SoderbergSVPerf

Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång, och under fredagen utmärkte sig några svenskar.

Ett av de mest klassiska svenskmötena gick av stapeln i Scotiabank Arena där Toronto tog emot Colorado. Bland stora stjärnor var det till slut en påg från Malmö som stal all uppmärksamhet. Carl Söderberg gjorde nämligen sitt allra första hat trick när Colorado vann med 6-3.
Det mesta har gått emot Colorado Avalanche den senaste tiden och efter att 1-0-underläget blivit 2-0 såg det mörkt ut. Däremellan hade Pär Lindholm fått sitt 2-0-mål (korrekt) bortdömt för offside. Men klockan stod bara på 3:28 i den andra perioden. Gott om tid. Gabriel Landeskog reducerade och Mikko Rantanen kvitterade innan "Big Old Carl" Söderberg klev in i handlingen. I numerärt underläge jagade Söderberg en rensning i kamp med Leafs-backen Jake Gardiner. En kamp han till slut vann till höger om Leafs-målet. Söderberg bröt, hakad, in och stänkte upp ledningsmålet som avslutade en holmgång till mittperiod.
Leafs kvitterade visserligen men det var, äntligen, Avs - och Söderbergs kväll - igen. Skåningen direktsköt det matchvinnande 4-3-målet efter hårt förarbete av JT Compher och Colin Wilson. Med 1:48 minuter kvar fastställde han också slutresultatet 6-3 när han skickade in matchens sista mål i tom bur från egen zon, en bedrift som för övrigt Matt Calvert hade stått för dryga minuten tidigare när denne gjorde 5-3.

TOR-COL: Söderberg gör sitt första hat trick i NHL

• Det känns ganska bra. Jag tycker att vi spelade bra från början. Till och med när de gjorde mål kunde vi känna att vi var med och att vi var på gång ikväll Jag är glad att vi kunde vinna ikväll, sa Söderberg efter matchen.
    Söderberg spelade sin 446:e match och gjorde sitt första hat trick i NHL-karriären. Det var det åttonde blågula hat tricket den här säsongen. Förra året gjordes för övrigt nio svenska hat tricks.
    ÖVRIGA BLÅGULA RUBRIKER
    TVÅ POÄNG AV BRATT I DEVILS SEGER
    Jesper Bratt assisterade till Sami Vatanens 5-1-mål och Brett Seneys 7-3 när New Jersey Devils malde ner Chicago Blackhawks med 8-5. Därmed hittade Bratt tillbaka till poängprotokollet efter tre poänglösa matcher. Totalt har det blivit tre mål och 15 assist på 31 framträdanden för Bratt den här säsongen.
    TVÅ SVENSKPOÄNG NÄR WILD FÖLL
    Joel Eriksson-Ek nätade för andra gången den här säsongen när han skickade in Wilds 2-0-mål knappt nio minuter in i den första perioden borta mot Philadelphia Flyers. Jonas Brodin noterades för en assistpoäng när Marcus Foligno gjorde 3-2 för Wild. Det räckte dock inte hela vägen: Flyers vann med 7-4.

PHI-MIN: Eriksson Ek gör mål via en Flyers-back

NY POÄNG FRÅN DAHLIN - SVENSKT I ISTOPP
Rasmus Dahlin gjorde sin 21:a assist och totalt 25:e poäng på 46 matcher när han låg bakom Casey Mittelstadts 1-0-mål i vad som till slut blev en 2-7-förlust mot Edmonton Oilers. Dahlin spelade mest av alla i Sabres och var med sina 22:46 den med näst mest istid i matchen, bakom Oilers svenske back Adam Larsson, som också noterades för en assist i matchen.
Dahlin (+/-0) var också ende Sabres-back att inte sluta matchen på minus.