swe_fin_wjc

OSTRAVA/TRINEC - Nils Höglander gjorde ett "Zorro-mål" och Alexander Holtz avgjorde i sudden när Sverige vände och vann med 3-2 mot Finland i JVM-premiären.
Rögle-forwarden Nils Höglander, som är draftad av Vancouver Canucks (Nr. 40 totalt 2018), kvitterade till 1-1 i inledningen av andra perioden. Och han gjorde det med en klassisk "Höglander". Precis som han gjort i två gånger i SHL med Rögle, varav en den här säsongen, la han upp pucken på klubbladet och avslutade med en så kallat "Zorro".

• Vi vinner pucken i deras zon, sen testar jag. Jag vet att jag har gjort det förr och jag litar på att jag kan göra det. Det var kul att det lyckades igen, säger Höglander till NHL.com/sv.
    - Otroligt häftigt, just det här att man klarar av att göra det i den här typen av match. I fart och den svårigheten. Det är bara att lyfta på hatten, säger förbundskapten Tomas Montén.

Sverige och Finland gjorde båda sina första framträdanden i årets turnering. Juniorkronorna hade en chans till drömöppning i matchen. Redan efter drygt två minuter kom backen Rasmus Sandin fri med den finske målvakten Justus Annunen, men missade. Finland hade sedan ett fem-mot-tre-läge, men kunde inte luckra upp den svenska boxen. Den gången.
Det skulle dock komma ett mål i ett finskt powerplay senare i perioden. Precis när Sverige blev fulltaliga petade Patrik Puistola in 1-0 till Finland som satt hårt tryck på det svenska laget.
Höglander gjorde sitt Zorro-mål fram till 1-1, 1.05 in i den andra perioden, men Finland tog ledningen på nytt. Med 6.25 kvar av den mittperioden tryckte Kristian Tanus in 2-1 bakom Alnefelt efter att pucken studsat de finska lejonens väg. Puistola noterades för assisten och sin andra poäng i matchen.
Sverige försökte och försökte och skapade chanser mot målvakten Annunen, men han klev fram och var rena väggen mellan de finska stolparna. Han stoppade frilägen från Samuel Fagemo och Alexander Holtz och närskott från Jonathan Berggren.
- Vi har mycket läge, men deras målvakt står på huvudet tycker jag. Att vi inte får in en puck tidigare tycker jag är lite surt, säger backen Nils Lundkvist.
Till slut kom dock målet. Och det var Fagemo som gjorde det. En sällsynt retur från Annunen hamnade perfekt för svensken som satte 2-2 med 5.09 kvar. Matchen gick till förlängning där Djurgårdsspelaren Alexander Holtz avgjorde i powerplay, i spel 4-mot-3, med bara 4,9 sekunder kvar att spela.
- Det är riktigt kul. Det är de här momenten man vill spela i - det är det här man tränar för. Det var kul att få chansen att spela i powerplay i sudden, säger matchhjälten.
- Jag siktade faktiskt i höger kryss, men den gick i plocken och in.
Segern var Sveriges 49:e raka och i gruppspels-sammanhang i JVM. De blågula har inte förlorat sedan nyårsafton 2006, en 3-2-förlust mot USA. Blir det 50 raka? Det återstår att se på lördag när Schweiz står för motståndet.
Övriga resultat från JVM Dag 1:
GRUPP A
Schweiz - Kazakstan 5-3 (2-1, 1-2, 2-2)
I Sveriges grupp möttes Schweiz och förra årets mini-succé Kazakstan. Och Kazakerna bjöd upp till dans. De gjorde att matchen stod både 1-1, 2-2 och 3-3, men till slut var det ändå schweizarna som drog det längsta strået och vann med 5-3. Det tack vare två sena mål i den tredje perioden som avgjorde matchen. Gian-Marco Wetter satte 4-3 efter 48.55 och Matthew Verboon 5-3 med 6.06 kvar på matchuret. Verboon blev därmed tvåmålsskytt efter att också ha gjort Schweiz första mål i matchen. Schweiz, som slog ut Sverige, i kvartsfinal förra året fick därmed den start på turneringen de hoppats på.
GRUPP B
Tjeckien-Ryssland 4-3 (2-2, 2-1, 0-0)
Värdnationen Tjeckien öppnade sin turnering med att slå Ryssland inför en fullsatt arena i Ostrava. Simon Kubicek och Jan Mysak gav tjeckerna ledningen med 2-0 i den första perioden, men det stod ändå 2-2 efter första perioden. Yegor Zamula och Vasili Podkolzin ordnade kvittering för ryssarna.
I mittperioden satte Matej Blum återigen hemmanationen i ledning, men Ryssland kom ikapp på nytt och kvitterade genom Zamula som blev tvåmålsskytt. Med 2.35 kvar av tredje perioden kom sedan avgörandet när Jan Jenik fick taket att lyfta med sitt 3-2-mål. Tjeckien höll undan i tredje perioden och tog därmed tre öppningspoäng.
Kanada-USA 6-4 (0-2, 3-0, 3-2)
I B-gruppens andra match vann Kanada en svängig historia mot värsta rivalen USA. Forwarden Alexis Lafrenière, som tippas gå som nummer 1 i draften kommande sommar, gjorde hela fyra poäng. Den 18-årige forwarden stod för ett mål och tre assist i matchen.
Kanada fick däremot kämpa en hel del för sin seger. USA ledde med 2-0 i den första perioden, men en bit in i den tredje stod det 4-2 till kanadensarna. USA kom tillbaka på nytt med två snabba mål. Kanda ville dock annat och sju sekunder efter amerikanernas kvittering kom 5-4 genom Lafrenière. 6-4 gjorde sedan Ty Dellandrea och spiken var satt i kistan.