Edler Prime

Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång.

I Vancouver har unge Elias Pettersson stulit flera rubriker under den här säsongen. I natt var det däremot det något äldre svenskgardet som var i fokus. Loui Eriksson, Jacob Markström och Alexander Edler låg nämligen bakom Canucks 3-2-seger efter förlängning hemma mot Toronto Maple Leafs.
Vancouver grep ännu ett halmstrå i sin slutspelsjakt. Efter i natt är laget sju poäng efter Minnesota Wild som just nu har det andra wild cardet från Western Conference. Matchhjälte blev Alexander Edler som fick in den avgörande pucken efter 1:49 in i förlängningen. Det var Edlers sjätte mål för säsongen. För assistpoängen stod Brock Boeser och Markström.

VAN-TOR: Edler sätter matchens avgörande mål

• Vi måste tillbaka på vinnarspåret och tycka att vi spelar bra och har något att bygga på. Det här var en bra match för oss att studsa tillbaka på, säger Markström som stod för 28 räddningar.
    Matchen hade däremot inte gått till förlängning om det inte vore för Loui Eriksson. Svensken gjorde hemmalagets första mål i matchen, och reducerade därmed till 2-1 i början av den tredje perioden. Målet var hans första efter 18 mållösa matcher. Erikssons mål följdes upp av Josh Leivos kvittering knappt två minuter senare.
    ÖVRIGA BLÅGULA RUBRIKER
    BLÅGUL LEVERANS NÄR CAPS CASHADE IN TVÅ
    Capitals tog två tunga poäng i Metropolitan Division och placerade sig som divisionsledare. Slutresultatet borta mot Philadelphia Flyers skrevs till 5-3 i Capitals fördel. Nicklas Bäckström levererade ett mål och en assist. Passningspoängen fick han när Alex Ovechkin i powerplay, från den vänstra tekningscirkeln, prickade inte 3-0 till Capitals. Andre Burakovsky ökade sedan på till 4-0 innan Bäckström själv satte femman. Till Capitals 0-2-mål noterades Carl Hagelin för en assist.
    Flyers fick kontakt i målkolumnen, bland annat efter en assist från Oskar Lindblom, men Capitals kunde redan ut situationen. De regerande mästarna toppar Metro två poäng före NY Islanders.

PHI-WSH: Vrana lirar fram Bäckström

RAKELL MÅLSKYTT - MEN DUCKS FÖLL
Efter 14 mållösa matcher fick Rickard Rakell äntligen nätkänning igen. Svensken satte Ducks reduceringspuck till 2-3 i powerplay fint framspelad av Troy Terry i den andra perioden. Rakell hade inte gjort mål sedan den 4 februari innan han i natt satte sitt tionde för säsongen.
Ducks ledde sedan med 4-3, men St. Louis Blues gjorde två mål inom 12 sekunder i slutet av den andra perioden och vann matchen med 4-5.

ANA-STL: Rakell trycker in pucken i PP