SweSlo

VICTORIA- Sverige tog på torsdagsnatten sin andra raka seger i årets JVM-turnering. Juniorkronorna besegrade Slovakien med 5-2. Bland annat efter att Isac Lundestrom gjort sitt första tävlingsmål för säsongen.

• Skönt att det släppte, absolut, säger Lundeström till NHL.com/sv.
    Isac Lundeström gjorde matchens sista mål när han fick tag på en puck i slottet och vräkte upp den i krysset bakom Juraj Sklenar. Målet var Lundeströms första tävlingsmål för säsongen efter en mållös höst i Ducks och AHL-laget San Diego. Och det var ett efterlängtat sådant.
    - Det är skönt att det släpper. Alla vill göra mål såklart, fast att man hellre kanske passar är det alltid skönt att lyckas hänga dit den själv. Vi får hoppas det fortsätter så att man kan bidra lite med det också, säger Lundeström.
    Det hade inte ens gått ett dygn efter att Juniorkronorna vunnit sin öppningsmatch mot Finland med 2-1 som de äntrade isen i Save-on-Foods Memorial Centre. igen. Den korta vilan mellan matcherna både kändes och syntes inledningsvis, och det tog ett tag innan svenskarna fick igång kropparna på allvar.
    - Det var en ganska tuff mach. Vi kommer inte ut som vi vill göra, samtidigt var det tre poäng vi ville ha och det tog vi, säger Lundeström.
    Även om inledningen inte var till belåtenhet gick Sverige ändå till första pausvilan med en 2-1-ledning. Lucas Elvenes sköt själv i en kontring och gjorde precis som Lundeström sitt första tävlingsmål för säsongen. 2-1 satte Emil Bemström som fick tre chanser i samma byte innan han kunde få pucken i nät.
    - Det är klart det känns (att det var match i går). Det var en tuff match, sedan match dagen efter. Det känns lite grann men samtidigt är det hockey man vill spela så det är inget att klaga på egentligen, säger Lundeström.
    I den andra ökade Bemström på till 3-1 efter att Elvenes spelat honom öppet mål i powerplay. 4-1 kom i den tredje perioden genom Erik Brännström som dunkade in sitt tredje mål för turneringen, även det i powerplay.
    Slovakerna reducerade till 4-2 efter ett självmål från Filip Svenningsson.
    - Jag ser att det kommer en kille. Jag försöker dra honom och hitta Sandin på andra stolpen. Jag får ett slag på min klubbar samma sekund som jag lägger passningen och det går in. Det är olyckligt, säger Sveningsson om sitt snöpliga självmål.
    Men var aldrig riktigt nära att gå ikapp och Lundeström kunde sedan stänga matchen med sitt 5-2-mål. Segern var Sveriges 46:e i rad i JVM:s gruppspelsfas och tack vare segern är svenskarna nu klart för kvartsfinal. Nästa match spelas mot USA på lördag innan Sverige avslutar gruppspelet mot Kazakstan på nyårsafton.
    - Jag tycker vi jobbar hela vägen ut, vi kanske inte jobbar 100 procent rätt i alla situationer men vi jag tycker vi försöker och kör. Det största jublet i matchen kom med 30 sekunder kvar och Nils Lundqvist tänkte skott. Det är den typen av lag vi byggt och det är det som kommer vara viktigt för oss, säger förbundskapten Tomas Montén om segern.
    Det här hände också under JVM:s andra dag:
    * Danmark är fortfarande mållöst i turneringen, även om 0-4 mot Ryssland var något snällare förlustsiffror än i premiären mot Kanada (14-0). Danskarna höll tämligen jämna steg med ryssarna och hade det inte varit för den ryska målvakten Daniel Tarasov hade resultatet kunnat sett annorlunda ut.
    Ryssland spräckte den danska nollan efter 6:28 av periode ett genom Rangers-draftade Vitiali Kravtsov. I mittperioden ökade Alexander Romanov på till 2-0 innan han assisterade till ryssarnas två mål i den sista perioden gjorda av Pavel Shen och Ivan Morozov.
    Att Danmark förlorat sina två första matcher av turneringen gör att de redan är farligt nära att behöva kvala sig kvar för andra året i rad.
    * Schweiz pressade länge Kanada på segern i Grupp A:s andra match för dagen. Men Kanada vann till slut med 3-2. Det började dock inget vidare för schweizarna som fick se det ringa i egna målet efter bara 36 sekunder in i matchen. Målskytt Cody Glass snyggt framspelad av Nick Suzuki.
    I den andra kvitterade Schweiz efter blyga 46 sekunder genom Philipp Kurashev, men Kanada sprang iväg till 3-1 innan mittperiodens slut. Schweiz gav sig däremot inte och med knappt två minuter kvar reducerade Kurashev igen och sedan gick Schweiz på kvitteringsjakt. En utvisning försvårade dock de planerna och Kanada kunde till slut lämna Rogers Arena med tre poäng.
    * Finland var det bättre öaget och vann komfortabelt med 5-0 mot ett Kazakstan som gjorde sin första match i turneringen. Men finländarna mötte en storspelande målvakt i Demid Yeremeyev som höll nere siffrorna tack vare många spektakulära räddningar. Finland vann till exempel skottstatistiken med hela 56-18. Ändå gjorde laget "bara" fem mål födelade på lika många målskyttar. Segern var däremot viktig för Finland som studsade tillbaka efter premiärförlsuten mot Sverige.