Rus_521

Bronsmatcher i VM har en tendens att bli avslagna historier men med ett tippat ryskt guldlag mot ett Finland som inledde turneringen minst sagt tveksamt blev 2017 års bronsmatch allt annat än tråkig.
Med full fart från första början var det Ryssland som, rättvist, tog ledningen efter 6:58 genom SKA St Petersburgs Nikita Gusev, framspelad av Viktor Antipin och Valeri Nichushkin. Den första perioden bjöd på flera chanser åt båda håll men den ryska uddamålsledningen stod sig in i periodvilan, och Andrei Vasilyevski (Tampa Bay) höll nollan intakt. En hållen nolla i den här matchen skulle betyda hans fjärde nolla i turneringen och en historisk rysk siffra.

"Vi skapar en del men det är ett misstag från vår sida som leder till deras 1-0. Nu måste vi komma in på mål [i den andra perioden]" kommenterade Finlands Sebastian Aho, till vardags i Carolina Hurricanes, till TV4 efter den första perioden. Finländarna skapade mycket riktigt en del men det var ryssarna som dominerade perioden och man vann skotten med 10-9. Finland gick till paus med ett färskt powerplay och en gyllene chans att kvittera.
Men en rysk spelvändning i hög fart skapade en två-mot-ett-situation och det utnyttjades på bästa möjliga sätt när CSKA Moskvas Nichushkin - vars NHL-rättigheter fortfarande tillhör Dallas Stars - spelade fram Vladimir Tkachyov. 24-åringen, som hade ett par chanser mot Kanada i semifinalen, gjorde inget misstag och överlistade Columbus Blue Jackets målvakt Joonas Korpisalo med ett fint direktskott. Perioden var bara 1:48 minut gammal och det skulle komma mer.
Drygt fem minuter senare ställde ryssarna upp i powerplay. Pucken nådde Chicago Blackhawks Artemi Panarin som läckert skottfintade, fick ner den finske backen på isen och serverade en helt frispelad Gusev som i snäv vinkel smekte in 3-0-målet. Blott 75 sekunder senare small det igen:
Bogdan Kiselevich skar in från högerkanten och sköt 4-0, framspelad av Vladimir Nemestnikov och Nichushkin - hans tredje assist för kvällen. Det blev det sista som den olycklige Korpisalo var med om och han byttes ut mot Harri Säteri, som vaktade buren i semifinalen. Om det var målvaktsbytet eller den hederliga finska sisun som gjorde det får vi aldrig veta men därefter vaknade de blåvita lejonen till liv.
Med 27 sekunder fick Colorados Mikko Rantanen ett skottläge sedan han snappat upp ett ryskt uppspel. Skottet stoppades av Vasilyevski men returen nådde Valtteri Filppula som kyligt serverade Rantanen och reduceringen var ett faktum.

Finland_521

Matchen fortsatte på det inslagna spåret med tidiga mål och i den tredje perioden var det Finlands tur. HV71's Mikko Lehtonen kämpade in 2-4 framspelad av Aho. Drygt fyra minuter senare kämpade Finland sig än närmare när Veli-Matti Savinainen tryckte in 3-4. Efter debaclet i den tredje perioden mot Kanada under lördagens semifinal tog den ryska förbundskaptenen Oleg Znarok inga risker. En sällsynt rysk timeout var ett faktum men Finland fortsatte att kämpa och slita och det ryska lugnet återfann sig inte förrän ett par minuter senare. Detta tack vare Tampa Bay Lightnings Nikita Kucherov.,
23-åringen - han blir 24 i juni - kämpade sig in från högerkanten och fick iväg ett skott som Säteri i det finska målet kanske borde ha kunnat hålla. Men målvakten tappade pucken och Kucherov visade varför han är en utpräglad målskytt. Blixtsnabbt kastade sig Kucherov fram mot pucken, som låg till höger om Säteri, och sopade - liggandes i luften - in 5-3. Målet blev, trots kraftig finländsk forcering i slutet, det sista i matchen och sett över hela matchen vann Ryssland rättvist.
Lite smolk i bägaren blev det då tog han lagkaptenen Anton Belov vred till vänsterbenet när han fastnade i isen med en knapp minut kvar. Hjälpt av lagkamrater tog han sig ut från isen. Men Ryssland bärgade sitt andra raka, och totalt fjärde VM-brons, och har nu totalt tolv medaljer i ishockey-VM efter Sovjet-tiden.