TBL-NYR Stamkos skjuter direkt i PP

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värt att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.

Två svenska backar var i fin poängform när nattens matcher avgjordes. I Edmontons 6-2-seger mot Colorado Avalanche hade Oscar Klefbom, precis som hela hans Edmonton Oilers, en fin kväll. Värmlänningen noterades för tre målgivande passningar för sitt Oilers. Klefbom låg bakom samtliga tre av Connor McDavids mål för kvällen och backen har därmed gjort 14 poäng, varav 13 assist, på 20 matcher.
- Vi har pratat mycket om att vara beredda direkt från start. Det är svårt att möta ett lag som Colorado och ge upp det första målet. Vi kommer att förlora matcher men det handlar bara om hur snabbt vi kan studsa tillbaka, sa Klefbom som mötte media iförd en svart hjälm, lagets egna vandringspris som bäste spelare från McDavid.
- Det var första gången för mig i år. Man kan inte få hjälmen två matcher i rad. Idag kände Connor sig bra och han gav den till mig, skämtade backen.

TBL-NYR Lightning blixtrar till med fyra mål i första

Håller Klefbom sitt poängsnitt landar värmlänningen på omkring 57 poäng i år - en putsning av personbästa med 19 pinnar (12+26 från 2016-17).
Även Victor Hedman är på väg mot en riktig fin säsong, poängmässigt. Hans Tampa Bay Lightning var tillbaka på nordamerikansk is efter det europeiska äventyret i Stockholm. Hemma mot New York Rangers exploderade Bolts och vann med hela 9-3. Hedman stod för tre assist. Först serverade han Nikita Kucherov till 3-0. I den andra perioden passade Hedman Steven Stamkos som skickade in 5-1 i powerplay. Även 8-1 var ett Stamkos-skott serverat av Hedman, men Alex Killorn styrde in pucken.
- Det här är unika matcher. Ingen i ligan är så mycket bättre som 9-3 än någon annan, sa tränaren Jon Cooper efter matchen.
Tack vare poängen är Hedman tillbaka på snittet en poäng per match, vilket, om det står sig, naturligtvis skulle innebära 82 poäng på 82 matcher och personbästa med råge.
Burakovskys tvåmålsskytt för Avs
Andre Burakovsky gjorde Colorado Avalanches båda mål i mötet med Oilers. Han inledde målskyttet redan efter 1:30 av den första perioden men sedan tog det roliga slut och nästa mål var 5-2-reduceringen, men det räckte alltså inte då Oilers till slut vann med 6-2.

EDM-COL: Burakovsky nätar från slottet

Svenskmål räckte inte för Ducks
Anaheim Ducks inledde målskyttet mot San Jose Sharks när Rickard Rakell gjorde sitt sjätte för året, assisterad av Jakob Silfverberg, redan efter dryga minutens spel. I mittperioden var rollerna omvända då Silfverberg hängde sin nionde balja för säsongen vilket betydde 2-1 för Ducks. Han har därmed gjort poäng i fyra raka matcher (2+2). Men roligare än så blev det inte. Sharks vände på steken och vann till slut med 5-3. Erik Karlsson noterades för en assistpoäng hos San Jose, hans 14:e för säsongen och femte på de senaste fyra matcherna.

ANA-SJS Silfverberg slår in returen i PP

Kempe fixade förlängningen
Adrian Kempe gjorde sitt andra mål för säsongen när han kvitterade till 2-2 för sitt Los Angeles Kings hemma mot Detroit Red Wings. Med 1:48 minuter kvar av matchen rakade han in en retur på Matt Roys tunga slagskott. Kings vann på övertid, 3-2 och bröt därmed Red Wings tre matcher långa segersvit.
Larsson räddade poäng för Sabres
Buffalo Sabres Johan Larsson gjorde sitt andra mål för året när han kvitterade till 4-4 med 41 sekunder kvar av matchen mot Carolina Hurricanes. Victor Olofsson noterades för en assist på målet, hans sjätte assist för året. Sabres föll dock på övertid med 4-5.

Svenska assist när Wild stoppade Yotes
Oliker Ekman-Larsson noterades för en assist, hans sjunde för året, när Arizona Coyotes gjorde 2-2 i den tredje perioden mot Minnesota Wild. Det var hans första poäng efter två raka matcher utan något i protokollet och hans sjunde assist för året. Wlid vann dock med 3-2 sedan Jordan Greenway styrt in Jonas Brodins skott från blålinjen. Även Joel Eriksson-Ek noterades för en assist på det matchvinnande målet.
Värt att notera…
Elias Pettersson noterades för en assist när hans Vancouver Canucks föll med 2-4 hemma mot Dallas Stars.
… Anton Strålman spelade 20:38 minuter när hans Florida Panthers föll mot Winnipeg (3-4).
Melker Karlsson och Marcus Sörensen matchades snarlikt mot Ducks. Karlsson spelade 13:12 minuter, Sörensen 13:43.