bratts

Jesper Bratts superinledning av säsongen fortsätter. När Devils på måndagskvällen slog Buffalo Sabres med hela 6-2 låg den 19-årige svensken bakom det mesta i New Jerseys offensiv.

Han gjorde själv två mål och spelade fram till ett, precis som landsmannen Marcus Johansson. Och efter två matcher har Bratt, som spelade med AIK i Hockeyallsvenskan förra året, mäktat med fem poäng.
Bratts show inleddes efter att Evander Kane reducerat till 2-1 för Sabres i den andra perioden. Bratt rundade Chad Johnson och la iskallt in 3-1 efter 5.23. Han såg därefter Marcus Johansson sätta sitt första mål i Devils-tröjan efter 7.49, innan han själv styrde in 5-1 efter 12.19. Bratt flippade sedan iskallt fram Marcus Johansson till sitt andra i matchen och 6-1.
Sagan om Bratt fortsätter - hur blir nästa kapitel?
I Winnipeg Jets hade danske Nikolaj Ehlers gått mållös från de två första matcherna. Det såg han till att ändra på med råge när Winnipeg Jets slog Edmonton Oilers med 5-2. Med ett hattrick och en målgivande passning fixade 20-åringen båda poängen till Jets.
Ställningen var 2-2 när Ehlers snärtade in sitt första efter 16.48 av mittperioden, knappa minuten senare kom 4-2 och danskens andra kasse efter att Blake Wheeler elegant serverat Ehlers öppet mål. Hat tricket fullbordades i den tredje perioden efter att Mark Scheifele spelat i sidled och Ehlers direktskjutit in pucken bakom en chanslös Cam Talbot i powerplay.
För Ehlers och Jets var segern välkommen. Det var nämligen den första den här hösten.
Här är en djupare sammanfattning av nattens matcher:
Edmonton Oilers - Winnipeg Jets 2-5 (0-2, 2-2, 0-1)
Mark Scheifele gjorde ett mål och assisterade till två och Blake Wheeler noterades för tre assist. Ehlers passningspoäng kom till Dmitry Kulikovs 0-2-mål i den första perioden.

Leon Draisaitl, assisterad av Connor McDavid gjorde Oilers första mål i matchen, Ryan Nugent-Hopkins gjorde det andra. Oilers har inlett säsongen med en seger och två förluster.
Tampa Bay Lightning - Washington Capitals 4-3 (0-2, 2-1, 1-0, 1-0)
I Amalie Arena tog Alex Ovechkin "ledigt" efter sina sju mål på de inledande två matcherna. Men när ryssen gick poänglös från matchen, klev istället Nicklas Bäckström fram. Han satte sitt första mål för säsongen fram till 0-1 efter 16.42 och spelade sedan fram T.J. Oshie till 0-2 innan perioden var slut.
I mittperioden assisterade han återigen till Oshie som satte 1-3, men efter det var lyckan slut för Bäckström och Capitals. Chris Kunitz styrde in sitt första mål i Lightning-tröjan med 1.51 kvar av den andra perioden och Nikita Kucherov lyfte kraftfullt in en backhand till 3-3 halvvägs in i den tredje. I förlängningen avgjorde sedan Brayden Point med sitt tredje mål för säsongen.
Anton Strålman noterades för två assist och spelade + 3 i matchen.
Buffalo Sabres - New Jersey Devils 2-6 (0-2, 1-4, 1-0)
Stefan Noesen gjorde 1-0 till Devils och Brian Gibson ökade sedan på till 2-0 assisterad av Nico Hischier och Johansson. Assisten var draftettan Hischiers första poäng i NHL. Segern var Devils andra raka seger den här säsongsstarten.

Robin Lehner byttes in i den tredje perioden och räddade samtliga nio skott han fick mot sig.
Toronto Maple Leafs - Chicago Blackhawks 4-3 (0-2, 1-0, 2-1, 1-0)
Ett av lagen skulle ta säsongens tredje raka seger, det blev Maple Leafs. Men det var Blackhawks som började bästa och ledde med 0-2 via Jan Rutta och Jonathan Toews efter den första perioden.
I mittperioden rullade Toronto upp Chicago-försvaret och Nikita Zaitsev satte 1-2-reduceringen efter passningspoäng från Connor Brown samt Calle Rosén. Efter 7.52 av den tredje assisterade Gustav Forsling till Richard Paniks 1-3-mål och många trodde nog då att det var klart. Men efter mål av Connor Brown och James van Riemsdyk var det utjämnat och matchen gick till sudden. Där avgjorde Auston Matthews efter 4-3 med ett riktigt kanonskott på Anton Forsberg som i sin debut i Blackhawkströjan stod för 39 räddningar.

Anaheim Ducks - Calgary Flames 0-2 (0-0, 0-1, 0-1)
Flames drog det längsta strået i en tät och målsnål tillställning i Honda Center. Sean Monahan passade påpassligt på att slå in 0-1 på en retur i numerärt underläge i slutet av den andra perioden. Målet var Monahans första den här säsongen.
Mikael Backlund ordnade sedan 0-2 till Flames efter 6.19 av den tredje perioden när han behärskat avslutade en Flames-kontring framspelad av Michael Frolik. Segern var den första för Flames på 29 försök i Anaheim.

Mike Smith, Flames efterlängtade förstamålvakt, stod för 43 räddningar och höll därmed karriärens 34:e nolla.
Boston Bruins - Colorado Avalanche 0-4 (0-2, 0-0, 0-2)
Nail Yakupov, den förre draftettan, verkar ha fått en nytändning i Avalanche. Mot Bruins kom Yakupovs två första mål för säsongen vilket hjälpte Avalanche till säsongens andra seger. Yakupovs mål kom i den tredje perioden, det första efter att ha hunnit före målvakten Tuukka Rask på en lös puck och det andra fick han tilldömt sig i slutet av matchen sedan han hindrats från att göra mål i tom kasse när Boston jagade reducering. Men redan i den första hade Avs grundlagt segern tack vare mål från Sven Andrighetto och J.T. Comphers. Carl Söderberg noterades för en assist i matchen och Semyon Varlamov gjorde 29 räddningar för sin första nolla den här säsongen.
Avalanche är nu obesegrade i tolv raka matcher mot Bruins i Boston.
New York Islanders - St. Louis Blues (0-0, 0-2, 1-0, 0-0, 0-1)
Vladimir Tarasenko var kvällens man när Blues straffvann mot Islanders. Förutom det avgörande straffmålet gjorde ryssen två mål i matchen - hans tredje och fjärde för säsongen.

Blues hade en 2-0-ledning fram till att det återstod sju minuter av den tredje perioden i Barclays Center. Då pricksköt hemmalagets Andrew Ladd in sitt första mål för säsongen och Islanders satte därefter in ett högt tryck mot Jake Allen. Men ett slarvigt byte gjorde att Blues fick ett powerplay med 4.15 kvar vilket trubbade till hemmalagets press. Kvitteringen skulle ändå komma, med 59 sekunder kvar att spela tog en omarkerad Anders Lee hand om en retur från Allen och tryckte in pucken.
Blues har i och med segern tre raka segrar och har inlett den här säsongen lysande.
Så gick snacket:
"Alla målen var bra mål, vi tog oss in i skiten och var starka framför kassen. Vi gjorde en bra match och såklart var det skönt att göra ett par mål" - Jesper Bratt
"Kanske den största anledningen till att vi fick en poäng med oss ikväll" - Blackhawks kapten Jonathan Toews om Anton Forsbergs insats.
"Man måste spela så bra det bara går mot de här. Man kan inte låta dem få utrymme för då kommer de göra mål. Vi borde ha haft den här matchen. Efter 3-1 skulle vi ha stängt ner dem" - Nicklas Bäckström