayne Gretzky, joka oli pisteillä 40 ottelussa Los Angeles Kingsin paidassa kaudella 1988-1989.

Yhden legendan MacKinnon saavutti jo tiistaina, sillä hänen alustuksensa Rantasen maaliin poiki NHL-uran 538. syöttöpisteen. Sillä MacKinnon jakaa Avalanchen ja sen edeltäjän Quebec Nordiquesin seurahistorian kaikkien aikojen syöttötilastossa kolmannen sijan Peter Forsbergin kanssa.

Voitto oli Coloradolle makea, sillä rakentumassa oli jo uhkaavasti tappioputki. Joukkue oli hävinnyt viime viikon lopussa Detroit Red Wingsille ja Toronto Maple Leafsille. Yhdentoista viime ottelun jaksolla voittoja on tullut vain neljä, joten kuntoa edelleen rakennetaan kohti runkosarjan huipentumaa ja kevään tärkeimpiä pelejä.

Taistelu Central-divisioonan kärkipään asetelmista jatkuu kiivaana, sillä kolme joukkuetta on kahden pisteen sisällä. Avalanchen sijoitus on tällä erää kolmas, sillä 60 ottelun jälkeen koossa on 77 pistettä. Stars on kaksi pistettä edellä, mutta pelannut yhden ottelun enemmän, kun taas Winnipeg Jets on parhaissa asemissa 79 pisteen saldolla ja kolme ottelua Avalanchea vähemmän pelanneena.

– Tiesimme, että tämä olisi iso peli sekä mahdollisuus nousta vähän sarjataulukossa. Yritämme kuitenkin mennä vain yhden pelin kerrallaan. Emme mieti liikaa menneitä tuloksia, Georgijev sanoi.

Coloradoa palvelee nyt myös Dallasin alakulo. Stars hävisi toisen kerran peräkkäin ja jo kuudennen kerran seitsemän ottelun jaksolla. Vielä haastavammaksi tilanteen tekee lyhyellä tähtäimellä otteluohjelma, sillä seuraavana vastaan tulee torstaina juurikin Winnipeg.

– Dallas on todella hyvä joukkue. Kisaamme sekä heitä että Winnipegiä vastaan, joten nämä ovat todella tärkeitä pisteitä. Kyse oli siis isosta pelistä. Haluamme saada heidät kiinni, kuten myös Jetsin, joten hieno tulos, Cogliano iloitsi.